Τετάρτη , 24/04/2024

Βουτσαράς Ιωαννίνων: Η “κρυμμένη” ομορφιά της Ηπείρου

Ο Βουτσαράς είναι ένα από τα λιγότερα γνωστά χωριά των Ιωαννίνων που σίγουρα αξίζει να επισκεφτεί κανείς όποια εποχή και αν βρεθεί στην Ήπειρο. Ο Βουτσαράς είναι το κεντρικό χωριό σε ένα σύμπλεγμα μικρών οικισμών δυτικά των Ιωαννίνων, επάνω στην παλαιά εθνικό οδό Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας και πολύ κοντά στον Καλαμά ποταμό, τον ποταμό Θύαμι της αρχαιότητας.

Μέχρι το 1976 ο οικισμός του Βουτσαρά ονομαζόταν Άγιος Κοσμάς. Αν και δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το πότε ακριβώς δημιουργήθηκε ο συγκεκριμένος οικισμός, το παλιό όνομα Μποτσαράς δηλώνει πως πρόκειται για έναν πολύ παλιό οικισμό των Ιωαννίνων. Μάλιστα, η περιοχή πρέπει να ήταν σταθμός για τους ταξιδιώτες, πράγμα που υποδηλώνεται από το Χάνι του Τσίρκα επί της ΕΟ Ιωαννίνων –Ηγουμενίτσας.

Όπως στο παρελθόν, έτσι και σήμερα ο Βουτσαράς αποτελεί σταθμό για τον περιηγητή που θέλει να ανακαλύψει όλη την κρυμμένη ομορφιά του τοπίου της Ηπείρου, ακολουθώντας είτε τον ρου του ποταμού Καλαμά είτε την ασφαλτοστρωμένη παλαιά εθνική Εθνικό Οδό για την Ηγουμενίτσα.

Εντός του χωριού λειτουργούν φαρμακείο, βενζινάδικο, φούρνος, μινιμάρκετ, δύο καφενεία και δύο ψησταριές, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει εδέσματα και τοπικές γεύσεις της Ηπείρου. Βέβαια, ο Βουτσαράς λόγω της ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και του μαγευτικού τοπίου αποτελεί πόλο έλξης για τους φυσιολάτρεις, τους περιπατητές και τους λάτρεις των μανιταριών.

Όσοι προγραμματίζουν να περάσουν τις ημέρες των γιορτών στα Ιωάννινα, ας μην παραλείψουν να επισκεφτούν και τα χωριά του Δήμου Ζίτσας, όπως τον Βουτσαρά. Σίγουρα, θα ανακαλύψουν ένα όμορφο χωριό που θα αποτελέσει στο μέλλον τον αγαπημένο τους προορισμό.

Περισσότερες πληροφορίες για ταξιδιώτες και περιηγητές: Κώστας Τάσης, τηλ: 6977691471

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …