Πέμπτη , 28/03/2024

Μόδες που πέρασαν και άφησαν εποχή – Από τους mods, τους χίπηδες και τους punks… στους emo!

Ανά εποχή και κατά καιρούς η μόδα αλλάζει όχι μόνο στα ρούχα αλλά και σε ολόκληρο το στυλ των ανθρώπων. Τίποτα δεν μένει σταθερό και ανάλογα την διάθεση, την ψυχολογία και το πως αισθανόμαστε δημιουργούμε ένα στυλ το οποίο ταιριάζει απόλυτα με την φάση που διανύουμε, ας δούμε μερικές εποχές που άφησαν ιστορία με το στυλ τους.

Στα 50ς είχαμε τους mods μια υποκουλτούρα που ξεκίνησε στο Λονδίνο το 1958 και εξαπλώθηκε σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία και αλλού, επηρεάζοντας τελικά τις τάσεις και σε άλλες χώρες ενώ συνεχίζεται και σήμερα σε μικρότερη κλίμακα. Εστιάζοντας στη μουσική και τη μόδα, η υποκουλτούρα έχει τις ρίζες της σε μια μικρή ομάδα κομψών νεαρών ανδρών με έδρα το Λονδίνο στα τέλη της δεκαετίας του 1950 που ονομάζονταν μοντερνιστές επειδή άκουγαν τη σύγχρονη τζαζ.

Στα 60ς είχαμε τους χίπηδες όπου  γεννήθηκε και το κίνημα της pop art την περίοδο αυτή, με βασικό και ίσως πρώτο συνειρμό την δημιουργία του κινήματος των hippies. Συνειρμός που συνοδεύεται από μια σειρά πολύχρωμων ψυχεδελικών εικόνων, κρόσια, κορδέλες χαϊμαλιά και μπιχλιμπίδια, το σήμα της ειρήνης, γυμνά σώματα χωρίς ντροπή και προστυχιά, γεμάτα βανάκια με προορισμό το Woodstock, μαστουρωμένους νέους που χορεύουν αστεία και έχουν εμμονή με τη φύση και άλλα πολλά που καμία σχέση δεν έχουν με τους νέους σήμερα ή και όχι… Σε αυτό το σημείο η τραγική συνειδητοποίηση της συσχέτισης των hippies με τους σημερινούς hipsters σκάει σα χαστούκι σε όλο αυτό το παραλήρημα. Βεβαίως υπάρχει η βασικότατη διαφορά ότι οι hippies με τις ιδέες που πρέσβευαν στην εποχή τους αποτελούν ένα απόλυτα σεβαστό κίνημα, ενώ οι hipsters δεν πρεσβεύουν τίποτα περισσότερο από μία σύγχρονη τάση.

Στα 70ς έρχεται το κίνημα των punks που κορυφώθηκε στις ΗΠΑ και ήρθε στην χώρα μας στις αρχές της δεκαετίας του 80, δίνοντας ένα μουσικό έρεισμα αντίδρασης στην μουσική των μπιτ που κυριαρχεί πλέον στις προτιμήσεις της νεολαίας μας. Sex pistols,  The Clash, σίγουρα παρήγαγαν εποχές ενάντια στα κατεστημένα της εποχής τους. Ενώ στα 90ς μια μεγάλη δεκαετία οι νέοι πήγαιναν σε κέντρα νυχτερινής διασκέδασης για κάτω των 18 και όλοι αισθανόντουσαν ξαφνικά πως μεγάλωσαν. Η μόδα που επικρατούσε ήταν τζιν σορτς με μπότες Doc Marten και φωτεινά χρωματιστά tops! Εκτός από τα παντελόνια tartan, τα φορέματα ήταν σαν να είναι για κούκλες συνδυασμένα με πλαστικά παπούτσια από ζελατίνα και t-shirts.

Για το τέλος άφησα μια εποχή που δύσκολα μπορεί να ξεχάσει κάποιος αφού η μόδα που έφερε μαζί της ήταν πραγματικά τρομακτική. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 το Ίμο έγινε στυλ ζωής. Οι Ίμο είχουν ίσια, ξασμένα μαύρα μαλλιά με μία φράντζα στο πλάι που κάλυπτε το ένα ή και τα δύο μάτια, επειδή όπως λένε, βλέπουν την ζωή με μισό μάτι. Αγόρια και κορίτσια, φορούσανε κολλητά τζιν, κολλητές μπλούζες που έγραφαν συνήθως ονόματα διάφορων συγκροτημάτων, διάστικτες (με καρφιά ή ανάλογα αντικείμενα) ζώνες και σκέιτ παπούτσια. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της ραγδαίας διάδοσης του Ίμο στιλ πολλές εταιρίες ενδυμάτων και αξεσουάρ εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός λανσάροντας συνήθως μέσω του  μια γκάμα ρούχων που απευθύνονται στους Ίμο.

Δείτε επίσης

Κάρλος Καρβαλιάλ: Αυτό είναι το στέκι του προπονητή του Ολυμπιακού για φαγητό στο Κουκάκι

Ανάμεσα στις υποχρεώσεις που έχει με την ομάδα του Ολυμπιακού, ο Κάρλος Καρβαλιάλ βρήκε λίγες …