Σάββατο , 20/04/2024

Η Φωτεινή Δάρρα σε Αποκλειστική Συνέντευξη στο LABEL NEWS, μιλάει για τον διαχωρισμό ανάμεσα στο «ποιοτικό» και «εμπορικό» τραγούδι, για τα talent shows, αλλά και για την πρόταση που δέχτηκε να συμμετέχει στο Survivor!

Συνέντευξη: Ήρια Καρποδίνη

Αποτελεί  μια από τις πιο ξεχωριστές φωνές της ελληνικής μουσικής σκηνής της εποχής της. Το ταλέντο και η ποιότητα της δουλειάς της την έχουν κάνει περιζήτητη τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό με σημαντικές συνεργασίες. Ο λόγος για την Φωτεινή Δάρρα, που αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πώς συνδυάζεται η μουσική με την ηθοποιία. H ίδια μας μιλά στο LabelNews.gr για το έντεχνο τραγούδι, την περιοδεία της αλλά και για την πρόταση που της έχει γίνει από γνωστό τηλεοπτικό show.

Πώς ξεκίνησε το καλλιτεχνικό σας ταξίδι; Ήταν το όνειρο σας να ακολουθήσετε μια τέτοια πορεία;

Η μουσική ήταν από την πρώτη στιγμή που αντιλήφθηκα τον κόσμο, αδιαμφισβήτητη μέσα μου. Μέσα από τις διηγήσεις της μητέρας μου, έμαθα πως πριν ακόμα μιλήσω, χτυπούσα ρυθμικά το χέρι μου πάνω στα κάγκελα της κούνιας κάθε φορά που άνοιγε το ραδιόφωνο ή μου τραγουδούσε. Άλλωστε για όλους τους ανθρώπους η πρώτη επαφή που έχουν με τον κόσμο είναι μέσα από τους ήχους. Πολύ γρήγορα στη ζωή μου, ένιωσα πως μέσα από την μουσική έκφραση και το τραγούδι ζούσα όλες τις καταστάσεις: την χαρά , την λύπη , τον έρωτα , τον πόνο. Με λίγα λόγια, απλώς «δεν μπορούσα» να κάνω αλλιώς.

Με τι μουσικά ακούσματα μεγαλώσατε ως παιδί;

Γεννήθηκα στη Ζάκυνθο και αμέσως πήγαμε με τους γονείς μου στη Λιβύη όπου ο δούλευε ο πατέρας μου ως εργοδηγός σε μια ιταλική εταιρεία. Τα πρώτα μου μουσικά ακούσματα , ήταν τραγούδια ιταλικά και αμερικάνικα μιας και ζούσαμε μαζί με Ιταλούς και Αμερικάνους που εργάζονταν και αυτοί στην ίδια εταιρεία αλλά και η φωνή του Μωεζίνη της Ανατολής που ακόμα ηχεί στα αυτιά μου. Αργότερα ήταν τα ακούσματα του τόπου μου , των Επτανήσων. Το τραγούδι δεν έλειπε ποτέ από το σπίτι μου.

Έχετε δεχθεί την επιτυχία τόσο στη μουσική όσο και τη θεατρική σκηνή. Πως βλέπετε την κατάσταση σήμερα σε καθέναν από τους δυο αυτούς χώρους;

Η τέχνη δεν πρόκειται να πάψει ποτέ να υπάρχει.Δυστυχώς όμως η κρίση πολύ πριν πλήξει την οικονομία , έπληξε τον χώρο της τέχνης. Η κρίση των ηθικών αξιών προηγήθηκε πολύ της οικονομικής.Το κοινό άλλαξε στο μεγαλύτερο μέρος του , η αισθητική αλλοιώθηκε και έτσι τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα φτάνουν πολύ πιο δύσκολα στους ολοένα λιγότερους αποδέκτες τους. Παρόλα αυτά το κοινό αυτό είναι πιστό στις επιλογές του.

Τι γνώμη έχετε για τα talent shows;

Ο τρόπος με τον οποίο ξεκινούν οι νέοι σήμερα απέχει πάρα πολύ από τον τρόπο που γινόταν παλαιότερα. Η τηλεόραση και το ίντερνετ έχουν «αντικαταστήσει» την έννοια του μουσικού παραγωγού, της δισκογραφίας όπως υπήρχε στο παρελθόν. Άλλωστε σήμερα η εμπορική επιτυχία μετριέται με χτυπήματα στο ίντερνετ και όχι με πωλήσεις δίσκων. Τα talent shows λοιπόν φαντάζουν για έναν νέο ως ευκαιρία. Δεν είμαι σίγουρη αν ένας ταλαντούχος άνθρωπος μπορεί να λειτουργήσει μέσα σε 3 λεπτά κατά την διάρκεια των οποίων κρίνεται κυρίως με βάση τα νούμερα τηλεθέασης. Το περίεργο , το αλλόκοτο αντικαθιστούν πολλές φορές την αληθινή δημιουργία στο βωμό του «πολύτιμου» τηλεοπτικού χρόνου. Δεν αποκλείω βέβαια και τα αληθινά μουσικά ταλέντα που ξεπηδούν μέσα από τα talent shows. Είναι φαινόμενο της εποχής ή μια νέα πραγματικότητα.

Αν σας ζητούσαν να συμμετέχετε στο Survivor θα δεχόσασταν; Τολμάτε την περιπέτεια;

Έχει ήδη πολύ περιπέτεια αυτό που έχω διαλέξει , εννοώντας των χώρο της μουσικής, που πραγματικά δεν έχω ανάγκη να την αναζητήσω αλλού! Η ζωή μου, όπως άλλωστε και των περισσότερων ανθρώπων σήμερα , είναι ένας καθημερινός αγώνας για την επιβίωση ,ένα Survivor όπου όλοι οι Έλληνες είμαστε στην ίδια ομάδα. Το να είσαι καλλιτέχνης και να κάνεις τις «δύσκολες» επιλογές είναι τόλμη. Όσον αφορά στο τηλεοπτικό survivor, μου είχε γίνει πρόταση.

Εχετε ‘απωθημένο’ να συνεργαστείτε με κάποιον καλλιτέχνη, είτε μουσικά είτε θεατρικά;

Δεν έχω απωθημένα , έχω επιθυμία και ευχή να συνεχίσω να συνεργάζομαι με ανθρώπους που εκτιμώ και με εκτιμούν αλλά και με νέους ανθρώπους που τώρα ξεκινούν τον αγώνα τους μέσα στη δημιουργία.

Αυτόν τον καιρό βρίσκεστε σε περιοδεία, η οποία μάλιστα έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Θέλετε να μας μιλήσετε λίγο για αυτό;

Ξεκίνησαν οι συναυλίες μου με την συμμετοχή μου στην βραδιά που διοργανώθηκε από το Make a Wish Ελλάδας για την εκπλήρωση ευχών σε παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες. Συνεχίζω με την μεγάλη συναυλία στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά την Δευτέρα 26 Ιουνίου που διοργανώνει ο σύλλογος οικογενείας ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ. Μετά ακολουθούν οι συναυλίες μας σε όλη την Ελλάδα.

Πώς σας χαρακτηρίζουν όσον αφορά το είδος τραγουδιού που εκπροσωπείτε και πως χαρακτηρίζετε εσείς τον εαυτό σας; Έχει τύχει να σας βάλουν ποτέ κάποια ετικέτα που όμως δεν ήταν σύμφωνη με τη δική σας κρίση;

Το είδος που τραγουδάω χαρακτηρίζεται από το ευρύ κοινό ως έντεχνο τραγούδι. Είναι ένα όρος ο οποίος δημιουργήθηκε την δεκαετία του ‘80 . Κατόπιν έντεχνοι άρχισαν να χαρακτηρίζονται οι τραγουδιστές και όχι το είδος που τραγουδούσαν ενώ στην πραγματικότητα θα περίμενε κανείς να συμβαίνει το αντίθετο. Έχω πολλές φορές διαβάσει από δημοσιογράφους για τον διαχωρισμό ανάμεσα στο ποιοτικό και το εμπορικό τραγούδι και αυτή είναι η μεγάλη μου ένσταση. Το ποιοτικό τραγούδι μπορεί να είναι εμπορικό και μάλιστα διαχρονικά. Οι πιο εμπορικοί ελληνικοί δίσκοι είναι ο μεγάλος ερωτικός  , το χαμόγελο της Τζοκόντα , το Άξιον εστί κ.α…

Μαθαίνουμε πως ετοιμάζετε και μια σειρά συναυλιών για αυτό το καλοκαίρι. Πού μπορεί να σας δει ο κόσμος και τι ρεπερτόριο να περιμένει να ακούσει;

Με τον κόσμο θα μοιραστούμε και θα τραγουδήσουμε μαζί μια επιλογή από τα ωραιότερα διαχρονικά ελληνικά και ξένα τραγούδια. Επόμενοι σταθμοί μας θα είναι η Μήλος , το Μαρκόπουλο, η Κάσος , η Σαντορίνη , το θέατρο Παπάγου κ.α. Οι επόμενοι σταθμοί θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

Δείτε επίσης

Εντυπωσιακά γενέθλια για το μοντέλο Γλυκερία Τσολπίδου με θέμα το «Dubai»

Εντυπωσιακά γενέθλια για το μοντέλο Γλυκερία Τσολπίδου που γιόρτασε τα 21 της χρόνια. Το θέμα …