Παρασκευή , 22/11/2024

Μάθε γιατί η Δημοκρατία «γεννήθηκε» στην Ελλάδα…

Της Βασιλικής Σδράκα

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε ή λέμε ότι η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα.

Δεκάδες φιλόσοφοι/συγγραφείς με αρχηγό τον Σωκράτη μίλησαν και έγραψαν για την Ειρήνη και την απόλυτη Δημοκρατία με την ευρύτερη έννοια. Ας δούμε όμως το θέμα πιο αναλυτικά καθώς και να παραθέσουμε μερικά ακόμα στοιχεία που μας επιτρέπουν να λέμε αυτή τη φράση χωρίς να προπαγανδίζουμε ή να υπερβάλλουμε/μεγαλοποιούμε καταστάσεις.

Νοσηρές προσωπικότητες υπήρχαν σε κάθε περίοδο και σε κάθε σημείο του πλανήτη προσπαθώντας να επιβάλλουν τις διαστροφές τους στον τόπο που δραστηριοποιήθηκαν. Ένας από αυτούς ο Πεισίστρατος. Αφορά την περίοδο 561-527πχ και την Αρχαία Ελλάδα, όπου συνολικά τρεις φορές προσπάθησε να κάνει το όραμα του πραγματικό και με συμμάχους από άλλες πόλεις ή μισθοφορικό στρατό σχεδόν κατάφερε να επιβάλλει “τυραννικό καθεστώς”. Μετά την τρίτη προσπάθεια κατάφερε να μείνει στην εξουσία μέχρι τον θάνατο του, αφού είχε αποτύχει δύο φορές και είχε επίσης εξοριστεί. Εξόρισε τους αντιπάλους του, δήμευσε τις περιουσίες τους ενώ πήρε και τους συγγενείς ομήρους ώστε να μην μπορέσουν να αντιπαραταχθούν.

Ήρθε η ώρα να πούμε για τον σαρωτικό Κλεισθένη. Πολιτικός του 6ου π.Χ. αιώνα και ο άνθρωπος που έφερε τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, μετά τον παλαβό τύπο που μαχαίρωνε τον εαυτό του, λέγοντας πως του επιτέθηκαν ώστε να εξυπηρετηθούν ευκολότερα οι σκοποί του.

Η εκκλησία του Δήμου κατείχε την εξουσία μέσα από τις μεταρρυθμίσεις ενώ χώρισε την Αττική, σε τρεις Δήμους. Άστυ, Παραλια, Μεσογαία. Σε 10 τριττύες, χωρίστηκε ο κάθε Δήμος και δημιουργήθηκαν συνολικά 30 τριττύες. Στη συνέχεια, πήρε ένα τριττύν από το άστυ, ένα από την μεσογαία και ένα από τα παράλια δημιουργώντας νέα φυλή. Με αυτή την τακτική έφτιαξε δέκα νέες φυλές καθώς το έπραξε σε όλες τις τριττύες. Τι κατάφερε με αυτό; Οι πλούσιοι αναγκαστικά έπαψαν να αποτελούν καλό μόνο για μια περιοχή καθώς αναμείχθηκαν με απλούς πολίτες και δεν ήταν πια μια ισχυρή τάξη από μόνοι τους.

Υπήρξε όμως και νέα βουλή των 500 αντί των 400 του Σόλωνα ενώ η εκλογή γινόταν με κλήρο που θα έβγαζε 50 από κάθε φυλή. Τι σημαίνει αυτό; Ότι απλοί πολίτες μπορούσαν να είναι στη βουλή. Επιπροσθέτως, αν 6.000 άνθρωποι ψήφιζαν εναντίον κάποιου, αυτός εξοριζόταν για μια δεκαετία.

 

Δείτε επίσης

Ελίνα Παπαχριστοπούλου Υποψήφια δημοτική σύμβουλος – Αιγάλεω: «Η πόλη μας πιο σύγχρονη και φιλική απέναντι στους ανθρώπους της και στο περιβάλλον»

Οι εκλογές της 8ης Οκτωβρίου πλησιάζουν και οι υποψήφιοι δίνουν τον δικό τους αγώνα για …

Αφήστε μια απάντηση