Παρασκευή , 19/04/2024

SUCCESS STORY Μαρία Γιαννέτου: Η «Μητέρα» των ανερχόμενων νέων επιχειρηματιών μας εξηγεί στο LABEL NEWS πώς μπορείς να πετύχεις στην Ελλάδα της Οικονομικής Κρίσης

Συνέντευξη: Άκης Τσακίρης

Θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κανείς ως μία μητέρα των ανερχόμενων επιχειρηματιών. Μία γυναίκα με πολύχρονη δημοσιογραφική δουλειά, άκρως επικοινωνιακή και μία μητέρα που κατάφερε να γίνει το Success Story της χώρας μας και μας κάνει καθημερινά περήφανους. Η υπεύθυνη επικοινωνίας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, Μαρία Γιαννέτου, ανοίγει την καρδιά της στο Label News και μοιράζεται μαζί μας στιγμές τις καθημερινότητάς της, ανησυχίες, αλλά και τις μεγάλες της επιτυχίες….

Σε γνωρίζουμε από την πολύχρονη δημοσιογραφική δουλειά σου στο ΜΕGA CHANNEL, ενώ τώρα σε βλέπουμε ξανά στην τηλεόραση να μιλάς για την «Εικονική Επιχείρηση» ως υπεύθυνη επικοινωνίας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Τί σημαίνει για εσένα η επιτυχία μετά τη δημοσιογραφία, στον τομέα της επικοινωνίας;

Τα θετικά αποτελέσματα στη ζωή μας έρχονται όταν αγαπάμε τη δουλειά μας, εργαζόμαστε σκληρά και έχουμε όραμα. Αγάπησα από την πρώτη στιγμή τη δουλειά μου στο μη-κερδοσκοπικό Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, πρώτον γιατί θαύμασα το αντικείμενο του οργανισμού, που είναι να προσφέρει στα παιδιά, από πολύ μικρές ηλικίες, βασικές γνώσεις οικονομικών, επιχειρηματικότητας και διαχείρισης χρημάτων, μέσα από ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό υλικό που διδάσκεται σε 122 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα θεωρώ ότι υπάρχει ανάγκη να αποκτήσουν τα παιδιά μας χρηματο-οικονομικές γνώσεις γιατί έτσι θα μπορούν να διαχειριστούν πολύ καλύτερα τη ζωή τους και να κάνουν σωστές επιλογές. Όσο για το πρόγραμμα μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» πραγματικά με ενθουσίασε. Είναι τόσο καταπληκτικό που κυριολεκτικά αλλάζει τη ζωή των παιδιών που συμμετέχουν. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που έχουν ήδη προσόντα «απογειώνονται», ενώ άλλα παιδιά που ξεκινούν το πρόγραμμα διστακτικά και χωρίς πολλή όρεξη, στην πορεία παθιάζονται με την επιχείρησή τους, εντοπίζουν τα ταλέντα τους και σημειώνουν πολλές επιτυχίες στις Εμπορικές Εκθέσεις και τους διαγωνισμούς που διοργανώνουμε. Στήνοντας τη δική τους επιχείρηση τα παιδιά γεμίζουν χαρά, αισιοδοξία και ανοίγουν δρόμους για το επαγγελματικό τους μέλλον. Πίστεψα πολύ στην αξία του προγράμματος μαθητικής επιχειρηματικότητας του ΣΕΝ/JA Greece, επικοινώνησα αυτό τον ενθουσιασμό μου στους συναδέλφους μου στα ΜΜΕ και τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που με άκουσαν και προβάλλουν με χαρά και υπερηφάνεια αυτά τα εργατικά και δημιουργικά παιδιά που εργάζονται σκληρά, προσπαθούν πολύ, βάζουν υψηλούς στόχους και τους πετυχαίνουν.

Η χώρα μας είναι γεμάτη παιδιά-διαμάντια και μέσα από την ενασχόληση με την επιχειρηματικότητα τους δίνεται η ευκαιρία να λάμψουν.  Μιας και αρχίσαμε με το δικό σου success story, ας μιλήσουμε και για το success story των μαθητικών επιχειρήσεων που σίγουρα έχει αφήσει με το στόμα ανοιχτό πολλούς Έλληνες, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. Δίνει τελικά μία μεγάλη ελπίδα στην Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον;

Το σπουδαίο επίτευγμα του προγράμματος της «Εικονικής Επιχείρησης» είναι ότι έχει αναδείξει το μεγάλο ταλέντο των παιδιών της Ελλάδας στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Εάν δεν υπήρχε αυτό το πρόγραμμα, εάν δεν έδινε το ΣΕΝ/JA Greece τις γνώσεις και το κίνητρο στους εφήβους να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα δεν θα ανακαλύπταμε ότι από την ηλικία των 15-16 ετών τα παιδιά είναι σε θέση να γίνουν αληθινοί επιχειρηματίες και να μεγαλουργήσουν. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των 15χρονων μαθητών από το μικρό Γυμνάσιο Αλωνίων Πιερίας που με τον έξυπνο κάδο ανακύκλωσης «Smileybin» που δημιούργησαν κέρδισαν πέρυσι τον Πανελλαδικό Διαγωνισμό της «Εικονικής Επιχείρησης» και κατέκτησαν και δύο πολύ σημαντικά βραβεία στην Ευρώπη. Η ζωή των παιδιών αυτών άλλαξε εντελώς.

  Σε μία χώρα που η ανάπτυξη μάλλον έχει αργήσει να έρθει, παρόλο που την χρειάζεται απίστευτα, η ίδια έχεις αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο σου πως την ανάπτυξη την φέρνουν τα παιδιά. Τί θα έλεγες αν είχες μπροστά σου τώρα, μία ομάδα που θα ήθελε να συμμετάσχει με την δική της εικονική επιχείρηση στο μέλλον;

Πρώτα από όλα θα έδινα συγχαρητήρια στα παιδιά που επιθυμούν να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» και θα τα διαβεβαίωνα ότι αυτή τους η απόφαση είναι μία ένδειξη ότι θα πετύχουν στη ζωή τους. Η επιλογή αυτή δείχνει ότι έχουν μεγαλύτερη ωριμότητα από άλλους συνομήλικούς τους και διάθεση για δημιουργική δουλειά. Θα επαινούσα τα παιδιά αυτά που δεν θέλουν να σπαταλούν τον χρόνο τους αλλά να τον αξιοποιούν για να εξελίξουν τις γνώσεις τους, τις εμπειρίες τους και την προσωπικότητά τους οδηγώντας τους στην επιτυχία. Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη της συμμετοχής στην «Εικονική Επιχείρηση» είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται και δουλεύουν ομαδικά, μια ικανότητα που είναι απαραίτητη στην επαγγελματική τους ζωή και δεν καλλιεργείται καθόλου στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα  Εάν επενδύσουμε στο πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης» σαν χώρα και δημιουργήσουμε μία εξελιγμένη νέα γενιά, με οικονομικές γνώσεις, επαγγελματικές και κοινωνικές δεξιότητες που δεν είχαμε εμείς, είναι βέβαιο ότι μπορούμε να περιμένουμε από τα παιδιά αυτά να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο για τους εαυτούς τους και την Ελλάδα.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντάς καθημερινά στο πρόγραμμα του Σωματείου Επιχειρηματικότητας;

Οποιαδήποτε δυσκολία, όσο μεγάλη κι εάν είναι, αντιμετωπίζεται εύκολα από μένα καθώς μου δίνει τεράστια ικανοποίηση και ενέργεια να υποστηρίζω και να προβάλλω την εξαιρετική προσπάθεια που κάνουν τα παιδιά. Πολλές φορές νιώθω ότι κάνω την καλύτερη δουλειά του κόσμου! Τι πιο ωραίο από το να συναναστρέφεσαι με έξυπνα και δημιουργικά παιδιά που προσπαθούν πολύ, να τα υποστηρίζεις, να τα ενθαρρύνεις και να τα βοηθάς να πετύχουν στη ζωή τους! Με εντυπωσιάζει ότι και εκείνα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, είναι πάντα με το χαμόγελο και νιώθουν ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία που τους δίνουμε να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην επιχειρηματικότητα. Μέσα από το πρόγραμμα τα παιδιά καταλαβαίνουν πως έχουν τις δυνατότητες να δημιουργήσουν κάτι δικό τους εάν το επιθυμούν πολύ, εργαστούν σκληρά για αυτό και έχουν όραμα. Στόχος τους δεν είναι πλέον να «βολευτούν» στο δημόσιο, αλλά να δημιουργήσουν τις δικές τους θέσεις εργασίας, υλοποιώντας τα όνειρά τους. Aυτή η νέα νοοτροπία που καλλιεργούμε στα παιδιά υπέρ της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας πιστεύω ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στην έλευση της πολυπόθητης ανάπτυξης στην Ελλάδα.

 Η «Εικονική Επιχείρηση» είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνδέει το σχολείο με την κοινωνία και την αγορά εργασίας. Τί θα απαντούσες σε εκείνους που ίσως θεωρούν πως “δημιουργείτε”, αν μου επιτρέπεις τον όρο, τα μυαλά της Ευρώπης και όχι αποκλειστικά της Ελλάδας.

Είναι αλήθεια ότι η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει ένα κύμα φυγής των ταλαντούχων νέων Ελλήνων και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που η χώρα οφείλει να αντιμετωπίσει με πολύ συγκεκριμένο, αναλυτικό σχέδιο. Η συστηματική ενθάρρυνση των παιδιών να συμμετέχουν στα προγράμματά μας θα έπρεπε να αποτελεί βασικό σκέλος αυτού του σχεδίου. Με εντυπωσιάζει ότι παρά τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες τα παιδιά ηλικίας 15-16 ετών, με τα οποία είμαι σε επαφή τα τελευταία δύο χρόνια, διατηρούν την αισιοδοξία τους και σχεδόν όλα –όταν τους τίθεται αυτό το ερώτημα- απαντούν πως δεν θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό, αλλά επιθυμούν να μείνουν, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να αγωνιστούν για την πατρίδα τους. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς στόχους του ΣΕΝ/JA Greece, να δώσει τις δεξιότητες και τα κίνητρα στα παιδιά και να σταματήσει το brain-drain, να δώσει στη νέα γενιά την δύναμη να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Τα παιδιά που θα έχουν αποκτήσει σημαντικές οικονομικές και επιχειρηματικές γνώσεις από μικρή ηλικία, μέσα από τα προγράμματά μας, θα είναι σίγουρα ικανότερα να το καταφέρουν. Μάλιστα δίνουμε στους εφήβους τη δυνατότητα να αποκτήσουν και το πρώτο τους «πτυχίο» στα οικονομικά ενώ πηγαίνουν ακόμα στο σχολείο! Τα παιδιά αφού ολοκληρώσουν το πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης» αξιολογούν τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες σε μια on-line διεθνή εξέταση στα αγγλικά κι εφόσον περάσουν αποκτούν το ESP Εntrepreneurial Skills Pass – Πιστοποίηση Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων.

 Δεν θα μπορούσα όμως να σε ρωτήσω μόνο για τα επαγγελματικά σου. Εκτός από μία άριστη επαγγελματίας, είσαι μία καταπληκτική σύζυγος, αλλά και μαμά. Κάποιες γυναίκες σίγουρα θα θέλουν να μάθουν πώς τα προλαβαίνεις όλα;

Είναι αλήθεια πως βασική προτεραιότητα στην ζωή μου είναι να διατηρώ την ισορροπία μεταξύ της δουλειάς και της οικογένειας. Πάνω από όλα είναι τα παιδιά μου, η υγεία τους, η προοδός τους και η ευτυχία τους. Προσπαθώ να ξεχωρίζω τις ώρες που ασχολούμαι με τη δουλειά και τις ώρες που είμαι κοντά στα παιδιά στο διάβασμά τους, στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες. Δεν είναι πάντα εφικτό, λόγω της φύσης της δουλειάς στην επικοινωνία, αλλά πιστεύω ότι τα καταφέρνω σε μεγάλο βαθμό. Προσπαθώ να τους δίνω καλά παραδείγματα εργατικότητας, οργάνωσης και ευγένειας και βλέπω με χαρά ότι τα ακολουθούν. Είναι δύο εξαιρετικά αγόρια 13 και 11 χρονών, είναι οι δύο μικροί μου θεοί.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …