Η δημοκρατία δέχεται συντονισμένη επίθεση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μετά και τη νίκη του Ζαΐχ Μπολσονάρου στις εκλογές για την προεδρία της Βραζιλίας η άνοδος της ακροδεξιάς μεταφέρεται και στην Λατινική Αμερική και αν αναλογιστούμε πως λίγο πιο πάνω, στις ΗΠΑ, πρόεδρος είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, τότε η ανησυχία μας μεγαλώνει.
Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου συγκέντρωσε το 46,38% των ψήφων, βάσει των προσωρινών αποτελεσμάτων με καταμετρημένο σχεδόν το 70% των έγκυρων ψηφοδελτίων μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων την Κυριακή, περνώντας με ευκολία στον δεύτερο γύρο της αναμέτρηση
Ο Μπολσονάρου, πρώην λοχαγός του στρατού, νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας που υποσχέθηκε να θέσει σε εφαρμογή μια πολιτική σκληρής καταστολής του εγκλήματος και της διαφθοράς και μια νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική αν κερδίσει τις εκλογές, αύξησε το ποσοστό του την τελευταία εβδομάδα.
Στις πιο πολωμένες εκλογές στη Βραζιλία μετά το τέλος της στρατιωτικής χούντας το 1985, ο Μπολσονάρου υποστηρίχθηκε από μια ομάδα απόστρατων στρατηγών οι οποίοι κατηγορούν το PT για τη διαφθορά, την εγκληματικότητα και την ύφεση της οικονομίας και δεν διστάζουν να τάσσονται υπέρ της επέμβασης του στρατού στα πολιτικά πράγματα εάν η πολιτική και οικονομική κρίση και η διαφθορά συνεχιστούν.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία εντείνει τον πόλεμο της παραπληροφόρησης εν όψει των αμερικανικών εκλογών φέτος το φθινόπωρο. Και η Ακροδεξιά ετοιμάζεται να γκρεμίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει συμμαχήσει με την Ακροδεξιά και χρησιμοποιεί έναν στρατό από χάκερ και τρολ, πλήθος ψεύτικων λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα και βρόμικο χρήμα, για να σαμποτάρει δημοκρατικές διαδικασίες — απ’ το πρόσφατο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ και το Brexit, μέχρι τις γαλλικές και αμερικανικές εκλογές.
Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποκάλυψε ότι δαπανούνται αστρονομικά ποσά για τη χειραγώγησή μας με αυτά τα μέσα. Με σημαντικές εκλογές να πλησιάζουν σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία και αλλού, ο κόσμος βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή.
Το ρωσικό εργοστάσιο των trolls, όπως μας το μεταφέρει το tvxs.gr
Με την υπόθεση της φερόμενης ρωσικής εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ το 2016 να έχει φτάσει πλέον στο σημείο της απαγγελίας συγκεκριμένων κατηγοριών σε φυσικά πρόσωπα από την Ρωσία και ρωσικές εταιρίες, τα αμερικανικά ΜΜΕ επιχειρούν να «αποσυναρμολογήσουν» την ρωσική «μηχανή» κατασκευής fake news.
Σύμφωνα με τους «New York Times», το «ρωσικό εργοστάσιο τρολ» βρίσκεται στο Ινστιτούτο ‘Ερευνας του Διαδικτύου με έδρα την Αγία Πετρούπολη. «Αρχικά, οι νεοσύλλεκτοι στο Ινστιτούτο Έρευνας του Διαδικτύου, το περιβόητο εργοστάσιο ρωσικών τρολ, ενθουσιάστηκαν με τους καλύτερους από τους μέσους μισθούς που κέρδιζαν απλώς για να ποστάρουν στο διαδίκτυο. Αλλά ένας από αυτούς λέει ότι τελικά συνειδητοποίησε πως το η δουλειά έκρυψε μια σκοτεινότερη πραγματικότητα: Τόσο οι ίδιοι, όσο και το ακροατήριό τους προορίζονταν να μετατραπούν σε ζόμπι» αναφέρει, με μάλλον δραματικό τρόπο, το άρθρο.
Η εφημερίδα επικαλείται ένα πρώην «τρολ» του Ινστιτούτου, κάτοικο της Αγίας Πετρούπολης, ο οποίος λέει ότι «απλώς με πλήρωναν για να γράφω». Ο ίδιος ονειρευόταν μια καριέρα στο μάρκετινγκ ή την δημοσιογραφία, αλλά τελικά βρέθηκε να εισπράττει το καθ’ όλα υπολογίσιμο ποσό των 1.400 δολαρίων την εβδομάδα. «’Ήμουν πολύ νέος και δεν σκεφτόμουν την ηθική διάσταση. Απλώς έγραφα γιατί αγαπούσα το γράψιμο. Δεν προσπαθούσα να αλλάξω τον κόσμο».
