Τρίτη , 16/04/2024

“Η Ζωή εν Τάφω” – Η νέα σειρά της ΕΡΤ που φέρνει και πάλι την καλή τηλεόραση στην χώρα μας

Του Άκη Τσακίρη 

Η αλήθεια είναι ότι έχει πάρα πολλά χρόνια να γίνει μεγάλος ντόρος για μία ελληνική σειρά και μετά την απήχηση που έχουν τα ριάλιτι όπως το MasterChef ή το Survivor, την παλιά καλή ελληνική τηλεόραση, φέρνει ένα καλό ελληνικό σίριαλ.

Μπορεί το trailer της σειράς να μην μας κάλυψε και τόσο για να πούμε πως επιτέλους οι παραγωγές της ΕΡΤ πιάνουν τόπο, μπορεί το πρώτο επεισόδιο να μας έδωσε ελάχιστη χαρά, αλλά πια μπορούμε να πούμε πως ίσως η Κρατική Τηλεόραση βρήκε τον εαυτό της με τη διασκευή του μυθιστορήματος του Μυριβήλη.

Το ‘Η Ζωή εν Τάφω’ είναι σαν να έχει γυριστεί από την ΕΡΤ, τη χρυσή εποχή της δεκαετίας του 90. Είναι μια σειρά που οι παππούδες μας θα θεωρήσουν ποιοτική επειδή είναι στην ΕΡΤ, είναι μία σειρά που έχει να δείξει ιστορία, χωρίς όμως την απόλυτη σκηνοθεσία, με τις σκηνές της να μην δένουν άριστα μεταξύ τους.

Όμως, δεν μιλάμε για μία ακόμη τηλεοπτική μεταφορά ενός ξένου concept και μιλάμε για μία ελληνική παραγωγή, βασισμένη σε ελληνική ιστορία, πραγματικότητα και φυσικά ελληνική υπογραφή.

Είναι φανερό πως αν παρατηρήσει κανείς την σειρά από το πρώτο κιόλας λεπτό μέχρι και το επεισόδιο που προβάλλεται σήμερα, σίγουρα θα σκεφτεί πως βρίσκεται σε μία άλλη εποχή, όπου η ΕΡΤ όχι μόνο έφερνε ξένες παραγωγές, αλλά δημιουργούσε σειρές που μπορεί να έμειναν στο αρχείο της μετά την προβολή τους, αλλά έμειναν και στο μυαλό των τηλεθεατών. Το καστ της σειράς, δεν μπορεί να πει κανείς πως δεν είναι απόλυτα σωστό. Οι σκηνές δημιουργούνται με βάση όσα έγραψε ο Μυριβήλης, σε μία τηλεοπτική μεταφορά που αν και όχι τόσο πιστή, κάνει τον τηλεθεατή να την παρακολουθήσει και να σκεφτεί πως όλα γίνονται εκείνη τη στιγμή μπροστά του.

Μπορεί η ΕΡΤ να μην έχει πείσει ακόμη πως κάνει το reboot της στις παραγωγές, αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Ίσως πρέπει να σκεφτεί πως αυτή η σειρά είναι το παρθενικό της ταξίδι για την επιστροφή της ελληνικής μυθοπλασίας στην κρατική τηλεόραση. Έτσι δηλαδή όπως κάνει να σκέφτονται τους τηλεθεατές της που παρακολουθούν σήμερα το “Η Ζωή Εν Τάφω”.

Δείτε επίσης

Κάρλος Καρβαλιάλ: Αυτό είναι το στέκι του προπονητή του Ολυμπιακού για φαγητό στο Κουκάκι

Ανάμεσα στις υποχρεώσεις που έχει με την ομάδα του Ολυμπιακού, ο Κάρλος Καρβαλιάλ βρήκε λίγες …