Πέμπτη , 25/04/2024

“Αδέσποτος Πλανήτης”: Ένα ζωάκι σε περιμένει να το υιοθετήσεις

Από την Ιωάννα Βιολιτζοπούλου

«Οι μεγάλες πράξεις αγάπης γίνονται από εκείνους που εκτελούν συνήθως μικρές πράξεις καλοσύνης!», είχε πει ο σπουδαίος συγγραφέας Βίκτορ Ουγκό. Αυτό θα μπορούσε ωστόσο να ειπωθεί και για τη φιλοζωική «Αδέσποτος Πλανήτης» καθώς, μία δεκαετία περίπου, φροντίζει έχοντας δύο χώρους στην περιοχή της Εξοχής στη Θεσσαλονίκη, σκύλους και γάτες προκειμένου, να βρουν την μόνιμη οικογένειά τους. Ειδικότερα, ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ελένης Γραμματοπούλου και πρακτικά το 2017 με την ένταξη περισσότερων εθελοντών, το καταφύγιο έγινε κανονικό σωματείο.

Οι δυσκολίες πολλές. Σύμφωνα και με την εθελόντρια Κατερίνα Μουχταρίδη, η καθημερινότητα σε ένα καταφύγιο είναι μία πολύ δύσκολη αποστολή για έναν εθελοντή. Μία από τις αντιξοότητες που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι, η παρουσία εθελοντών στα δύο καταφύγια και με τα 70 σκυλιά καθώς, κατά το 60% της εβδομάδας ο χρόνος που αφιερώνει σε κάθε σκυλί κάποιος εθελοντής, είναι πολύ περιορισμένος και δεν προλαβαίνει ένα άτομο να τους προσφέρει την ποιότητα ζωής που θα ήθελαν. Επιπλέον, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η έλλειψη οικονομικών πόρων: «Είναι μία πολυέξοδη κατάσταση. Οι κτηνίατροι μόνο και τα έκτακτα περιστατικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, είναι αρκετά για να εξαντλούν τα οικονομικά μας. Η ομάδα δέχεται οικονομική βοήθεια καθαρά από δωρεές. Τα έξοδα μηνιαία είναι πάρα πολλά».

Ωστόσο, γιατί κάποιος να γίνει εθελοντής στον «Αδέσποτο Πλανήτη»; Η Κατερίνα ανακάλυψε την οικογένεια του «Αδέσποτου Πλανήτη», τυχαία σε χριστουγεννιάτικο μπαζάρ, ρίχνοντας μία ματιά σε ένα φυλλάδιό τους. «Ήμουν έξω ώρες μαζί με τα σκυλιά με μία εθελόντρια φυσικά που είναι χρόνια εκεί και δεν νομίζω ότι υπήρξε δεύτερη σκέψη αν ξανά πάω ή όχι». Εξάλλου, νιώθει κανείς χρήσιμος, έρχεται σε επαφή με τη φύση, με τα ζώα από τα οποία θα λάβει πολλή αγάπη, θα αποκτήσει αξέχαστες εμπειρίες και όμορφες αναμνήσεις στο καταφύγιο, που σίγουρα θα θυμάται για όλη του τη ζωή! Βέβαια, θα δοκιμάσει τις αντοχές του διότι, ο εθελοντισμός είναι «δύσκολο σπορ». «Το κάνεις χωρίς ανάγκη επιστροφής για κάτι και γιατί το θέλεις, ειδάλλως δε γίνεται. Μακάρι ο κόσμος να προσφέρει, ό,τι μπορεί και όπου μπορεί ο καθένας έστω μία ή δύο ώρες την εβδομάδα σε κάποια εθελοντική ομάδα. Ο καθένας θα μπορούσε να βρει κάτι που του ταιριάζει. Πραγματικά θα ήμασταν καλύτερα. Η εκπαίδευση, το να προλαμβάνουμε πράγματα, να μην κακοποιούμε πλάσματα, να μην κακοποιούμε ανθρώπους είναι η αρχή».

Οι τρόποι να βοηθήσει κανείς την ομάδα του «Αδέσποτου Πλανήτη», πέρα από το γίνει ενεργό μέλος της, είναι πολλοί. Αρχικά, θα μπορούσε κάποιος να προσφέρει οικονομική βοήθεια καταθέτοντας σε ένα συγκεκριμένο λογαριασμό το ποσό που επιθυμεί, ενώ μπορεί να προσφέρει και υλική βοήθεια (τροφή, φάρμακα κτλπ.). Υπάρχει και η ανάγκη για μεταφορείς ζώων σε κτηνιάτρους καθώς, και η φιλοξενία κάποιου ζώου για ένα χρονικό διάστημα. «Η φιλοξενία σώζει ζωές πολλών αδέσποτων γιατί, δεν αντέχουν όλα τα ζώα να ζουν σε καταφύγιο κυρίως εκείνα που έχουν κάποια ασθένεια ή κάποιο τραυματισμό ή είναι ηλικιωμένα».

Φυσικά υπάρχει και η υιοθεσία κάποιου από τα ζωάκια του «Αδέσποτου Πλανήτη», είτε εικονικά, δηλαδή, στην ουσία να υιοθετηθεί ένα ζωάκι από απόσταση καταθέτοντας κάποιος ένα ποσό που έχει επιλέξει σταθερά κάθε μήνα, είτε πραγματικά. «Πριν υιοθετήσει κάποιος πρέπει να σκεφτεί τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι σε ένα πλάσμα. Τα ζώα δένονται με τους ανθρώπους, είναι ανθρωποκεντρικά, συνηθίζουν και μαθαίνουν. Αυτό που θα έλεγα σε κάποιον που διστάζει είναι να αρχίσει να μαθαίνει, να ρωτάει, να αναζητά πληροφορίες από εκπαιδευτές, από φιλοζωικές. Πολλές φορές πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε αλλά, εν τέλει όταν βρεθούμε σε αυτή τη θέση τα φέρνουμε εις πέρας».

Η Ελλάδα αν και ως ένα βαθμό είναι χώρα φιλόζωων, σίγουρα έχει «δρόμο» ακόμα να διανύσει. «Θεωρώ ότι το πρόβλημα ξεκινάει πολύ πιο βαθιά. Δεν έχουμε εκπαιδευτεί και δεν έχουμε μάθει να ζούμε σεβόμενοι τα ζώα και γενικότερα το φυσικό περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντικό η φροντίδα των ζώων να γίνει τρόπος ζωής και να τα έχουμε έστω και λίγο στο μυαλό μας», επισημαίνει η κ. Μουχταρίδη.

Πηγή: strayplanet.gr

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …