Τρίτη , 16/04/2024

Από τι προκαλείται το αίσθημα του φόβου και πώς να το αποβάλλεις ώστε να ζεις ελεύθερος

 Ο φόβος είναι μια κατάσταση του μυαλού και τίποτα παραπάνω. Είναι ένα συναίσθημα που προκαλείται όταν συνειδητοποιούμε …ασυναίσθητα κάποιον εν δυνάμει κίνδυνο ή απειλή. Απ’ τη στιγμή που θα το καταλάβουμε αυτό μπορούμε και να τον διώξουμε από τη ζωή μας και αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε, αποφεύγοντας έτσι την εξέλιξή του σε φοβία.

Τι μας φοβίζει, ή μάλλον από πού αντλούμε τους φόβους μας; Πηγή είναι πολλές φορές η άγνοια και άλλες τόσες τα Μέσα, που μας παρουσιάζουν με κάθε ευκαιρία σε κατάσταση επισφαλή, γεννούν και πωλούν τον φόβο.

Ο κίνδυνος, η ανασφάλεια και η αίσθηση μιας δυνητικής αποτυχίας φαίνεται να κυριαρχούν. Ο φόβος μας εμποδίζει απ’ το να απολαύσουμε την εμπειρία της ζωής. Το θέμα έγκειται στο πώς βλέπουμε τον εαυτό μας μέσα σε όλο αυτό και στο τι σκέψεις κάνουμε. Ό,τι σκεφτόμαστε αυτό και έλκουμε, για αυτό οι σκέψεις μας θα πρέπει πάντα να είναι θετικές και απελευθερωμένες από φόβους.

Το επόμενο βήμα στη μάχη με τους φόβους μας μετά από την συνειδητοποίησή τους, είναι να καταλάβουμε πως δεν είμαστε οι μόνοι. Όλοι έχουν φοβίες που παλεύουν να ξεπεράσουν. Στη συνέχεια αναλογιστείτε πόσο θα σας ωφελούσε να ξεπεράσετε έναν από αυτούς τους φόβους, τι θα σας χάριζε που πριν στερούσασταν, πόσα νέα πράγματα θα μπορούσατε να κάνετε και να μάθετε.

Η ελευθερία και η ασφάλεια του εαυτού σας θα έφερνε την ηρεμία στη ζωή σας. Κατά κανόνα όταν παίρνουμε μια απόφαση ή ένα ρίσκο δεν  μπορούμε να ξέρουμε πως θα εξελιχθεί και αυτό μας φοβίζει. Από την άλλη όμως αν δεν το κάνουμε αυτό δεν θα μάθουμε ποτέ και θα μείνουμε στάσιμοι και η ζωή δεν είναι για αυτό. Αυτός ο λόγος είναι αρκετός για να θέλει κανείς να απελευθερωθεί από τους δισταγμούς. Για αυτό πρέπει να κάνει μικρά βήματα προς το στόχο του.

Να σκεφτεί και να σημειώσει τα βήματα που θα ακολουθήσει. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η υπομονή που μπορεί να δείξει μέχρι να πετύχει. Ένας άλλος τρόπος είναι να μιλήσετε σε κάποιον για τον φόβο σας, να μοιραστείτε τη σκέψη σας. Μέσα από τη συζήτηση πιθανόν να αλλάξετε γνώμη και να δείτε πως αυτό που σας φόβιζε δεν ήταν και τόσο τρομερό, ότι μπορεί να διορθωθεί ή να αποφευχθεί.

Μπορεί, ακόμη, ο συνομιλητής σας να αντιμετωπίζει τον ίδιο φόβο και να έχει βρει τρόπους να τον ξεπεράσει, τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Προγραμματίστε θετικά το μυαλό μας και αναγνωρίστε την τεράστια δύναμη που έχετε μέσα σας. Σκεφτείτε πως ό,τι ανεπιθύμητο έρθει μπορείτε να το αντιμετωπίσετε και έτσι θα μειώσετε το αίσθημα του φόβου που σας προκαλεί η σκέψη του.

Τέλος είναι πιθανό να χρειαστείτε την καθοδήγηση ειδικών πάνω στο θέμα, όπου σε αυτή τη περίπτωση μπορείτε να αναζητήσετε μεθόδους όπως το Reiki ή η Βιοενέργεια ή σεμινάρια αυτοβελτίωσης, ενώ μπορείτε να διαβάσετε και σχετικά βιβλία.

Μην υποτιμάτε τη δύναμη της σκέψης σας. Αν σε αυτή κυριαρχεί το καλό σενάριο τότε αυτό θα επικρατήσει και στη πραγματικότητα. Μέσα στο χάος της σημερινής καθημερινότητας συχνά το ξεχνάμε αυτό ενώ δε θα έπρεπε. Διώξτε τον φόβο και όσους σας τον προκαλούν και ζήστε τη ζωή όπως τη θέλετε.

Δείτε επίσης

Βαγγέλης Καράλης: «Θα δώσουμε μάχη κατά των νέων Lockdown του Χαρδαλιά» Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος, «Μάχη για την Αττική»

Ο Βαγγέλης Καράλης είναι δημοσιογράφος και απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ. Έχει …

Αφήστε μια απάντηση