Παρασκευή , 26/04/2024

Γιατί έχει χαθεί η ευγένεια στις μέρες μας; – O ευγενικός άνθρωπος είναι αυτός που μέσα από την γενναιοδωρία του, δείχνει την αυτοπεποίθησή του!

Μακάρι τα πράγματα να ήταν διαφορετικά και αυτό το κείμενο να μιλούσε για την ευγένεια στις μέρες μας ως μια καλή συνήθεια, μια αρετή που κατέχουν όλοι και τη μεταδίδουν ο ένας στον άλλο. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα που ζούμε μας δίνει διαφορετικά στοιχεία, με το πιο λυπηρό πως η ευγένεια πλέον αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση.

Τη θέση της παραλαμβάνει επιθετικά η αγένεια. Την συναντάς παντού. Η αγένεια, όπως και η ευγένεια δεν εκφράζεται μόνο λεκτικά αλλά και με σιωπηρές πράξεις. Ναι, είσαι αγενής όταν παρκάρεις το αυτοκίνητο σου στις θέσεις για Αμεα, ναι, είσαι αγενής όταν κάνεις πως δεν άκουσες την καλημέρα που σου είπε ο πωλητής που σε λίγο θα σε εξυπηρετήσει, ναι, είσαι αγενής όταν σπρώχνεις  επίτηδες τον διπλανό σου στα Μέσα Μεταφοράς.

Και η σιωπηρή αγένεια αυτή δεν απέχει πολύ από την λεκτική, όταν μιλάς απαξιωτικά κι απότομα στον συνάνθρωπό σου, όταν κάνεις τσαμπουκά στον δρόμο ή όταν κάνεις προσβλητικά σχόλια, λες και η γκρίνια, οι βρισιές και η αρνητικότητα θα λύσουν το πρόβλημα.

Η ευγένεια δυστυχώς φαίνεται να είναι πια μάλλον ξεπερασμένη, για να μην πούμε παρεξηγημένη. Περισσότερο θα μας εκπλήξει μια καλή συμπεριφορά  παρά μια κακή πλέον. Περισσότερο δυνατός και ‘μάγκας’ θα νιώσει ο αγενής λόγω της αλαζονείας του, ο ευγενικός όμως είναι αυτός που θα νιώσει μέσα του την χαρά και τη γενναιοδωρία που πηγάζει από την αυτοπεποίθησή του.

Οι άνθρωποι θέλουμε να συμβιώνουμε κοινωνικά, παραμελούμε όμως τους κανόνες αυτού του ‘παιχνιδιού’. Είναι προφανές πως ο καθένας περνά δυσκολίες που μπορεί να του προκαλούν εσωτερική ένταση, δεν σημαίνει όμως αυτό ότι έχει το δικαίωμα να ξεσπά στον άλλον που δεν του φταίει σε κάτι και να καταστρέφει και τη δική του διάθεση.

Η ευγένεια και εξίσου η αγένεια είναι μια συμπεριφορά ανταλλαγής ενέργειας. Την ενέργεια που θα δώσεις αυτή θα πάρεις πίσω, για αυτό φρόντισε να δώσεις κάτι θετικό, να μιλήσεις ήρεμα, να κοιτάξεις τον άλλον με συμπάθεια.

Γίνε το καλό παράδειγμα, είναι κάτι που χρειάζεται και η νέα γενιά η οποία μιμείται κάθε προηγούμενη, ώστε να μεγαλώσει προσωπικότητες με ήθος, σεβασμό και τρόπους, που τελικά θα συμβάλλουν κάθε φορά για δική τους διευκόλυνση.

‘Κέρασε’ μια καλημέρα, ένα ευχαριστώ, ένα παρακαλώ, ένα χαμόγελο, μια απλή πράξη ενδιαφέροντοςδεν κοστίζει κάτι.

Δείτε επίσης

Νεφέλη Αγκυρίδου: Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη Ραφήνα με την παράταξη «Δύναμη Ανάπτυξης»

Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel Νεφέλη Αγκυρίδου κατεβαίνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη …

Αφήστε μια απάντηση