Σάββατο , 23/11/2024

Ο Ναρκισσισμός των Social Media η σύγχρονη “πάθηση” των Νέων Στην Ελλάδα

Εμμονική αυταρέσκεια που μπορεί να καταλήξει σε πάθηση. Αν θέλαμε να προσδιορίσουμε με λίγες λέξεις τι είναι ο ναρκισσισμός θα καταλήγαμε ίσως σε αυτό και σίγουρα στο γεγονός ότι ενισχύεται διαρκώς χάρη στο ψηφιακό και γνωστό σε όλους μας κόσμο. Έναν κόσμο που κατάφερε να κάνει την online υπερέκθεση καθημερινότητα και την selfie ευχή και κατάρα ανάλογα με τα likes που θα συγκεντρώσει.

Ναι, λοιπόν, αυτός ο σηκωμένος αντίχειρας ήρθε να προστεθεί σε έναν από τους δεκάδες λόγους που θα μπορούσαν να κάνουν κάποιον να νιώσει άσχημα ή υπέροχα στην καθημερινότητα του. Ιντερνετική απόρριψη ή αντίστοιχα επιβεβαίωση. Αυτό είναι. Μια φωτογραφία προφίλ είναι ικανή να σε οδηγήσει σε σπασμωδικές κινήσεις ανάλογα με την απήχηση που θα έχει στους διαδικτυακούς σου «φίλους» και έτσι μπορεί να μισήσεις ή να υπεραγαπήσεις τον εαυτό σου.

Η κατάληξη και στις δύο περιπτώσεις είναι μια. Μοναξιά. Μοναξιά είτε βρισκόμαστε σε ένα δωμάτιο μόνοι, είτε έχουμε βγεί έξω για διασκέδαση. Γιατί η τάση της εποχής μας θέλει να ενημερώνουμε διαρκώς το προφίλ μας κι εμείς υποπίπτουμε στον πειρασμό που μας επιβάλλει να κρυβόμαστε πίσω από μια οθόνη. Μια οθόνη και πολλά emoticons, που σαν μάσκες έχουν καταφέρει να καλύψουν τα πραγματικά μας συναισθήματα, τον ίδιο μας τον εαυτό.

Κι αυτό ακριβώς είναι το σημείο που κρύβεται η αλήθεια όλων όσων επιλέγουν να κρύβονται πίσω από τις αμέτρητες φωτογραφίες και αναρτήσεις. Κάτω από το πανί της μεγαλοπρέπειας και υψηλοφροσύνης που προδίδουν οι φωτογραφίες στο Facebook και τα τιτιβίσματα στο Twitter κρύβεται ,τις περισσότερες φορές, μια εύθραυστη αυτοεκτίμηση, ευάλωτη στην αρνητική κριτική. Για παράδειγμα η προβολή του σκληρού και ασυγκίνητου χαρακτήρα μέσω των social media συχνά εκδηλώνει την ευαισθησία αλλά και τον αντίστοιχο φόβο της απόρριψης του ατόμου από τους ανθρώπους που συναναστρέφεται, διαδικτυακούς φίλους και μη.

Η λύση; Ο επαναπροσδιορισμός της ύπαρξης και ουσίας των social media σε συνδυασμό με τον πραγματικό κόσμο. Εύκολη; Καθόλου. Σίγουρη; Όταν σταματήσεις να πνίγεσαι στα ρηχά νερά της υπερβολικής αγάπης προς τον εαυτό σου και νιώσεις το χαμόγελο στα μάγουλα και όχι στα δάχτυλα σου.

 

Δείτε επίσης

Ελίνα Παπαχριστοπούλου Υποψήφια δημοτική σύμβουλος – Αιγάλεω: «Η πόλη μας πιο σύγχρονη και φιλική απέναντι στους ανθρώπους της και στο περιβάλλον»

Οι εκλογές της 8ης Οκτωβρίου πλησιάζουν και οι υποψήφιοι δίνουν τον δικό τους αγώνα για …