Παρασκευή , 22/11/2024

Ο εφιάλτης της σωματικής κακοποίησης ξεκινάει από την λεκτική βία – Η λεκτική κακοποίηση είναι μια σοβαρή μορφή βίας – Μην το αφήσεις να περάσει έτσι …

Μπορεί περισσότερο να γνωρίζουμε την σωματική κακοποίηση, η λεκτική κακοποίηση όμως είναι ακόμη ένα είδος εκμετάλλευσης της λεκτικής εξουσίας του ενός σε βάρος του άλλου. Ενώ η σωματική κακοποίηση αφήνει ορατά σημάδια στο θύμα, το ζήτημα με την λεκτική κακοποίηση είναι ότι δεν αφήνει χειροπιαστές αποδείξεις γιατί δεν χτυπάει στο σώμα αλλά στη ψυχή, δημιουργώντας άλλου είδους προβλήματα.

Έχουμε να κάνουμε με ένα ύπουλο είδος βίας που πονάει όσο και η σωματική αλλά δυστυχώς συχνά δεν λαμβάνεται υπόψη με την ίδια σοβαρότητα.

Η λεκτική κακοποίηση έχει στόχο την κυριαρχία αυτού που την ασκεί σε κάποιον άλλο, που για «καλή τύχη» του πρώτου είναι εύκολος στόχος, είτε γιατί έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, είτε γιατί πιστεύει πως βρίσκεται στην ανάγκη του ή θα τον χάσει, είτε γιατί απλώς δεν καταλαβαίνει πως του ασκείται λεκτική βία ή το προσπερνά από φόβο μήπως η αντίδρασή του και η θέση ορίων εντείνει την ήδη αρνητική κατάσταση.

Ο θύτης συνηθίζει να απειλεί το θύμα, να το φοβερίζει, να το μειώνει και να το κατηγορεί, να του δημιουργεί ενοχές και ερωτηματικά για το αν όντως φταίει. Το χειρότερο είναι πως με τη συμπεριφορά του ο κακοποιός της υπόθεσης προσπαθεί να πείσει τον άλλο ότι σωστά κάνει που δεν του φέρεται φυσιολογικά, αφού το θύμα προκαλεί αυτή τη συμπεριφορά και μάλιστα αυτή δικαιούται.

Η οποιουδήποτε είδους κακοποίηση δεν είναι ποτέ δικαιολογημένη, πράγμα που πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό και από τους δύο. Οι θύτες είναι εκείνοι που έχουν πραγματικά το πρόβλημα ανασφάλειας και προσπαθούν να το μεταδώσουν, τα θύματα ανέχονται ασεβείς συμπεριφορές δημιουργώντας έτσι ένα πρόσφορο έδαφος για να επαναληφθούν ανάλογες επιθέσεις.

Το να αντιμετωπίσει κανείς μια λεκτική κακοποίηση είναι από τη μια δύσκολο για τον λόγο ότι κάθε ζήτημα για να λυθεί χρειάζεται τον διάλογο και την επικοινωνία, δύο έννοιες που λείπουν από το λεξικό των «λεκτικών κακοποιών» , δεν είναι όμως και ακατόρθωτο.

5 σύντομες συμβουλές

Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση ενός εξωτερικού παρατηρητή και αναλογιστείτε αν ο τρόπος που φέρεται ο ένας στον άλλο είναι υγιής ή μάλλον χειριστικός.

Κάντε τη προσπάθεια να εξηγήσετε με ηρεμία πώς νιώθετε και γιατί αυτό που συμβαίνει σας πληγώνει.

Μην εμπλακείτε σε τσακωμό, γιατί αυτό είναι που περιμένει ο θύτης για να νιώσει ακόμη πιο δυνατός. Απομακρυνθείτε και αποστασιοποιηθείτε.

Προσπαθήστε να μην παγιδευτείτε συναισθηματικά. Ο σεβασμός προς τον εαυτό σας προέχει.

Μερικές φορές είναι καλύτερο να ακολουθήσετε το γνωστό απόφθεγμα «Ότι δεν λύνεται κόβεται» παρά να φθείρεστε ψυχικά.

Δείτε επίσης

“Terror”: Ένα δυνατό δικαστικό θρίλερ με τους θεατές στον ρόλο των ενόρκων

TERROR η μεγάλη θεατρική επιτυχία συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά κάθε Δευτέρα και Τρίτη  στο θέατρο …