Παρασκευή , 29/03/2024

Η διαχρονικότητα και η αξία του ελληνικού Κυριακάτικου οικογενειακού τραπεζιού – Παράδοση που κρατάει την ελληνική οικογένεια ενωμένη και αγαπημένη!

Είναι εκεί που θα μαζευτεί η οικογένεια, εκεί που θα ειπωθούν όλα, εκεί που οι οικογενειακές σχέσεις θα έρθουν πιο κοντά αφήνοντας ένα όμορφο, διαχρονικό συναίσθημα. Στο ελληνικό κυριακάτικο τραπέζι.

Είναι μια συνήθεια των ‘παλιών’ που έγινε παράδοση, ένα άτυπο έθιμο με αξία τέτοια που διατηρείται μέχρι και σήμερα. Δεδομένου ότι ο ελεύθερος χρόνος πλέον έχει λιγοστέψει, το να καταφέρει η οικογένεια να μαζευτεί αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημαντικότητα.

Στο κυριακάτικο τραπέζι η ελληνική, η οικογενειακή και η διατροφική παράδοση συναντιούνται για να μας θυμίσουν τις  ρίζες μας. Είναι σαν μια μικρή γιορτή, για να γιορτάσουμε τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας. Δεν ξέρουμε πώς μπορούν να αλλάξουν  τα δεδομένα, οπότε γιατί να μην ευχαριστηθούμε τους συγγενείς μας που έχουμε στο τώρα;

Το κυριακάτικο τραπέζι είναι η κατάλληλη ευκαιρία. Δεν είναι μόνο οι μαγειρικές ικανότητες που κάνουν το φαγητό τόσο νόστιμο αλλά και η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ των μελών. Από το στρώσιμο του τραπεζιού, το σερβίρισμα έως το μάζεμα, όλα γίνονται από όλους για όλους.

Η διαδικασία ωφελεί τους ‘μεγάλους’ μέσω του εύχαρου κλίματος ή της αίσθησης πως έχουν ακόμη κάτι δικό τους να προσφέρουν , ωφελεί και τους ‘μικρούς’, που τη λαμβάνουν ως ένα καλό πρότυπο συμπεριφοράς και τους χαρίζει παιδικές στιγμές που θα θυμούνται αργότερα με νοσταλγία.

Το κυριακάτικο τραπέζι είναι το εργαστήρι της οικογένειας, όπου οι σχέσεις αναμιγνύονται και αποβάλλουν ό,τι  δεν έχει χώρο στη συγκέντρωση αγαπημένων μεταξύ τους ανθρώπων.

Όσο φορτωμένο με έννοιες και υποχρεώσεις είναι το πρόγραμμα του καθενός τις υπόλοιπες μέρες, τις Κυριακές μπορεί να είναι φορτωμένο με αγάπη, πόσο μάλλον οικογενειακή.

Bonus: Οι θερμίδες από το κυριακάτικο οικογενειακό φαγητό δεν μετράνε. Καλή όρεξη

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Μονή Κηπίνας – Το εντυπωσιακό Μοναστήρι που είναι χτισμένο μέσα σε βράχους!

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Φωτογραφία: Xάρης Πετρίδης, Θοδωρής Μπίτσας Το Label News ταξίδεψε στα …

Αφήστε μια απάντηση