Σάββατο , 20/04/2024

Στην Ελλάδα του 2017, η ψυχοθεραπεία συνεχίζει να αποτελεί θέμα ταμπού…

Όσο θαυμάζουμε έναν ψυχολόγο ως επιστήμονα και πολλές φορές ως άνθρωπο άλλο τόσο συνεχίζουμε να υποτιμούμε την δουλειά του με το να μην εμπιστευόμαστε τα ομολογουμένως, θαυματουργά αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει μια συζήτηση μαζί του. Οι περισσότεροι από εμάς ,μάλιστα, θεωρούμε πως η ψυχοθεραπεία δεν έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω από την βοήθεια που θα μας έδιναν συγγενείς και φίλοι.

Η αλήθεια είναι πως δικαιολογίες υπάρχουν πολλές για να αποφύγουμε να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι απόλυτη ψυχική ισορροπία στην ζωή του ανθρώπου σπάνια υφίσταται χωρίς ,ωστόσο, αυτό να σημαίνει πως είναι δύσκολο να επιτευχθεί αν γνωρίσουμε αρχικά τον εαυτό μας και στη πορεία τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Επιπλέον, η ψυχοθεραπεία δεν απευθύνεται μόνο σε όσους έχουν ψυχικά προβλήματα αλλά και σε εκείνους που έχουν την ανάγκη να έρθουν πιο κοντά στον εαυτό τους, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως το να έχει κάποιος ένα ψυχολογικό θέμα κατατάσσεται άμεσα στην κατηγορία των τρελών. Μάλιστα, ίσως η συγκεκριμένη «ταμπέλα» είναι από τις πιο συνηθισμένες κατηγορίες επιχειρημάτων που χρησιμοποιούμε ως ανασταλτικό παράγοντα για να μην επισκεφτούμε ψυχολόγο.

Σε μια προσπάθεια απομυθοποίησης του ταμπού της ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα καλό θα ήταν να αναλογιστούμε τα θετικά που προσφέρει πριν απορρίψουμε μια συζήτηση με έναν ψυχολόγο.

Αρχικά, πρώτος στόχος στη ψυχοθεραπεία είναι να έρθουμε πιο κοντά στον εαυτό μας. Να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας, να αγαπήσουμε τις αδυναμίες μας και να παλέψουμε με κάθε φόβο που μας κρατάει πίσω. Έτσι, θα είμαστε έτοιμοι να τονώσουμε οποιαδήποτε υφιστάμενη κοινωνική σχέση και να δημιουργήσουμε στέρεες βάσεις για νέες.

Κι όταν ο πρώτος και πιο δύσκολος στόχος επιτευχθεί, ο επόμενος γίνεται πιο ξεκάθαρος και πιο εύκολος απ’ όσο φανταζόσουν γιατί πέρα από την ικανότητα που θα έχεις αποκτήσει να αναγνωρίζεις και κυρίως να ιεραρχείς τους στόχους σου θα είσαι σε θέση να μπαίνεις στη διαδικασία να αναζητείς τους κατάλληλους τρόπους να τους πετύχεις.

Και το σημαντικότερο; Αν και η ψυχοθεραπεία φαινομενικά ασχολείται με θέματα του παρελθόντος, στη πραγματικότητα βοηθάει στο να σταματήσεις να ασχολείσαι με αυτά. Σκοπός είναι να πατήσεις γερά στα πόδια σου στο παρόν και να κοιτάξεις το μέλλον.

Γι’ αυτό ,λοιπόν, την επόμενη φορά που θα διστάσεις να χτυπήσεις την πόρτα του ψυχολόγου σκέψου πως αν δεν το κάνεις το μόνο που θα κερδίσεις είναι να χάσεις έναν συνοδοιπόρο στο ταξίδι της αυτογνωσίας σου.

Δείτε επίσης

Νεφέλη Αγκυρίδου: Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη Ραφήνα με την παράταξη «Δύναμη Ανάπτυξης»

Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel Νεφέλη Αγκυρίδου κατεβαίνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη …

Αφήστε μια απάντηση