Τετάρτη , 24/04/2024

Τα βιβλιοπωλεία του κέντρου της Αθήνας που παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο και μας “ταξιδεύουν” σε μια άλλη εποχή

Κάποτε, ένας συνεργάτης μου είχε πει πως τα βιβλία, είναι η πνευματική ιδιοκτησία ενός ανθρώπου, ενός τόπου και μίας χώρας. Και είχε δίκιο! Ο μόνος τρόπος για να ζήσεις όσο περισσότερες ζωές γίνεται, μέσα στην μία και μοναδική που σου δίνεται, είναι ο κόσμος των βιβλίων. Εκείνων που μέσα από τις σελίδες τους ζει το παρόν, το παρελθόν, αλλά και το μέλλον. Και στα βιβλιοπωλεία του κέντρου της Αθήνας, οι τρεις χρονικές στιγμές συνυπάρχουν, μέσα από την παλιά αίγλη της πρωτεύουσας.

Βιβλιοπωλείο Νικολάκη

1956 και το παλαιότερο καρότσι με βιβλία, γυρνούσε ολόκληρη την Αθήνα παρέα με τον Κώστα Νικολάκη. 10 χρόνια αργότερα, σταθμεύει για λίγο στη Χέυδεν και Πατησίων και λίγα χρόνια μετά, στην 3ης Σεπτεμβρίου. Σε αυτό το σημείο, δίπλα στην πλατεία Βικτωρίας, διανοούμενοι, λογοτέχνες και φίλοι συναντιόνταν για να ανταλλάξουν απόψεις. Σήμερα, θα συναντήσεις τον Χρήστο και την κόρη του. Δύο φιλικά πρόσωπα που συνέχισαν την παράδοση και αποφάσισαν να κρατήσουν την αίγλη της παλιάς πρωτεύουσας. Όταν ο κόσμος έβγαινε στο μπαλκόνι και έλεγε καλημέρα σε ολόκληρη την γειτονιά, όταν ακόμη έπαιρναν τα βιβλία με δόσεις και το τεφτέρι δεν σταματούσε να γεμίζει από ονοματεπώνυμα και χρήματα.

Βιβλιοπωλείο Νίκος Χρυσός

Το παλαιοβιβλιοπωλείο του Νίκου Χρυσού στην Χαριλάου Τρικούπη έχει μία ιδιαίτερη ιστορία. Η κόκκινη ταμπέλα στην πρόσοψη του καταστήματος, φέτος μετρά 40 χρόνια ζωής, ενώ σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει πως αυτή δεν ήταν ποτέ η αρχική του θέση. Θεωρητικά το παλαιοβιβλιοπωλείο είναι συνέχεια ενός άλλου που λειτουργούσε από το 1981 και ο ιδιοκτήτης του τότε αποφάσισε να πουλήσει κάθε είδους εμπόρευμα. Εδώ θα αγαπήσεις τα βιβλία με έναν διαφορετικό τρόπο. Εδώ μπορείς να τα απολαύσεις μέσα από τις στενές βιβλιοθήκες του. Μην ξεχάσεις να βγεις έξω, μόλις αγοράσεις το βιβλίο σου. Η φύση κατάφερε να τα συνδυάσει όλα. Παρόν, παρελθόν και μέλλον, συνυπάρχουν σε έναν πεζόδρομο που κάθε είδος προσωπικότητας θα περάσει καθημερινά.

Βιβλιοπωλείο Πελαργός

Μην ξεχάσεις να περάσεις και από την Ιπποκράτους. Εκεί ο πελαργός έρχεται κάθε μέρα με κάθε είδος βιβλίου που μπορείς να φανταστείς και φυσικά κάθε ανάμνηση ενός άλλου αιώνα που πολλοί ακόμη χαρακτήριζαν και ως «νέο χρυσό αιώνα» της πρωτεύουσας. Από τα βιβλία που σου διάβαζε η μαμά, μέχρι και εκείνα που ίσως είχες δει κάποτε σε μία βόλτα στο Πεδίον του Άρεως. Όλα τα έχει ο πελαργός και αν κάτσεις απέναντι να πιεις ένα καφεδάκι, θα καταλάβεις, πως καθημερινά οι οικογένειες που πάντα αγαπούσαν την ανάγνωση, θα περάσουν να πουν μια καλημέρα, να δουν κάτι από τις παλιές εποχές που τόσο λαχταρούν. Και ίσως στην συνέχεια φύγουν με ένα δώρο που έκαναν στον εαυτό τους. Ένα βιβλίο για τα ζεστά καλοκαίρια της Αθήνας. Ένα βιβλίο που θα τους δώσει το χθες, στο αλλιώτικο σήμερα.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …