Τετάρτη , 24/04/2024

Οι Έλληνες Ομογενείς της Γαλλίας πανηγυρίζουν για την εκλογή του Μακρόν: “Αν κρατούσε την εξουσία η Λεπέν ίσως σήμερα θα έπρεπε να είχαμε φύγει από τη χώρα”.

Με ένα αρκετά ικανοποιητικό ποσοστό για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, ο Εμανουέλ Μακρόν, κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού της Γαλλίας και η Πόλη του Φωτός δέχθηκε μία νέα εποχή διακυβέρνησης, που σίγουρα έρχεται να βρει απέναντι της, την μέχρι τώρα τακτική της ακροδεξιάς Λεπέν.

Οι πολιτικές υποσχέσεις της Λεπέν, περιελάμβαναν την έξοδο από το ευρώ και σημαντικούς περιορισμούς στη μετανάστευση και τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας πολιτών στα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ίδια όμως, μέσα από την κατακόρυφη πτώση του κόμματός της, κατάφερε να βρει υποστήριξη από νέους ψηφοφόρους εκμεταλλευόμενη τα πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα του Ισλαμικού Κράτους τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία.

Χωρίς καμία αμφιβολία, ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων μεταναστών, βρίσκεται στην Γαλλιά εδώ και πολλά χρόνια. Πώς άραγε είδαν την πτώση της ακροδεξιάς στην χώρα του διαφωτισμού και τί θα έκαναν σε περίπτωση που η Λεπέν αποκτούσε μεγαλύτερη κυριαρχία και ο Μακρόν δεν κατάφερνε να είναι ο νέος πρόεδρος της χώρας;

Αποφασίσαμε λοιπόν να έρθουμε σε επαφή με κάποιους από τους Έλληνες Ομογενείς της Γαλλίας, για να συζητήσουμε, να μας σχολιάσουν και να μας δώσουν μία εικόνα του τί ήθελαν, τί προέκυψε και πώς το αντιμετώπισαν.

Για μία ακόμη φορά δεν περιοριστήκαμε σε όρια ηλικίας και έτσι συνομιλήσαμε με τον Μιχάλη. Φοιτητή στο Παρίσι, ο οποίος ήταν ένας από τους Έλληνες Ομογενείς που θεωρούσαν πως ο Μακρόν είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί στη χώρα. “Φυσικά και θα έπαιρνε την προεδρία ο Μακρόν.

Επιτέλους οι Γάλλοι κατάλαβαν τί σημαίνει ασφάλεια και δημοκρατία. Αν η Λεπέν παρέμενε στην εξουσία, εγώ μπορεί να μην είχα δικαίωμα να σπουδάσω εδώ, γιατί θα έκλεινε τα σύνορα”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Λίγη ώρα μετά τον πρώτο λόγο του Μακρόν, ως Πρόεδρος της Γαλλίας, καταφέραμε να συνομιλήσουμε με τον Νίκο. Ιδιοκτήτη εστιατορίου σε μία από τις μικρές – όπως σχολιάζει – ελληνικές γωνιές της Πόλης του Φωτός και πατέρα τριών παιδιών.

Ο ίδιος φαινόταν πως μετά από αρκετό καιρό μπορούσε να ηρεμήσει για την πολιτική αστάθεια της χώρας, σχολιάζοντας: “Δεν θα μπορούσα να δεχτώ τα παιδιά μου να συνεχίζουν να ζουν σε μία χώρα που δεν προσφέρει ασφάλεια. Πού είναι η ασφάλεια που είχαν υποσχεθεί στον Γαλλικό λαό; Το να πέφτουν νεκροί οι αστυνομικοί είναι ασφάλεια; Πώς να αφήσω τα παιδιά μου να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή εδώ;”.

Δευτέρα πρωί και αφού κάναμε τις απαραίτητες συνδέσεις με το Skype, θέλοντας να ολοκληρώσουμε την έρευνά μας, συνομιλήσαμε με έναν ακόμη νέο Έλληνα Ομογενή της Γαλλίας. Ο λόγος για τον Παναγιώτη, φοιτητή ιατρικής, ο οποίος μάλλον για την ηλικία του, αποφασίζει να σχολιάζει την πολιτική κατάσταση της χώρας που τον φιλοξενή με μία πιο ξύλινη γλώσσα. “Μπορεί η Ευρώπη να φοβάται ότι η Μέρκελ θα είναι μία νέα εκδοχή του Χίτλερ που θα φέρει ένα τεράστιο οινομικό και πολεμικό πόλεμο, αλλά η Λεπέν ήθελε να κλείσει τα σύνορα. Σε μία χώρα της Ευρώπης δεν χωράει η απομόνωση.

Όλοι εμείς ήρθαμε για ένα καλύτερο αύριο και εκεί που πιστεύαμε πως κάτι τέτοιο θα συνέβαινε στην Ελλάδα, λόγω του προβλήματος με τους μετανάστες, ήρθαμε σε κατάσταση να μην ξέρουμε αν θα καταφέρουμε να τελειώσουμε τις σπουδές μας ή αν θα μας διώξει από τα σύνορα η κυρία Λεπέν. Δεν θα έπρεπε να ήταν καν πολιτικός, μία γυναίκα με τόσο ακροδεξιές απόψεις.”.

Τελικά ποιός από τους δύο θα μπορούσε να φτιάξει την χώρα του Διαφωτισμού; Η Λεπέν, με τις απόψεις της για απομόνωση από την ΕΥρώπη ή ο φιλελεύθερος Μακρόν ο οποίος φαίνεται να αντιλαμβάνεται την έννοια της ενότητας των λαών. Γιατί ένα είναι σίγουρο. Ζήσαμε να ακούσουμε από την πρόεδρο της Γαλλίας να θεωρεί πως η Γαλλία είναι μόνο για τους Γάλλους. Μήπως τελικά παίρνει μαθήματα από τον Ντόναλντ Τραμπ; Ίσως δεν θα το μάθουμε αυτή την τετραετία…

Δείτε επίσης

Νεφέλη Αγκυρίδου: Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη Ραφήνα με την παράταξη «Δύναμη Ανάπτυξης»

Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel Νεφέλη Αγκυρίδου κατεβαίνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη …

Αφήστε μια απάντηση