Η Ημέρα των Φώτων αποτελεί σπουδαία γιορτή για την Ορθόδοξη Εκκλησία και αργία για του εργαζόμενους με τους τυχερούς να δράττουν την ευκαιρία για χαλάρωση, ξεκούραση και εξορμήσεις στην όμορφη χώρα μας με τα ήθη και έθιμα κάθε τόπου που έχουν παραμείνει αναλλοίωτα μέσα στα χρόνια να ξεχωρίζουν.
Ιωάννινα
Φύγαμε για βουτιά στη λίμνη των Ιωαννίνων. Παρά το κρύο, υπάρχουν πάντα άνθρωποι που βουτούν για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό στη λίμνη Παμβώτιδα, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιείται πομπή, συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Ιωαννιτών προς το μητροπολιτικό ναό της πόλης. Στα Ιωάννινα, θα χορτάσετε επίσης όμορφο φυσικό τοπίο, ενώ μια βόλτα στην παλιά πόλη θα ομορφύνει τις διακοπές σας.
Δράμα
Στη Δράμα όμως, μπορούμε όλοι μαζί να διώξουμε τους καλικάντζαρους. Αν βρεθείτε τότε στην πόλη της Δράμας, αξίζει να παρακολουθήσετε από κοντά την ιεροτελεστία, όπου κάθε χρόνο την παραμονή των Θεοφανείων οι γυναίκες διώχνουν τους καλικάντζαρους σκορπίζοντας στάχτη με το δεξί χέρι γύρω από το σπίτι τους, ενώ ανήμερα των Θεοφανείων, κάποιοι κάτοικοι φτάνουν φορώντας προβιές ζώων στην εκκλησία, με ένα σακούλι με στάχτη στο χέρι για να χτυπήσουν στους περαστικούς και να τρομάξουν τους καλικάντζαρους. Επίσης, χορεύουν στο δρόμο φορώντας κουδούνια για τον ίδιο λόγο!
Χαλκιδική
Στην Χαλκιδική, τα Θεοφάνεια έχουν χορούς, καμήλες και ρόπαλα. Κάθε περιοχή της Χαλκιδικής έχει και το δικό της έθιμο. Τον δικό της τρόπο να γιορτάσει τον αγιασμό των υδάτων. Ξεκινάμε με το Παλαιόκαστρο, όπου έχουμε το έθιμο των Φωταράδων, στο οποίο στήνεται ένα λουκάνικο στη μέση του χωριού και οι Φωταράδες, με τα ξύλινα σπαθιά τους το προστατεύουν από εκείνους που θα προσπαθήσουν να το πάρουν. Στο μεταξύ, ο αρχηγός τους ανοίγει το χορό και οι Φωταράδες ακολουθούν. Τα λουκάνικα έχουν θέση όμως και στο έθιμο των Φούταρων στον Άγιο Πρόδρομο. Οι Φούταροι του Αγίου Προδρόμου, είναι νέοι άντρες, οι οποίοι λένε τα κάλαντα για να μαζέψουν κρέας και λουκάνικα και την ημέρα του Αγίου Ιωάννη χορεύουν στην πλατεία του χωριού, πετώντας ρόπαλα ψηλά και σφυρίζοντας για να σηματοδοτήσουν το τέλος των εορτών. Δεν θα μπορούσαμε όμως να ξεχάσουμε και τα έθιμα στη Γαλάτιστα, όπου στολίζεται και ένα ομοίωμα καμήλας, κάτω από το οποίο μπαίνουν άντρες, βαδίζοντας ρυθμικά, χορεύοντας και τραγουδώντας.
Ερμιόνη
Θεοφάνεια με τραγούδι όμως και στην Ερμιόνη. Αν βρεθείτε στην Ερμιόνη Αργολίδας, θα περάσετε τα Θεοφάνεια πολύ διαφορετικά από το συνηθισμένο, μιας και οι κάτοικοι κάθε χρόνο, τηρούν το έθιμο “Γιάλα-Γιάλα”, όπου οι νέοι της περιοχής φορούν παραδοσιακές ναυτικές στολές και το βράδυ της παραμονής, τραγουδούν στα σοκάκια και δέχονται κεράσματα. Ανήμερα των Φώτων επιβιβάζονται σε στολισμένες βάρκες, πίνουν κονιάκ και τραγουδούν, κουνώντας τες με δύναμη, μέχρι να βουτήξουν για να πιάσουν το Σταυρό.
Καστοριά
Και η Καστοριά σε ατμόσφαιρα όμως Καρναβαλιού τα Θεοφάνεια. Με φόντο την όμορφη λίμνη, τα Θεοφάνεια στην Καστοριά σίγουρα θα είναι διαφορετικά με τα Ραγκουτσάρια, έθιμο κατά το οποίο μικροί και μεγάλοι μεταμφιέζονται, οργανώνονται σε μπουλούκια και γλεντούν στους δρόμους της πόλης. Μετά τον αγιασμό των υδάτων, ο Άγιος Βασίλης μοιράζει δώρα στα παιδιά της περιοχής και όλη η μέρα κυλάει με αδιάκοπο χορό.