Δευτέρα , 27/03/2023

Τα καλά νέα της ημέρας: Όλο και περισσότεροι Έλληνες “αγκαλιάζουν” την ανακύκλωση

Ανοδική πορεία καταγράφει η συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών στην ανακύκλωση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία ALCO. Αν και απομένει ακόμα δρόμος, οι πολίτες φαίνεται ότι βελτιώνονται στο κομβικό αυτό ζήτημα, καθώς το 97% δηλώνει ότι στηρίζει την ανακύκλωση συσκευασιών, ενώ το 92% απαντά ότι πραγματοποιείται ανακύκλωση στα νοικοκυριά.

Τα ευρήματα της έρευνας προέρχονται από δομημένες ερωτήσεις σε δείγμα 1.000 πολιτών (50% άνδρες, 50% γυναίκες, ηλικίας 25-65 ετών) σε ολόκληρη τη χώρα, όπου λειτουργεί ανακύκλωση συσκευασιών–μπλε κάδος και αποτυπώνουν την ευμενή στάση των πολιτών απέναντι στην ανακύκλωση.

Η έρευνα καταδεικνύει επίσης την υψηλή συχνότητα που οι πολίτες ανακυκλώνουν (95% τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα και 69% τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα), ενώ εντοπίζει ως πρόβλημα την ύπαρξη κοινών σκουπιδιών στους κάδους.

Εκείνοι που δεν ανακυκλώνουν (8% του δείγματος) αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές ή κάδοι στην περιοχή τους και οι μισοί εξ’ αυτών δηλώνουν ότι θα αρχίσουν να ανακυκλώνουν, εφ’ όσον λυθούν τα χρηστικά /πρακτικά ζητήματα που τους προκαλούν δυσχέρειες.

Σε σχέση πάντως με τους αυξημένους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η Ελλάδα βρίσκεται μακριά. Η χώρα μας παρουσιάζει  ένα από τα μικρότερα ποσοστά ανακύκλωσης στην ΕΕ, ενώ οι επιδόσεις της την τοποθετούν στην τελευταία τριάδα μαζί με τη Μάλτα και τη Ρουμανία.

Οι αρμόδιοι φορείς συμφωνούν ότι χρειαζόμαστε περισσότερη δουλειά για τη βελτίωση του τρόπου που ο κόσμος ανακυκλώνει, ωστόσο οι λύσεις πρέπει να δοθούν από την κοινή προσπάθεια πολιτείας, δήμων, πολιτών και ιδιωτικών πρωτοβουλιών

Δείτε επίσης

Γοήτευσε ο Πάνος Κόκκινος μαζί με τους μουσικούς του στην φιλανθρωπική εκδήλωση του συλλόγου «Θαύμα»

Από τον Βαγγέλη Καράλη  Βαγγέλης Καράλης Το «Θαύμα», για ακόμη μια φορά στον ενάμισι χρόνο …