Σάββατο , 20/04/2024

Με αφορμή την Monopoly της Θεσσαλονίκης, σας παρουσιάζουμε την ιστορία του πιο δημοφιλούς επιτραπέζιου παιχνιδιού παγκοσμίως

Μιλώντας για επιτραπέζια παιχνίδια από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο, που μας έρχεται στο μυαλό είναι η MONOPOLY και όχι άδικα, αφού αποτελεί εδώ και δεκαετίες ένα από τα διασημότερα παιχνίδια παγκοσμίως.

 Ξεκίνησε να κυκλοφορεί τον Νοέμβριο του 1935 για να φτάσει σήμερα να πωλείται σε 111  χώρες, σε ποικίλες εκδόσεις, όπως η MONOPOLY Ηλεκτρονική τράπεζα, η MONOPOLY Game Of Thrones, η MONOPOLY Παγκόσμια  Έκδοση, η MONOPOLY Empire, η πρόσφατη MONOPOLY Θεσσαλονίκης και πολλές ακόμη.

Η πολυτελέστερη έκδοση του παιχνιδιού που κυκλοφόρησε ποτέ ήταν εκείνη που σχεδιάστηκε από τον κοσμηματοπώλη Sidney Mobell και περιλάμβανε χρυσές κάρτες και χρυσό ταμπλό 23 καρατίων, καθώς και ζάρια στολισμένα με διαμάντια με τη τιμή της να ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια δολάρια. Ακόμη, τη τελευταία δεκαετία το επιτραπέζιο κυκλοφόρησε και σε μορφή δύο βιντεοπαιχνιδιών.

Η ιστορία της MONOPOLY έχει την Αφετηρία της στις αρχές του 20ου αιώνα. Ήταν τότε που η  Ελίζαμπεθ (Λίζι) Μάτζι Φίλιπς επινόησε ένα παιχνίδι με σκοπό να μπορέσει να εξηγήσει την θεωρία των φόρων του οικονομολόγου Χένρυ Τζωρτζ και σύμφωνα με αυτή να αποδείξει πως τα ενοίκια πλουτίζουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων και κάνουν τους ενοικιαστές φτωχότερους. Το παιχνίδι όπως διαμορφώθηκε στη πρώτη του εκδοχή το ονόμασε «Το παιχνίδι του Σπιτονοικοκύρη», παίρνοντας το 1904 και το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

 

Βέβαια, αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Από το 1906 έως το 1930 κυκλοφορούσαν διάφορες παραλλαγές του επιτραπέζιου, που εστίαζαν στην αγοραπωλησία και την ανάπτυξη της γης. Το 1933 εμφανίζεται ο Τσαρλς Ντάροου, ο πλέον γνωστός ως δημιουργός της MONOPOLY, που δημιούργησε τη δική του εκδοχή του παιχνιδιού και το πούλησε στους αδερφούς Πάρκερ. Ακόμη κι αν δεν υπήρξε πρώτος εμπνευστής του παιχνιδιού , με τη κίνησή του αυτή έδωσε στη MONOPOLY την κατάλληλη ώθηση ώστε να φτάσει να αποτελεί από τα δημοφιλέστερα επιτραπέζια παγκοσμίως.

Η MONOPOLY κατέχει μια θέση στο βιβλίο Γκίνες ως το παιχνίδι που έχει παιχτεί από 500 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κατακτώντας ένα δικό της ρεκόρ. Επιπλέον, κάθε μερικά χρόνια διοργανώνεται το παγκόσμιο τουρνουά MONOPOLY .

Εκείνο που χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό το επιτραπέζιο είναι τα πιόνια του. Περισσότερα από 20 πιόνια έχουν περάσει από τα ταμπλό των διάφορων εκδόσεων. Άλλα επικράτησαν μέσα στα χρόνια και άλλα αντικαταστήθηκαν. Τα πιόνια ανήκουν σε δυο νοητές κατηγορίες, αυτή των πλούσιων και αυτή των φτωχών.

Το γνωστότερο όλων και πιο διαχρονικό είναι το ημίψηλο καπέλο. Ουσιαστικά είναι το καπέλο της γνωστής φιγούρας του παιχνιδιού, αυτό που φοράει ο Mr. MONOPOLY , ή αλλιώς ο Rich Uncle Pennybags και ανήκει στα αντικείμενα που χαρακτηριστικά κατείχαν οι πλούσιοι.

Εξίσου αναγνωρίσιμα είναι η δαχτυλήθρα και το ‘πολυφορεμένο’  παπούτσι σύμβολα της δύσκολης ζωής των φτωχότερων. Το καρότσι και το σίδερο ήταν δύο ακόμη πιόνια -εργαλεία των φτωχών. Το σίδερο αργότερα αντικαταστήθηκε από το πιόνι της γάτας, ενώ αντίστοιχα προστέθηκε το σκυλί ράτσας Terrier, ο Scottie όπως ονομάστηκε, ως σύμβολο πλούτου. Άλλα γνωστά πιόνια είναι το -δυσεύρετο- άλογο, ο σάκος με τα χρήματα, το αγωνιστικό αμάξι, η λάμπα, ο καβαλάρης και το σκοτσέζικο σκυλί.

Παλιότερα πιόνια υπήρξαν το φανάρι, το πορτοφόλι και το θωρηκτό , το οποίο μαζί με το κανόνι αποτελούσαν κομμάτια ενός άλλου επιτραπέζιου των Πάρκερ, τη ‘Σύγκρουση’ που αποσύρθηκε παραχωρώντας τα πιόνια αυτά στη MONOPOLY. Με το πέρασμα των χρόνων κάποια από όλα αυτά καταργήθηκαν ενώ, ακόμη, κάθε επιτραπέζιο δεν έφερε πάντα τα ίδια πιόνια.

Από την άλλη, αναφορικά με τους κανονισμούς του παιχνιδιού, αυτοί δεν έχουν υποστεί παρά ελάχιστες τροποποιήσεις διατηρώντας έτσι τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που παιχνιδιού, που το έφερε ,άλλωστε, στη θέση που κρατά διαχρονικά στις καρδιές των παικτών της.

Δείτε επίσης

To μοντέλο Dana Nesteriuk παρουσιάστρια της νέας εκπομπής «Gallery Monaco»

Το μοντέλο και διευθύντρια σε διεθνή φαρμακευτική εταιρία  Dana Nesteriuk θα παρουσιάσει τη νέα εκπομπή …

Αφήστε μια απάντηση