Κάθε χρόνο, το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου μετατρέπεται σε ένα βράδυ γεμάτο χαρά και ανυπομονησία για το νέο έτος που έρχεται και για όσα καλά θα φέρει μαζί του. Σε όλες τις χώρες του κόσμου η παραμονή της Πρωτοχρονιάς γιορτάζεται παραδοσιακά με τη μεγαλοπρέπεια που της αρμόζει.
Κάθε χώρα επιστρατεύει τα καλύτερα έθιμά της και τον πιο γιορτινό στολισμό της με έναν σκοπό, την Καλή Χρονιά. Όλοι μετρούν αντίστροφα, (https://www.timeanddate.com/counters/multicountdown.html ) σε κάποιες χώρες ο χρόνος αλλάζει νωρίτερα σε άλλες αργότερα, αλλά το αποτέλεσμα είναι ίδιο, η βραδιά να γεμίζει ευχές.
Ελλάδα
Με την αλλαγή του χρόνου η ελληνική παράδοση θέλει την οικογένεια και τους αγαπημένους ανθρώπους της να εύχονται ο ένας στον άλλο «Καλή Χρονιά». Μεγάλη σημασία έχει και το «ποδαρικό» η πρώτη είσοδος του πρώτου ανθρώπου μέσα στο σπίτι για το νέο έτος, οπού για αυτό επιλέγεται κάποιος που θεωρείται ότι φέρνει καλή τύχη, ή ακόμη καλύτερα κάποιο μικρό παιδί από την οικογένεια. Το έθιμο με το σπάσιμο ενός ροδιού στο κατώφλι του σπιτιού τιμάται εξίσου μέχρι σήμερα.
Μεγάλη Βρετανία
Παραδοσιακά οι Άγγλοι εύχονται «Ευτυχισμένο το καινούργιο έτος» και πιασμένοι από τα χέρια σχηματίζουν κύκλο και τραγουδούν το «Auld Lang Syne». Φυσικά δεν λείπει η αγαπημένη τους πρόποση «Cheers».
Κορέα
Στη Κορέα οι άνθρωποι εύχονται μεταξύ τους «Να έχεις πολλή καλή τύχη τη νέα χρονιά» και κάνουν πρόποση λέγοντας δυνατά «Gunbae».
Κίνα
Οι Κινέζοι γιορτάζουν τη νέα χρονιά εις διπλούν, δηλαδή κατά τη δυτική Πρωτοχρονιά και κατά τη Κινέζικη Πρωτοχρονιά. Είτε θα βρίσκονται σε κάποιο οικογενειακό δείπνο είτε έξω να απολαμβάνουν τα πυροτεχνήματα η ευχή που θα δώσουν είναι η «Καλή Χρονιά».
Ιταλία
Οι Ιταλοί εύχονται «Buon Anno», «Καλή Χρονιά», μεταξύ τους και πριν από τη κάθε γουλιά λένε «Cin cin». Υπάρχουν κάποια μέρη της Ιταλίας και κυρίως στη Νότια Ιταλία, που οι κάτοικοι πετούν από το παράθυρο του σπιτιού παλιά αντικείμενα συμβολίζοντας πως είναι η ώρα για μια νέα αρχή.
Ισπανία
Στην Ισπανία εύχονται «Feliz Año Nuevo» και πριν τσουγκρίσουν χτυπούν τα ποτήρια τους μια φορά στο τραπέζι. Πριν πιούν από το ποτό τους λένε δυνατά «Arriba, abajo, al centro y pa’ dentro», δηλαδή «Πάνω, κάτω, στο κέντρο και μέσα». Κάποιοι μάλιστα ρίχνουν μέσα στη σαμπάνια τους ένα χρυσό δαχτυλίδι και ύστερα πίνουν, ενώ άλλοι επιλέγουν κόκκινα ρούχα που θα τους φέρουν καλή τύχη. Φιλιούνται σταυρωτά με όλους όσους βρίσκονται μαζί και σε κάποιες περιοχές όταν το ρολόι δείξει 12.00 τρώνε από 12 ρώγες σταφυλιού ο καθένας.
Λίβανος
Στο Λίβανο, μόλις το ρολόι δείξει μεσάνυχτα τα τηλέφωνα παίρνουν φωτιά για να ευχηθούν σε φίλους και συγγενείς. Όποιος προλάβει να τους πει πρώτος «Καλή Χρονιά» σύμφωνα με το έθιμο τους δίνουν χρήματα.
Βραζιλία
Οι Βραζιλιάνοι εύχονται «Feliz Ano Novo» ,δηλαδή, «Ευτυχισμένο το νέο έτος» και «Saúde», «Υγεία». Όσοι περνούν την αλλαγή του χρόνου στη παραλία τρέχουν και βουτάνε επτά φορές μέσα στα κύματα γιατί παραδοσιακά αυτό θα τους φέρει πολύ καλή τύχη για τη νέα χρονιά.