Πέμπτη , 25/04/2024

FIT for ALL: Κοινωνική ενσωμάτωση προσφύγων, μέσω του αθλητισμού – Mια πρωτότυπη πρωτοβουλία για την ομαλή ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία μας

Έναν πρωτοπόρο τρόπο αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ο Δήμος Ηρακλείου προκειμένου να κάνει πράξη την ομαλή ενσωμάτωση των προσφύγων που φιλοξενούνται στο Ηράκλειο Κρήτης στο πλαίσιο της ευρύτερης κοινωνίας.

Ο αθλητισμός δεν έχει σύνορα και σε αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό του βρήκε έδαφος για να υλοποιηθεί στον Δήμο το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «FIT for ALL-  Κοινωνική ενσωμάτωση προσφύγων, μέσω του αθλητισμού».

Η πρώτη οργανωμένη συνάντηση έγινε στο Παγκρήτιο Στάδιο και συγκέντρωσε πάνω από 100 πρόσφυγες που, με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, ξεναγήθηκαν στους χώρους του, συμμετείχαν σε δραστηριότητες και ενημερώθηκαν για τις αθλητικές υπηρεσίες που έχουν στην διάθεσή τους.

Το πρόγραμμα αποτελεί μια έξυπνη και ταυτόχρονα όμορφη κίνηση, που αποδεικνύει πως ο αθλητισμός ενώνει τους ανθρώπους, τους φέρνει κοντά και αποβάλλει τις διακρίσεις μεταξύ τους. Στον αθλητισμό συνυπάρχουμε, όπως θα πρέπει να γίνεται και στη κοινωνία, όντας ίσοι και έχοντας ίσες ευκαιρίες. Η επικοινωνία, η κατανόηση και η ανεκτικότητα είναι συστατικά του αθλητισμού που γίνονται αντιληπτά στη πράξη.

Μέσω του προγράμματος «FIT for ALL» προβλέπεται η κοινωνικοποίηση των προσφύγων, η ανάπτυξη της αίσθησης ότι ανήκουν σε ένα κοινωνικό σύνολο και ότι είναι αποδεκτοί και βέβαια ευπρόσδεκτοι σε αυτό και η υπενθύμιση πως έχουν ίσα δικαιώματα.

Η διάρκειά διεξαγωγής του θα καλύψει ολόκληρο το 2018. Μένει να δούμε τα θετικά αποτελέσματα του και ακόμη αν θα μπορέσει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για περισσότερους Δήμους της χώρας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Δήμο Ηρακλείου, μέσω των Αντιδημαρχιών Αθλητισμού,  Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Κοινωνικής Πολιτικής, καθώς και την  Ανάπτυξη Αθλητισμού Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ, τον ΔΟΠΑΦΜΑΗ και το τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου. Στηρίζεται από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου η οποία υλοποιεί το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Κρήτη «Προσωρινή Φιλοξενία Προσφύγων», την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή «Πλοηγός» και από Αθλητικά Σωματεία και Συλλόγους της πόλης.

 

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …