Παρασκευή , 29/03/2024

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ: Τα πολύχρωμα σπίτια, οι μυστικές θαλάσσιες σπηλιές, τα τιρκουάζ νερά και οι ηρωικοί κάτοικοι δίπλα στην Τουρκία (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Καράλης

Κάμερα- Φωτογραφία – Μοντάζ: Kωστής Λέπουρης

Το Label News ταξίδεψε στο Καστελόριζο και σας παρουσιάζει σε εκτενές ρεπορτάζ με Video και Φωτογραφίες  την μαγεία του ακριτικού νησιού!

Με το Label News.gr ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία εξερευνώντας το τελευταίο νησί της Ελλάδας πριν την Τουρκία. Το Καστελόριζο είναι ένα πολύχρωμο νησί που στέκεται περήφανο κόντρα τις αντιξοότητες στην μέση του Αιγαίου.

Πανέμορφα τοπία, χρωματιστά σπίτια, μυστικές σπηλιές μέσα στην θάλασσα είναι μόνο μερικά στοιχεία που κάνουν το νησί μοναδικό! Πάνω απ’ όλα όμως αυτό που θα σας γοητεύσει στο Καστελόριζο είναι η φιλοξενία και η υπέροχη παρέα των κατοίκων που σε κάνουν να τους αισθανθείς φίλους σου μόνο μέσα σε δύο ημέρες!

Σε αυτό το ταξίδι θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, τον Αντιδήμαρχο του νησιού Δημήτρη Αχλαδιώτη (εγγονό της Κυράς της Ρω, Δέσποινας Αχλαδιώτη) για την φιλοξενία του και την άψογη ξενάγηση που μας έκανε στο νησί.

Το Label News και ο ιδιοκτήτης του σάιτ, Simone Arnaboldi πρωτοτυπούν παρουσιάζοντας κάθε μήνα με ανιδιοτέλεια μέρη της χώρας μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό,  ξεχασμένα από το Κράτος και τα ΜΜΕ, τα όποια προσφέρουν στον ταξιδιώτη εικόνες, συναισθήματα και εμπειρίες μοναδικές!

Το Label News.gr θέλοντας να προβάλει τον εναλλακτικό τουρισμό της χώρας μας, ταξιδεύει κάθε μήνα σε προορισμούς που αξίζει να ανακαλύψετε.

Κυρίες και Κύριοι καλώς ήρθατε στο Καστελόριζο!

ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

Iδανικός προορισμός, αν αναζητάτε ηρεμία και διακοπές με αυθεντικό χαρακτήρα. Μόλις 800 μέτρα από τις τουρκικές ακτές, το Καστελλόριζο στέκεται περήφανο ανάμεσα σε δύο ηπείρους. Μια λαμπερή κουκκίδα στη Μεσόγειο, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών που δεν λογαριάζει σύνορα. Φτάνοντας, η αρχοντιά των αναστηλωμένων αρχοντικών μας υποδέχεται. Δίπλα, το κόκκινο κάστρο, που έδωσε το όνομά του στο νησί.

Γαλαζοπράσινα νερά, ένα πανέμορφος οικισμός με χρωματιστά νεοκλασικά σπιτάκια, έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και αρκετές επιλογές όμορφων βαρκάδων στις γειτονικές βραχονησίδες, συνθέτουν τον χαρακτήρα των διακοπών στο μικρό αυτό νησάκι του Αιγαίου, το οποίο χρωστά το όνομά του στους Ιταλούς.

Αρχικά ονομαζόταν Μεγίστη, ονομασία η οποία το ακολούθησε μέχρι τον Μεσαίωνα, όταν οι Ιωαννίτες ιππότες έχτισαν το Castello Rosso, το κάστρο που υποδέχεται τους επισκέπτες από την κορυφή του κοκκινόχρωμου βράχου πάνω από το λιμάνι.

Σύμφωνα με το μύθο, ο πρώτος άποικος ήταν ο Μέγιστος, ένας Κρητικός πρίγκιπας, αλλά οι αρχαιολόγοι έχουν βρει αποδείξεις για Νεολιθικούς οικισμούς στο νησί. Η Ρόδος κατέκτησε το Καστελόριζο τον 8ο αιώνα, και το νησί ήταν ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο με 15. 000 κατοίκους.

Το πραγματικό μεγαλείο του νησιού ήταν κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Όταν έγινε σαφές στους πολίτες ότι η καταπολέμηση των Τούρκων δεν θα έφερνε αποτέλεσμα, κατάφεραν να λάβουν ειδικά προνόμια, όταν το νησί τέθηκε υπό το τουρκικό κράτος στο 1537. Ο εμπορικός στόλος του Καστελόριζου είχε πολλές συναλλαγές με πολλές πόλεις της Μικράς Ασίας, καθώς και με άλλα ελληνικά νησιά.

Όταν ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας ξέσπασε το 1821, οι άνδρες του Καστελόριζου πολέμησαν σκληρά, αλλά το νησί τελικά ελευθερώθηκε το 1948. Το νησί χρησιμοποιήθηκε από τους γάλλους ως βάση για το στόλο τους κατά το πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου είχε καταληφθεί από την Ιταλία.