Πρόσφατα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε το Ινστιτούτο ‘Έρευνας Διαδικτύου και τα στελέχη του για παράνομη παρέμβαση στην προεκλογική περίοδο των ΗΠΑ το 2016, μαζί με ακόμη 13 πρόσωπα από την Ρωσία και τις εταιρίες τους, οι οποίες συνδέονται με το Ινστιτούτο.
Δουλεύοντας σε ένα δωμάτιο με άλλους 40 ανθρώπους, ένας κλασσικός εργαζόμενος σε εταιρία τρολ σχολίων κλπ, λάμβανε μια ροή από αναρτήσεις blog από άλλους συντάκτες του Ινστιτούτου. Η δουλειά του ήταν να προσθέτει σχόλια και να προωθεί την ανάρτηση σε άλλες κοινωνικές πλατφόρμες. Λέει ότι ο καθένας είχε ποσόστωση τουλάχιστον 80 σχολίων και 20 διαμοιρασμών την ημέρα. “Η κεντρική ιδέα ήταν να δουλέψουμε πάνω στην σκέψη των ανθρώπων, να αυξήσουμε τον πατριωτισμό των Ρώσων και να απεικονίσουμε τις ΗΠΑ αρνητικά» λέει ο Σεργκέι.
Τα σχόλια υποτίθεται ότι έπρεπε να μοιάζουν αυθεντικά, κάτι το οποίο δεν ήταν και πολύ εύκολο, καθώς τα άρθρα άρχισαν να γίνονται όλο και πιο πανομοιότυπα, ακόμη και αν γράφονταν από διαφορετικούς συντάκτες. Αυτό τον δυσκόλευε να συμπληρώσει τις ποσοστώσεις του. Προσλήφθηκε τον Οκτώβριο του 2013 και έφυγε τον Μάρτιο του 2014.
«Φυσικά έγινα πιο πατριώτης» λέει. Αναφέρει πως συνειδητοποίησε το πόσο σκληρά έπρεπε να παλέψει η Ρωσία ενάντια στις ξένες δυνάμεις, κυρίως τις ΗΠΑ, οποίες προσπαθούσαν να ελέγξουν τους φυσικούς της πόρους. Από τις αναρτήσεις στα blog ο Σεργκέι έμαθε ότι μόλις μια χούφτα οικογένειες, όπως οι Ρότσιλντ, οι Μόργκαν και οι Ροκφέλερ, έλεγχαν τις ΗΠΑ και ότι οι τράπεζές τους χρέωναν απίστευτα επιτόκια. «Άρχισα να γνωρίζω καλύτερα τις αιτίες για τα προβλήματα του κόσμου», λέει. «Πιστεύω τώρα ότι το κακό του κόσμου είναι η κορυφαία ελίτ που ελέγχει το σύστημα των Ομοσπονδιακών Κρατών στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο Αλεξέι αναφέρει ότι οι διαχειριστές απαιτούσαν τελικά από τα «τρολ» να πηγαίνουν όλο και περισσότερο με την γραμμή, ακόμη και όταν φαινόταν ότι το κοινό έδινε λιγότερη προσοχή σε αυτό που έγραφαν. «Αν υπήρχε κάποια δημιουργικότητα στην αρχή», λέει, «στο τέλος αυτό το δημιουργικό μέρος είχε φύγει και όλοι είχαμε γίνει ρομπότ».
Σύμφωνα με άρθρο των economist, ήδη, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τα ονόματα Ρώσων αξιωματούχων και επιχειρηματιών, που θεωρείται ότι ανήκουν στο περιβάλλον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, και ενδέχεται να τους επιβληθούν κυρώσεις.
Σε αυτόν υπάρχουν περισσότερα από 200 ονόματα, μεταξύ των οποίων αυτά 114 Ρώσων αξιωματούχων και 96 επιχειρηματιών, συμπεριλαμβανομένων κυρίως του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά και των επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, μεγιστάνων του μεταλλουργικού τομέα και του επικεφαλής του ρωσικού κρατικού μονοπωλίου φυσικού αερίου. Ο Ρώσος ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, βρίσκεται επίσης στην «λίστα Πούτιν» του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Ο κατάλογος δημιουργεί τον κίνδυνο να προκαλέσει μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, ενώ ο γενικός διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο δήλωσε μάλιστα προ ημερών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ότι η ρωσική ανάμειξη δεν έχει σταματήσει και ότι η Μόσχα προσπαθεί, όπως φαίνεται, να επηρεάσει τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2018 στις ΗΠΑ!
“Ειναι μάταιο να σπεκουλάρουμε για το κατά πόσο η Ρωσία όντως έχει καταφέρει να αναμειχθεί στις αμερικανικές εκλογές και να δηλητηριάσει το πολιτικό κλίμα. Η απάντηση μας είναι ακόμη άγνωστη. Ωστόσο, και μόνο η υπόθεση πως υπάρχει μια συνωμοσία, δείχνει το πόσο ευάλωτη είναι η Δύση και οι δυτικές δημοκρατίες”, προσθέτει το άρθρο.
“Τρολεολογία”
Σύμφωνα με άρθρο, η Ρωσία είναι μάστορας της “τρολεολογίας”, δηλαδή της χρήσης “τρολ” του Διαδικτύου που εισχωρούν παντού προκαλώντας χάος στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, κατά το δοκούν.
Μάλιστα, ο βρετανικός Guardian επισκέφτηκε πριν λίγο καιρό τα γραφεία αυτά της λεγόμενης “Υπηρεσίας Προπαγάνδας”, στo κτίριο στον αριθμό 55 της οδού Σαβούσκινα στην Αγία Πετρούπολη, εκεί όπου εργάζονται περίπου 400 “τρολο”-μπλόγκερ.
«Ο στρατός των τρολ πιάνει δουλειά ακριβώς στις 9 κάθε πρωί στο τετραώροφο κτίριο που απέξω μια πινακίδα μας πληροφορεί πως πρόκειται για ένα απλό Business centre. Οι βάρδιες τους διαρκούν 12 ώρες κι είναι είτε πρωινές, είτε βραδινές. Οι μπλόγκερ αυτοί μπαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάνουν σχόλια υπέρ του προέδρου Πούτιν, ενώ ταυτόχρονα ανεβάζουν αλλά σχόλια σχετικά με την άδικη και κακή Δύση», τονίζει το άρθρο του απεσταλμένου της βρετανικής εφημερίδας, ο οποίος μάλιστα βρήκε και συνομίλησε με πρώην εργαζομένους στην υπηρεσία αυτή.
«Εργάστηκα για δυο μήνες σε ένα δωμάτιο με άλλα είκοσι άτομα. Αν αργούσαμε στη δουλειά μας έστω και λίγα λεπτά, μας επέβαλλαν χρηματικό πρόστιμο. Ο μισθός μου ήταν 45.000 ρούβλια (περίπου 650 ευρώ) το μήνα, ενώ οι αναρτήσεις μου επιβλέπονταν από τρεις διαχειριστές περιεχομένου που έπρεπε να ελέγξουν αν τα σχόλια μου ήταν ιδεολογικώς σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Δεν υπέγραψα καμία σύμβαση εργασίας, παρά μόνο ένα συμφωνητικό εμπιστευτικότητας και μου είπαν να μην αποκαλύψω στους φίλους μου τι δουλειά κάνω», λέει μια νεαρή κοπέλα προσθέτοντας πως έπρεπε να «ανεβάζει» τουλάχιστον 135 φιλορωσικά σχόλια την ημέρα.
Οσο για το πώς λειτουργούσε η προπαγάνδα; «Η δουλειά μου ήταν να αναρτώ σχόλια σε καθημερινά, lifestyle, πέραν πάσης πολιτικής υποψίας, θέματα όπως «Τα 20 Πιο Ωραία Ευρωπαϊκά Κάστρα» ή «Πώς να καταλάβετε πως βγαίνετε ραντεβού με το λάθος άνθρωπο». Από κάτω, στα σχόλια, περνούσα, δήθεν τυχαία, ένα σχόλιο πως η κυβέρνηση του Κιέβου είναι φασιστική ή πως ο [πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν] Αλεξέι Ναβάλνι είναι διεφθαρμένος», συνεχίζει η μπλόγκερ, προσθέτοντας πως η «μονταζιέρα» του Κρεμλίνου δούλευε υπερωρίες για να βγάλει τον Πούτιν… «λάδι» στα μάτια του λαού.
Η απειλή έχει πολιτικό χαρακτήρα, αλλά πολιτική είναι και η δράση όλων μας όταν απαιτείται. Αυτή η απειλή ισχυρίζεται ότι πηγάζει απ’ τον λαό, αλλά η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ συλλογική δύναμη είμαστε εμείς. Και κάποιοι πολεμούν την Ακροδεξιά με μίσος και θυμό, αλλά εμείς ξέρουμε πως αυτό απλώς τους δυναμώνει και πως μόνο με ελπίδα, αγάπη και έξυπνη στρατηγική μπορούμε να φτιάξουμε τον κόσμο που ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ ονειρευόμαστε.
Αυτή τη στιγμή δεν δίνεται απλώς μια ευκαιρία στο κίνημά μας — μας ανατίθεται μια ευθύνη. Και οφείλουμε να ανταποκριθούμε.