Παρασκευή , 26/04/2024

On Line Learning: Απάτη ή η νέα εποχή στις σπουδές;

Της Φωτεινής Πανάβου 

Η ομολογουμένως τεράστια και συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας πλέον επιτρέπει την εισαγωγή νέων μεθόδων διδασκαλίας στην εκπαίδευση. Σήμερα οποιοσδήποτε μπορεί από όπουδήποτε να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα πτυχιακών ή μεταπτυχιακών σπουδών. Τι σημαίνει όμως ακριβώς online learning;

Με τον όρο online learning εννοούμε ότι η διδασκαλία του εκάστοτε μαθήματος γίνεται online. Δεν απαιτείται η οποιαδήποτε μετακίνηση για παρακολούθηση μαθήματος και η αναγνώριση του πτυχίου ή μεταπτυχιακού είναι η ίδια. Για να γίνει πιο κατανοητή η διαδικασία είναι απαραίτητο να αναφερθεί πως στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση χρησιμοποιούνται διαδραστικά συστήματα τηλεπικοινωνιών με στόχο την επικοινωνία και αλληλεπίδραση μεταξύ εκπαιδευόμενων, εκπαιδευτών και εκπαιδευτικού υλικού.

Και φυσικά αυτού του είδους η διδασκαλία δεν είναι σε καμία περίπτωση υποδεέστερη από την παραδοσιακή για πολλούς λόγους. Καθώς πέρα από το γεγονός ότι προσφέρει ευελιξία από τη στιγμή που ο μαθητής μπορεί να παρακολουθήσει όπου και όποτε θέλει το μάθημα γιατί είναι διαθέσιμο online, παράλληλα θεωρείται και είναι learner-centered. Αυτό σημαίνει πως πο γνώμονας γύρω από τον οποίο κινείται η εκπαιδευτική διαδικασία είναι ο εκπαιδευόμενος. Η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση έχει ως στόχο να ικανοποιήσει τις μαθησιακές ανάγκες του κάθε εκπαιδευόμενου, καθιστώντας τον επικεφαλή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Συμπέρασμα; Όλοι γνωρίζουμε πως οι απαιτήσεις και τα δεδομένα στην αγορά εργασίας αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς. Ένα πτυχίο μπορεί να μην είναι αρκετό πλέον και η παραδοσιακή παρακολούθηση ενός μεταπτυχιακού να είναι πολύ δύσκολη σε συνδυασμό με τη δουλειά. Το online learning ήρθε για να δώσει λύση σε όσους επιθυμούν πραγματικά να μάθουν χωρίς να χρειαστεί να φύγουν από τον τόπο κατοικίας τους. Σε όσους χρειάζονται ένα δεύτερο πτυχίο ή μεταπτυχικό για να αγγίξουν τους στόχους τους και να ανταποκριθούν στην αγορά εργασίας του σήμερα. Το online learning ήρθε και αποτέλεσε από τη πρώτη κιόλας στιγμή εμφάνισης του επιλογή πολλών φοιτητών και συνεχίζει να αποτελεί μέχρι σήμερα.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …