Σάββατο , 20/04/2024

ΘΕΜΑ LABEL NEWS: Γνωρίστε τον μοναδικό Έλληνα καλλιτέχνη που κατασκευάζει το Ζατρίκιον, το σκάκι των αρχαίων Ελλήνων!

Πρόκειται για ένα παιχνίδι- πρόκληση. Πρόκληση για νίκη, για επαφή με τον αρχαιοελληνικό κόσμο, για αύξηση του IQ, για μια διαφορετική σκακιστική εμπειρία. Ένα παιχνίδι με ρίζες βαθιά στην αρχαιότητα αναβιώνει στην εποχή μας από τον βιοτέχνη, Αλέξανδρο Καρποδίνη, μοναδικό παραγωγό του Ζατρικίου, του αρχαίου ελληνικού σκακιού στη χώρα μας.

Όταν το σκάκι εξαπλώθηκε στο Βυζάντιο πριν από 1.000 χρόνια ονομάστηκε Ζατρίκιον (επιτακτικό μόριο ζα+ τριάσσω) σημαίνοντας την απόλυτη νίκη. Ήταν η πρώτη τότε προσπάθεια να μετατραπεί το τετράγωνο σκάκι σε κυκλικό με νέους κανόνες. Οι κανόνες αυτοί έχουν διασωθεί ενώ πλέον έχουν προστεθεί ακόμη δύο τρόποι παιξίματος, εξελίσσοντας τις κινήσεις που μπορούν να κάνουν τα πιόνια.

Σήμερα πρόκειται για το πιο αντιπροσωπευτικό για την χώρα μας προϊόν σκακιού. Την πατρότητα του τετράγωνου σκακιού την διεκδικούν έως και σήμερα διάφορες εθνικότητες, χωρίς να έχει αποδειχθεί η προέλευσή του. Από την άλλη, το Ζατρίκιο αποτελεί αποδεδειγμένα το αυθεντικό αρχαιοελληνικό σκάκι.

Ο Αλέξανδρος Καρποδίνης, ο βιοτέχνης που βρίσκεται πίσω από την αναβίωση του παιχνιδιού αυτού στη χώρα μας, προχώρησε στην υλοποίηση της ιδέας του έχοντας, όπως μας εξηγεί ,δυο ιδεολογικά κίνητρα. «Ο στόχος μου ήταν αρχικά να τονίσω ξανά την αρχαιοελληνική επινοητικότητα και μέσα από αυτή να διαφημίσω την χώρα μας διεθνώς. Παράλληλα επιθυμούσα να δώσω ένα νέο εργαλείο στην σκακιστική κοινότητα που θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει πρακτικά. Κάνοντας με αυτόν τον τρόπο χρήση του παρελθόντος αναβαθμίζουμε την σύγχρονη σκακιστική σκέψη. Προκειμένου να μπορέσω να τραβήξω το ενδιαφέρον του κοινού βασίστηκα στο καλλιτεχνικό στοιχείο, κάνοντάς το ελκυστικό αισθητικά, ώστε στη συνέχεια οι παίκτες να γίνονται κοινωνοί των υπόλοιπων στοιχείων που ενέχει».

Η μορφή του Ζατρικίου θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια μικρογραφία ενός αρχαίου θεάτρου. Εκτός από το κυκλικό του σχήμα, το μισό μέρος της σκακιέρας είναι αμφιθεατρικά υπερυψωμένο. Η κατασκευή του γίνεται από συνθετικό πατενταρισμένο μάρμαρο και η παραγωγή του με οικολογικά υλικά.

Μια επιπλέον παρέμβαση στη μορφή του κυκλικού σκακιού είναι το διαιρούμενο-συναρμολογούμενο μοντέλο, που δεν είναι μόνο κυκλικό αλλά και αποτελείται από επιμέρους κομμάτια προς ευκολία στη μεταφορά, που συναρμολογούνται παίρνοντας κυκλική μορφή.

Η συλλογή του Ζατρικίου πωλείται κυρίως σε καταστήματα τουριστικών ειδών στην Αθήνα και στα ελληνικά νησιά, αποτελώντας ένα μοναδικό σουβενίρ για τους τουρίστες που θέλουν να πάρουν κάτι από τη χώρα μας με ελληνοπρεπές design και θέμα. Φυσικά η πρωτοτυπία, η εντυπωσιακή εμφάνιση και η σκακιστική αξία, μαζί με την ελληνικότητα του, είναι που κάνουν το Ζατρίκιον περιζήτητο στις προτιμήσεις όχι μόνο των τουριστών αλλά και πολλών Ελλήνων.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …