Συνέντευξη: Aργυρώ Αρβανίτη
Φαίνεται πως η κοινωνία της Χαλκίδας έχει βαθιά αισθήματα, και αυτό μας το αποδεικνύει η νεαρή Βένια Μπρατσιάκου όπου μέσα από τα βιώματα μιας καλής φίλης της, αποφάσισε να γράψει ένα θεατρικό για το σχολείο της με θέμα το bullying το οποίο είναι ικανό να δημιουργήσει καταστροφικά αποτελέσματα σε ένα παιδί της τάξης του λυκείου και όχι μόνο.
Τα πιο πολλά περιστατικά υπήρξαν στο γυμνάσιο καθώς οι περισσότεροι καθηγητές προσπαθούσαν να τα καλύψουν και δεν τιμωρούσαν τους θύτες
Σε μια νεαρή ηλικία αποφάσισες να κάνεις ένα θεατρικό με θέμα το bullying . τι προέκυψε στην ζωή σου ώστε να πάρεις μια τέτοια απόφαση;
Το θεατρικό το έγραψα με αφορμή το project. Στο project μας είχε αναλάβει η Λυκειάρχης και, ως θέμα, είχαμε επιλέξει το σύγχρονο θέατρο, γι’ αυτό αποφασίσαμε να ανεβάσουμε μια θεατρική παράσταση. Μία συμμαθήτριά μου πρότεινε να γράψουμε το δικό μας θεατρικό έργο αλλά η πρότασή της απορρίφτηκε. Σκέφτηκα, όμως, ότι δεν θα έβλαπτε να προσπαθήσω να γράψω ένα θεατρικό έργο. Όσον αφορά το θέμα του θεατρικού έργου, εκείνη την περίοδο μια φίλη περνούσε δύσκολες στιγμές και σκέφτηκα ότι μέσω του θεατρικού θα μπορούσα να τη βοηθήσω.
Πες μας δυο λογία για το θεατρικό.
Το θεατρικό ακολουθεί μια παρέα που αποφασίζει να κάνει μια ‘πλάκα’ σε μια συμμαθήτριά τους, μια πλάκα που καταλήγει σε καταστροφικά αποτελέσματα
Το σχολείο σου πως αντέδρασε όταν τους ανακοίνωσες την ιδέα σου για το θέμα;
Όταν έγραψα το θεατρικό, το έδωσα στη Λυκειάρχισσα του σχολείου, την κυρία Μυλωνά, η οποία ήταν η καθηγήτρια που μας είχε αναλάβει στο project, και της άρεσε πάρα πολύ. Έτσι, φέτος, μοιράσαμε τους ρόλους και ετοιμάσαμε την παράσταση. Το έργο άρεσε στους συμμαθητές μας και οι ίδιοι είπαν ότι ήταν σαν να ζούσαν και αυτοί, αυτό που γινόταν στη σκηνή.
Σε ποια ηλικία πιστεύεις πως ένα παιδί είναι ικανό να ασκήσει bullying;
Πιστεύω ότι παιδιά από όλες τις ηλικίες είναι ικανά να ασκήσουν bullying γιατί όλα τα παιδιά έχουν μια σκληρότητα και πολλές φορές δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό που κάνουν είναι λάθος.
Το συναντάμε συνήθως σε λεκτικό εκφοβισμό η σε ποιο ακραία συμπεριφορά όπως χειρονομίες;
Το bullying έχει πολλές μορφές και συνήθως η μία ακολουθεί την άλλη για παράδειγμα , ο εκφοβισμός μπορεί να αρχίσει λεκτικά και να εξελιχθεί σε σωματική βία αλλά μπορεί να αρχίσει με σωματική βία και να εξελιχθεί σε λεκτική.
Για εσένα ποιες λέξεις θεωρούνται ως τα πιο βαριά χαρακτηριστικά σε έναν εκφοβισμό;
Ειλικρινά δεν το είχα σκεφτεί ποτέ αυτό. Όμως, αυτό που με ενοχλούσε πάντα ήταν το ότι χρησιμοποιούν λέξεις που δεν είναι κακές, για παράδειγμα όταν χρησιμοποιούν την εθνικότητα κάποιου για να τον κάνουν να νιώσει άσχημα. Μέχρι τώρα, δεν έχω καταλάβει τη λογική πίσω από τη χρήση αυτών των λέξεων.
Εσύ η ίδια , έχεις υπάρξει ποτέ θύμα ενδοσχολικού εκφοβισμού;
Εγώ δεν έχω πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού αλλά κάποιες φίλες μου υπήρξαν θύματα και είχαν φτάσει σε ακραία σημεία.
Στο σχολείο σου έχεις συναντήσει πολλά περιστατικά;
Στο λύκειο δεν έχω συναντήσει πολλά περιστατικά αλλά αυτά που συνάντησα ήταν ακραία. Περισσότερα περιστατικά υπήρξαν στο γυμνάσιο καθώς οι περισσότεροι καθηγητές προσπαθούσαν να καλύψουν αυτά τα περιστατικά και δεν τιμωρούσαν τους θύτες.
Οι εκπαιδευτικοί ενημερώνονται σε τέτοιες καταστάσεις;
Στο λύκειο οι καθηγητές κάνουν ότι μπορούν για να αποτρέψουν περιστατικά bullying και εάν όντως υπάρξει κάποιο περιστατικό κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να βοηθήσουν.
Στους γονείς που είναι πιο στενά πρόσωπα. Τα θύματα μιλάνε η φοβούνται μήπως χειροτερέψει η κατάσταση;
Εάν τα παιδιά μιλάνε για αυτό με τους γονείς τους, εξαρτάται από το παιδί. Όπως ανέφερα παραπάνω έχω φίλες που υπήρξαν θύματα. Κάποιες από αυτές μίλησαν στους γονείς τους και κάποιες όχι.
Πιο ήταν το πιο ακραίο bullying που συνάντησες μέχρι σήμερα;
Το πιο ακραίο bullying που έχω συναντήσει είναι αυτό που υπέστη μία φίλη μου. Από λεκτικό εκφοβισμό είχε φτάσει στο έσχατο σημείο. Ευτυχώς είναι καλύτερα τώρα.
Τι θα συμβούλευες τα νέα παιδιά που βιώνουν μια τέτοια κατάσταση ;
Όπως είπα δεν έχω υπάρξει θύμα bullying οπότε δεν ξέρω εάν μπορώ να δώσω συμβουλές σε παιδιά που υπήρξαν αλλά θα τους πω κάτι που έλεγα και στις φίλες μου : Μη σε νοιάζει τι λένε γιατί έχεις ένα λαμπρό μέλλον μπροστά σου! Θα κάνεις αυτό που θες, θα είσαι αυτό που θες και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Και αυτοί (οι θύτες) το ξέρουν και γι’ αυτό κάνουν ότι κάνουν. Επειδή ξέρουν ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να σε φτάσουν.