Εδώ γυρίστηκε η ταινία «Mediterraneo» που κέρδισε  Όσκαρ, αλλά και τις εντυπώσεις όλου του κόσμου, γιατί μετέδωσε παντού, όχι μόνο την ομορφιά, αλλά και την ανοιχτή καρδιά, τη χαλαρότητα και τη θετική ενέργεια του νησιού! Το Καστελλόριζο έχει μια «απίστευτη δύναμη», ιστορίες και θρύλοι περνούν από γενιά σε γενιά και από χώρα σε χώρα. Το φόντο πάντα ίδιο: το βαθύ μπλε του Αιγαίου.

Παραλίες στο Καστελόριζο… δεν υπάρχουν, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορέσετε απολαύσετε τα πανέμορφα νερά του. Βουτιές μπορείτε να κάνετε στα διάφανα νερά του λιμανιού και στην περιοχή Πλάκα. Επίσης, με βαρκάκι μπορείτε να προσεγγίσετε τις αμμουδιές στα γειτονικά νησάκια και βραχονησίδες όπως η Ρω, η Στρογγύλη και ο Άγιος Νικόλαος.

Αναμφίβολα όμως το καλύτερο σημείο για βουτιές στο νησί είναι η Σπηλιά του Παράστα, γνωστή και ως Γαλάζιο Σπήλαιο ή Φώκιαλη, από τις φώκιες μονάχους μονάχους που… συχνάζουν εδώ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια σπήλαια της Μεσογείου.

Το Καστελόριζο είναι ένα εξαιρετικό μέρος για καταδύσεις, ιστιοπλοΐα και ψάρεμα. Εκτός από αυτό, απλά μπορείτε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε την ηρεμία και τη γαλήνη! Όπως και να έχει το νησί δεν περιγράφεται με λέξεις, μόνο με όμορφα συναισθήματα που εάν δεν ζήσεις, δεν μπορείς να καταλάβεις. Το Καστελόριζο είναι ένα και μοναδικό και ξεχωρίζει με την μοναδική και αυθόρμητη γοητεία του. Αξίζει να το επισκεφτείς!

Δείτε σε βίντεο το ρεπορτάζ για το μαγευτικό Καστελόριζο!

Αξιοθέατα

Το Κάστρο των Ιπποτών χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και χτίστηκε σε ένα αρχαίο ιερό τόπο. Αυτό το κάστρο έδωσε στο νησί το σημερινό του όνομα δεδομένου ότι είχε χτιστεί με κόκκινες πέτρες, εξ ου και το όνομα Καστέλο Ρόσο έγινε Καστελόριζο.

Η Εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ιδρύθηκε το 1835 με γοτθικά στοιχεία. Η παράδοση αναφέρει ότι στην ίδια θέση είχε χτίσει μικρή εκκλησία η Αγία Ελένη, όταν την έπιασε φουρτούνα πηγαίνοντας για τον Τίμιο Σταυρό στους Άγιους Τόπους. Χτίστηκε στη θέση παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Η στέγη της στηρίζεται σε δώδεκα μονολιθικούς γρανιτένιους κίονες, που μεταφέρθηκαν πάνω σε σχεδίες από το ναό του Απόλλωνα στα Πάταρα της Λυκίας, στη Μικρά Ασία.

Ο Άγιος Γεώργιος του Βουνού, (1 ώρα με τα πόδια). Ανεβαίνετε τα κοντηλάκια (401 σκαλιά ασβεστωμένα) από τα χωράφια και φτάνετε σε οροπέδιο. Παίρνετε ευθεία το μονοπάτι για να βρεθείτε στο καστρομονάστηρο του Αγίου Γεωργίου, με τις τεράστιες φυσικές πλάκες στρωμένες γύρω, τα κελιά των μοναχών, δεξαμενές και ένα σπήλαιο – κατακόμβη με πηγή νερού και περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Λέγεται “του Βουνού”, για να διακρίνεται από “του Χωραφιού”, και “του Πηγαδιού” (στην παραλία). Μέσα στο μοναστήρι είναι η κατακόμβη του Αγίου Χαραλάμπους. Το μοναστήρι χτίστηκε από τον καστελλοριζινό αρχιτέκτονα Μαστρογιώργη και ανακαινίστηκε το έτος 1779.

Το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται σε προμαχώνα του κάστρου, σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο. Περιλαμβάνει ελληνιστικά και ρωμαϊκά ανάγλυφα, κομμάτια από αγάλματα, βυζαντινά πινάκια, τοιχογραφίες, σφραγίδες δημογεροντίας, πορσελάνες, χρυσοστόλιστα κανάτια, κεντήματα.

(Βαγγέλης Καράλης Αρχισυντάκτης Label News, Simone Arnaboldi Ιδιοκτήτης Label News, Δημήτρης Αχλαδιώτης Αντιδήμαρχος Καστελόριζου)

Δείτε επίσης

Κάρλος Καρβαλιάλ: Αυτό είναι το στέκι του προπονητή του Ολυμπιακού για φαγητό στο Κουκάκι

Ανάμεσα στις υποχρεώσεις που έχει με την ομάδα του Ολυμπιακού, ο Κάρλος Καρβαλιάλ βρήκε λίγες …