Πέμπτη , 02/05/2024

Νομιμοποιείται η χρήση της ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα με απόφαση του Υπουργού Υγείας – Δικαίωση για χιλιάδες ασθενείς!

Μέσα στον επόμενο μήνα το υπουργείο Υγείας και Δικαιοσύνης θα έχουν καταφέρει να εκδώσουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα νομιμοποιεί την κυκλοφορία σκευασμάτων ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα!

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό οι φαρμακολογικές ιδιότητες και οι υπό διερεύνηση επακόλουθες θεραπευτικές ενδείξεις την κάνναβης κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών είναι αποδεκτές είτε με την μορφή δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στο φυτό, είτε ως εκχυλίσματα ή τμήματα του φυτού.

Η καχεξία, η ανορεξία στο HIV, η επιληψία, ο χρόνιος πόνος, η οστεοπόρωση και η σχιζοφρένεια είναι ορισμένες μόνο από τις περιπτώσεις για τις οποίες έχει διαπιστωθεί ότι η ιατρική κάνναβη μπορεί να βοηθήσει.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση θα γίνει αίτηση από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες στον ΕΟΦ για τιμολόγηση και ένταξη σε λίστα και αποζημίωση, όπως τα υπόλοιπα φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ.

Στην Ελλάδα, οι ασθενείς που ζητούν την νομιμοποίηση της κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς κάνουν εδώ και χρόνια αγώνα με πολλούς από αυτούς να αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό για να πάρουν το φάρμακό τους. Τα μέλη του συλλόγου Ασθενείς Υπέρ της χρήσης φαρμακευτικής Κάνναβης δηλώνουν χαρακτηριστικά: “Eπιτέλους αναγνωρίζεται η χρησιμότητα της κάνναβης”, αισθανόμενοι δικαιωμένοι!

Ο Νόμος επιτρέπει και ρυθμίζει την παραγωγή και την διάθεση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς προβλέποντας για την διαδικασία αυτή κρατικό μονοπώλιο, δίνοντας την αρμοδιότητα στον υπ. Υγείας και τον γνωμοδοτικό ρόλο στην Επιτροπή Ναρκωτικών. Στο μέλλον εξετάζεται αν θα μπορεί να υπάρξει παραγωγή στην Ελλάδα από ιδιώτες.

Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε πώς η χρήση της ιατρικής κάνναβης είναι νόμιμη στον Καναδά, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ισραήλ και σε 13 χώρες της Ευρώπης.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …

Αφήστε μια απάντηση