Ο εγκέφαλος μας έχει την ικανότητα να αυτοματοποιεί συμπεριφορές, σκέψεις ακόμη και συναισθήματα. Είναι «στο χέρι» μας να εκμεταλλευτούμε την ικανότητα αυτή προς δικό μας όφελος, προς το καλό και όχι προς το κακό αφήνοντάς τον σε αδράνεια.
Με άλλα λόγια έχουμε οι ίδιοι τη δυνατότητα να επιλέξουμε αν θα υιοθετήσουμε καλές ή κακές συνήθειες και ακόμη να αλλάξουμε μια κακή συνήθεια και να τη μετατρέψουμε σε καλή.
Είναι θέμα θέλησης, από τη στιγμή που το αποφασίσουμε είμαστε ικανοί να το κάνουμε. Σε αυτό θα μας φανούν χρήσιμες κάποιες συμβουλές.
Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να θυμόμαστε πως η προετοιμασία και η δημιουργία στόχων είναι αυτή που θα μας βάλει μέσα στη διαδικασία και θα φέρει την πρόοδο σε αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε. Οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί για αρχή και με τον καιρό να γίνονται απαιτητικότεροι. Ξεκινώντας με μικρούς στόχους δημιουργούμε μια συνήθεια στο μυαλό μας. Αν για παράδειγμα ο στόχος μας είναι να αποκτήσουμε καλή φυσική κατάσταση, με το να ορίσουμε πως θα γυμναστούμε μια ώρα κάθε μέρα μάλλον θα τα παρατήσουμε σύντομα.
Πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, ορίζουμε, αντ’ αυτού πως θα γυμναστούμε για μισή ώρα ή ακόμη και λιγότερο. Στο μυαλό μας αυτό φαίνεται ευκολότερο και είναι μια μικρή συνήθεια που μπορεί να αυτοματοποιηθεί αν τη κάνουμε κάθε μέρα. Στο τέλος θα γίνεται αυτόματα, σχεδόν αναγκαία.
Δεύτερον, πρέπει να δείξουμε αυτοπειθαρχία. Μπορεί μια νέα καλή συνήθεια να έρχεται σε αντίθεση με μια ήδη υπάρχουσα κακή. Για παράδειγμα σκεφτείτε πόσο εύκολα έχουμε συνηθίσει να σπαταλάμε άπειρες ώρες πάνω από τις οθόνες των κινητών μας ενώ την ίδια ώρα θα μπορούσαμε να κάναμε κάτι πολύ πιο δημιουργικό. Για να πετύχει, πρέπει να υποχρεώσουμε τον εαυτό μας και αφού εντοπίσουμε την αρνητική επίπτωση της συνήθειας να τον πείσουμε πως διατηρώντας τη χάνουμε από το να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη.
Άλλη περίπτωση είναι αυτή της δουλείας ή κάποιας ασχολίας. Μπορεί να έχετε αναλάβει μια νέα ασχολία και να δυσκολεύεστε να προσαρμοστείτε. Για να γίνει αυτή μια συνήθεια που θα σας φέρνει χαρά πρέπει να την αγαπήσετε. Να την ολοκληρώνετε με όλη τη θετική ενέργεια και να προγραμματίζετε το μυαλό σας να την αντιλαμβάνεται ως κάτι καλό.
Τέλος, το κλειδί είναι να βρούμε μια καλή συνήθεια και να μελετήσουμε γύρω από αυτή, να διαβάσουμε σχετικά με αυτή και γενικότερα να την εντάξουμε στα ενδιαφέροντά μας. Όσο θα ασχολούμαστε με αυτή ο εγκέφαλός μας θα προσαρμόζετε στην ιδέα της και θα μας ωθεί να την κάνουμε πραγματικότητα.
Ο εγκέφαλος αγαπά τη συνήθεια και αυτό φαίνεται από την ρουτίνα που συχνά κυριαρχεί στη καθημερινότητα. Ωστόσο, το καλό είναι πως έχουμε την επιλογή να ορίσουμε εμείς αυτή τη ρουτίνα και καλά θα κάνουμε να προσέξουμε τις επιλογές μας γιατί το μυαλό δεν κάνει διάκριση, αγαπά και τις καλές αλλά και τις κακές συνήθειες.