Σάββατο , 20/04/2024

Πώς αντιλαμβάνεται η γυναίκα τον ρόλο του άντρα σήμερα; Πώς επιδράει στην Οικογένεια και στην Κοινωνία η καθαίρεση του ως πρότυπο «Αρχηγού»;

Ζώντας σε μια εποχή που τα πάντα γύρω μας είναι ρευστά και αλλάζουν μέρα με τη μέρα δεν κρίνεται δύσκολο να αντιληφθούμε πως ο ρόλος των δύο φίλων γενικότερα και αυτός του άντρα ειδικότερα διαφέρει συγκριτικά με τον παραδοσιακό ρόλο που η κοινωνία έτεινε να επιβάλλει σε κάθε οικογένεια.

Παρόλο, λοιπόν, που η ταυτότητα του άντρα και οτιδήποτε πηγάζει από αυτήν παραμένει απαράμιλλη, η πορεία του φαίνεται ότι προσαρμόζεται βάσει της εξέλιξης της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας στην οποία η γυναίκα έχει μπεί ενεργά στον επαγγελματικό χώρο με αποτέλεσμα να παραμερίζει την προοπτική δημιουργίας οικογένειας από τη στιγμή που ο χρόνος της περιορίζεται αισθητά.

Αποτέλεσμα, πολλοί άντρες διαπραγματεύονται τον παραδοσιακό- στερεότυπο ρόλο τους αφήνοντας πίσω τους τα ταμπού που η κοινωνία επέβαλε και με αυτόν τον τρόπο συνεισφέρουν ενεργά όχι μόνο στις εξωτερικές δουλειές αλλά και σε αυτές του σπιτιού.

Ο άντρας δεν είναι, πλέον, ο αρχηγός του σπιτιού και το βασικό εισόδημα δεν είναι αποκλειστικά, δική του αρμοδιότητα. Ο ρόλος των δύο φύλων δεν είναι πλέον στατικός και αυτό φαίνεται πως έχει προσφέρει πολλά θετικά όχι μόνο στους δύο συζύγους αλλά και στην ίδια την οικογένεια από την στιγμή που υπάρχουν παιδιά. Έτσι, λοιπόν, πέρα από το γεγονός ότι τα βάρη του σπιτιού μοιράζονται σχεδόν στα δύο, η σχέση που αποκτά κάθε γονιός ξεχωριστά με το παιδί του φαίνεται πως έχει διαφοροποιηθεί.

Μαζί, λοιπόν, με την γενικότερη εικόνα του άντρα μέσα στο σπίτι έχει πλέον αλλάξει και πιο συγκεκριμένα αυτή που έχει αποκτήσει απέναντι στα παιδιά από τη στιγμή που ο δημιουργικός χρόνος που περνάει μαζί τους είναι πολύ περισσότερος συγκριτικά με το παρελθόν. Ο πατέρας δεν είναι η απόμακρη και ψυχρή φιγούρα που επέβαλε απλά την τάξη στην οικογένεια μέσω απαράβατων κανόνων και βασικών αντιλήψεων, αλλά ένας σύζυγος που συμβάλλει ενεργά στην ανατροφή των παιδιών.

Εξάλλου, ισχυρός δεν είναι ο άντρας που δείχνει την δύναμη του με συμπεριφορές επιβολής αλλά εκείνος που δεν φοβάται να τσαλακωθεί, ξέρει πώς να προσαρμοστεί και να αποδεχτεί τη νέα θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …