Παρασκευή , 29/03/2024

Λαϊκισμός, το «Πρώτο Κόμμα» στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων – Πώς καταφέρνουν να μας ξεγελούν οι λαϊκιστές πολιτικοί;

Πώς ο λαϊκισμός έγινε το πρώτο κόμμα στον πλανήτη; Πώς η τάση της εποχής που δεν αναλύει τίποτα κατάφερε να γίνει η υπερδύναμη του κόσμου αυτού, σε μία εποχή που μόνο αυτό δεν χρειάζεται για να ανεβάσει το επίπεδο διαβίωσής της;

O Umberto Eco, σημείωσε στο παρελθόν πως ο φασισμός είναι ο ασαφής ολοκληρωτισμός της καθημερινότητας. Κάλλιστα λοιπόν, μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι και ο λαϊκισμός είναι μία σύζευξη συμπεριφορών, συχνά αντιφατικών και φαινομενικά παντελώς ξένων μεταξύ τους, που πολλοί από τους ανθρώπους ( χωρίς να μου αρέσει να κρίνω αν είναι αγανακτισμένοι από το τώρα, το πριν, αλλά και όλα όσα πρόκειται να έρθουν ) υποστηρίζουν χωρίς να αντιλαμβάνονται τις διαφορές, αλλά και την έννοια αυτών.

Ας γνωρίσουμε όμως καλύτερα, τους λαϊκιστές του σήμερα, χωρίς να κρίνουμε πρόσωπα, χωρίς να σχολιάσουμε καταστάσεις. Ο σημερινός λαϊκιστής δεν αποδέχεται το ισορροπιστικό σύστημα που βασίζεται στη λογική του βάρους με το αντίβαρο, όπου έδωσαν και τα θεμέλια για να δημιουργηθεί κάποτε η δημοκρατία, που σήμερα αγνοείται ολοκληρωτικά.

Ο λαϊκιστής που όλοι γνωρίζουμε ως πολιτικούς, ή ανθρώπους της καθημερινής μας ζωής, ή ακόμη και υποστηρικτές κάποιων αρχηγών κοινωνικών ομάδων, δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ μα ποτέ, το σύστημα ελέγχων και ισορροπιών που χαρακτηρίζουν τις κρατικές και τις κοινωνικές δομές της συντεταγμένης πολιτείας. Και όπως είναι φυσικό, το μεγάλο πρόβλημα βέβαια γεννάται όταν η συναίνεση του λαού προκύπτει και μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, δηλαδή τις εκλογές.

Από πότε όμως ο λαϊκισμός έγινε νόμιμος; Και πώς καταλήξαμε στην φυσιολογική για την εποχή υπόστασή του; Χωρίς καμία αμφιβολία, είναι απλοί και κανονικοί άνθρωποι. Τουλάχιστον, αυτό είναι εκείνο που παρουσιάζουν ή προσπαθούν να παρουσιάσουν στο κοινό τους, γιατί ως γνωστόν “πουλάει”.

Και καταφέρνουν χωρίς καμία αμφιβολία. Ποιός όμως από όλους εμάς τους πολίτες, υποστηρικτές τους και μη, μπήκε στην διαδικασία να αναλύσει το δράμα τους, την οικονομικοκοινωνική θέση τους, την ψυχοσωματική τους κατάσταση, την ίδια την απελπισία τους; Μην ψάχνετε την απάντηση, διότι ακούει στην λέξη “κανείς”. Και δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια.

Πώς λειτουργεί ένας λαϊκιστής σε κοινωνικό επίπεδο; Κοιτάξτε γύρω σας και όλα όσα μας συμβαίνουν. Στοχοποιούνται όλοι οι εξωτερικοί παράγοντες που υποτίθεται πως συνιστούν απειλή ή ήδη έχουν δημιουργήσει ένα πρόβλημα χωρίς λύση, όλες οι ομάδες που δεν κατέχουν την αλήθεια που κατέχουμε μόνο εμείς αλλά δεν μας αφήνουν. Μήπως άρχισε το πρόβλημα να γίνεται αντιληπτό;

Δείτε επίσης

Βαγγέλης Καράλης: «Θα δώσουμε μάχη κατά των νέων Lockdown του Χαρδαλιά» Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος, «Μάχη για την Αττική»

Ο Βαγγέλης Καράλης είναι δημοσιογράφος και απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ. Έχει …

Αφήστε μια απάντηση