Πέμπτη , 28/03/2024

“Είχαμε πόλεμο χτες στην Αττική”, 50 νεκροί, 156 τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση – Φόβοι ότι οι νεκροί θα διπλασιαστούν

Σε σκηνικό πρωτοφανούς τραγωδίας βρίσκεται σήμερα η χώρα, καθώς ο αριθμός των θυμάτων από τις πυρκαγιές που μαίνονται ακόμα στην Αττική ανεβαίνει διαρκώς και έχει φτάσει ήδη στους 50 νεκρούς και τους 156 τραυματίες εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ η εικόνα δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει πλήρως.

Πριν από λίγο, ο δήμαρχος Ραφήνας εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αριθμός των νεκρών θα διπλασιαστεί. Η επιβεβαίωση της τραγικής εκτίμησης ήρθε λίγα λεπτά πριν από τις οκτώ το πρωί, όταν εντοπίστηκαν τουλάχιστον 26 άνθρωποι νεκροί κοντά σε μια ταβέρνα στην Αργυρά Ακτή, στο Μάτι. Οι άνθρωποι εγκλωβίσθηκαν μεταξύ της ταβέρνας και ενός χωραφιού, στην προσπάθειά τους να κινηθούν προς τη θάλασσα για να σωθούν.

Ενδεικτική της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που βρίσκονται στη μάχη για να τιθασευτεί η πύρινη λαίπαλα είναι η δήλωση του Γιάννη Σταμούλη, προέδρου της Ενωσης Αξιωματικών της Πυροσβεστικής, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν χθες είπε: «Είχαμε πόλεμο χθες στην Αττική».

Χθες το βράδυ και μέχρι τα ξημερώματα οι κάτοικοι των περιοχών από το Μάτι μέχρι τη Ραφήνα έζησαν φρικιαστικές στιγμές, καθώς αιφνιδιάστηκαν από τις φλόγες και έσπευσαν να βρουν καταφύγιο στις παραλίες. Κάποιοι δεν τα κατάφερα και κάηκαν ζωντανοί, εγκλωβισμένοι από τις φλόγες, ενώ άλλοι ανασύρθηκαν νεκροί από τη θάλασσα.

Μητέρες που είχαν σκεπάσει τα παιδιά τους με τα σώματά τους, παιδιά που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα, ακόμα κι ένα βρέφος έξι μηνών που υπέκυψε τελικά στο νοσοκομείο λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, συνθέτουν την τραγική εικόνα, το μέγεθος της οποίας αποτυπώθηκε γύρω στις 2:30 τα ξημερώματα όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών υπερβαίνει τους 20, ενώ λίγες ώρες αργότερα η είδηση ότι ανασύρθηκαν άλλοι τέσσερις νεκροί από τη θάλασσα ανέβασε τον τραγικό απολογισμό στους 24.
Μέχρι νωρίς τα ξημερώματα σκάφη του πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού σώματος, μετέφεραν συνολικά 689 ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στις παραλίες.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη που είχε αργά τη νύχτα στο συντονιστικό κέντρο μίλησε για ασύμμετρο φαινόμενο, ενώ νωρίτερα, από τη Βοσνία όπου βρισκόταν σε ταξίδι το οποίο διέκοψε, είχε πει ότι «Το γεγονός ότι εκδηλώνονται ταυτόχρονα παράλληλες εστίες ανατολικά και δυτικά μας προβληματίζει» -αφήνοντας προφανώς ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την αιτία των πυρκαγιών.

Δείτε επίσης

Βαγγέλης Καράλης: «Θα δώσουμε μάχη κατά των νέων Lockdown του Χαρδαλιά» Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος, «Μάχη για την Αττική»

Ο Βαγγέλης Καράλης είναι δημοσιογράφος και απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ. Έχει …