Τετάρτη , 24/04/2024

Plogging: Η νέα μόδα οικολογικής γυμναστικής που αθλείσαι και ταυτόχρονα φροντίζεις το περιβάλλον – Η νέα τάση γυμναστικής που κάνει θραύση στην Ευρώπη ήρθε και στην Ελλάδα!

Το  «plogging» είναι το νέο fitness trend που έρχεται από τη Σουηδία για να περάσει τη νοοτροπία πως ένα υγιές σώμα πρέπει να κινείται και σε ένα υγειές περιβάλλον.

Πρόκειται για ένα είδος γυμναστικής που έχει ενθουσιάσει χιλιάδες runners  από όλο και περισσότερες γωνιές του κόσμου. Ετυμολογικά ο όρος «plogging» προκύπτει ως συνδυασμός των σουηδικών λέξεων «plocka» και «jogga», που σημαίνουν «picking up» και «jogging».

Αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό είναι πως αποτελεί μια άσκηση που φροντίζει ταυτόχρονα για το σώμα και για την οικολογία. Το «οικολογικό» τρέξιμο, αλλιώς, είναι ουσιαστικά τρέξιμο με ταυτόχρονη περισυλλογή  σκουπιδιών. Οι «ploggers» τρέχουν σε διαδρομές με πεταμένα σκουπίδια, τα οποία μαζεύουν σε ειδικές επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες που φορούν πάνω τους και τα πετούν εκ νέου σε κάδους.

Ειδικές εφαρμογές σχεδιασμένες για το plogging έχουν αποδείξει πως τρέχοντας και μαζεύοντας συνδυαστικά έχει κανείς μεγαλύτερα οφέλη από ότι κάνοντας απλό jogging. Πρόκειται για μια άσκηση πολύ αποτελεσματική, καθώς συνδυάζει επιτάχυνση, επιβράδυνση, επικύψεις και συχνές αλλαγές ρυθμού. Το αποτέλεσμα συγκριτικά με το jogging που μέσα σε μια ώρα καίει 235 θερμίδες, δείχνει πως το plogging καίει 288 θερμίδες στον ίδιο χρόνο, με το πρόσθετο όφελος ότι οι συμμετέχοντες καθαρίζουν ταυτόχρονα τις τοπικές τους κοινότητες.

Στα μέσα κοινωνική δικτύωσης φαίνεται πως το plogging αποκτά συνεχώς νέους υποστηρικτές που επικοινωνούν τα «κατορθώματά» τους και παρακινούν και τους υπόλοιπους να πάρουν μέρος στη  φιλική αυτή προς το περιβάλλον «τρέλα» γυμναστικής. Με καλή διάθεση, παρατηρητικότητα και με ενδιαφέρον για τη φύση και την οικολογία μπορεί ο καθένας να βάλει το «plogging» στο πρόγραμμά του.

Δείτε επίσης

Patricia Sundari: Tantric massage (VIDEO)

Massage is a therapeutic practice that has been around for centuries and is known for …