Πέμπτη , 25/04/2024

ΡΕΠΟΡΤΑΖ – Εξοργισμένοι οι κάτοικοι της Ηπείρου καταγγέλλουν τις δολοφονικές συνέπειες της εξόρυξης πετρελαίου στην περιοχή: «Καταστρέφουν την οικονομία, το περιβάλλον και τις ζωές μας»

Ρεπορτάζ: Κυριάκος Θεοδοσίου

Αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τέλους την υπόθεση της εξόρυξης υδρογονανθράκων είναι οι κάτοικοι της Ηπείρου που μέσω της ομάδας “ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ” οργανώνουν μεγάλες εκδηλώσεις για τα δεινά που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Μην έχοντας λάβει την παραμικρή ενημέρωση από κάποιο κρατικό φορέα τους τελευταίους δυο μήνες που διεθνείς εταιρείες έχουν ξεκινήσει την εξόρυξη ο κος Ηλίας Ευθυμίου κάτοικος της περιοχής και μελισσοκόμος μιλώντας στο LabelNews.gr καταγγέλλει πως η φύση, αλλά και η υγεία των κατοίκων της Ηπείρου θα έχουν σοβαρές συνέπειες από το εν λόγω έργο.

Λειτουργούν παράνομα

Έκοβαν δέντρα σε έκταση που είχε κηρυχθεί παράνομη η υλοτομία για να περάσουν. Δεν έγινε όμως τίποτα. Ζητήσαμε από το Δασαρχείο να ασκήσει κάποια δίωξη. Το μόνο που μας είπαν ήταν ότι είχαν κάνει λάθος οι υπάλληλοι του Δασαρχείου.”, ανέφερε ο κος Ευθυμίου και συνέχισε: “Ενώ το περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης ανέφερε ότι οι τρύπες για τα εκρηκτικά θα γίνονται σε απόσταση 25-100 μέτρα, κατά μέσο όρο 50 μέτρα, οι γεωτρήσεις αυτές γίνονται ανά 1,5-2,5 μέτρα για 1,5 χιλιόμετρο. Μας είπαν ότι πρόκειται για test area. Το περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης όμως δεν αναφερόταν σε κανένα test”.

Σοβαρότατες συνέπειες για το περιβάλλον και τους κατοίκους

Οι πρώτες συνέπειες είναι περιβαλλοντικές και στη συνέχεια θα επιβαρύνουν και την υγεία των ανθρώπων. Να σας πω ότι μιλούσαμε για μια ώρα περίπου με έναν Ισπανό υπεύθυνο των γεωτρήσεων για τη σεισμική έρευνα και κάποια στιγμή μας είπε πως ούτε αυτός θα ήθελε να έχει στην αυλή του κάποια γεώτρηση με εξόρυξη πετρελαίου. Επιστρέφοντας στις συνέπειες, φυσικά θα είναι και οικονομικές. Ποιος θα προτιμήσει προϊόντα από την περιοχή μας όταν  θα έχει μια τέτοια μόλυνση; Ειδικός μας είπε πως θα υπάρξει μόλυνση σε επιφανειακά και υπόγεια ύδατα πέρα από τα χωρικά όρια της εγκατάστασης.”

Μόνο η εταιρεία επωφελείται από αυτό το έργο

Δεν είμαστε αρνητές των πάντων όπως λένε κάποιοι. Δεν διαμαρτυρηθήκαμε για το αιολικό πάρκο που έγινε εδώ κοντά μας. Θέλουμε ένα σωστό μοντέλο. Εγώ είμαι μελισσοκόμος. Η μέλισσα υποφέρει έτσι κι αλλιώς από την μόλυνση που υπάρχει. Με αυτό θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Αν επηρεαστούν τελικά τα νερά σοβαρό πρόβλημα θα έχουν και τα ζώα και οι καλλιέργειες κι εμείς φυσικά. Οι αέριοι ρύποι δε, σύμφωνα με έναν ειδικό, θα επηρεάσουν και σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο. Όπως αντιλαμβάνεστε κανένας δεν επωφελείται από το έργο, μόνο η εταιρεία.”

Το μήνυμα που απευθύνουν στους αρμόδιους

Νομίζουν ότι είμαστε πολίτες Β΄κατηγορίας, γιατί ενώ παρέκαμψαν τον αυστηρότατο όρο της μελέτης του ειδικού για ισχυρή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, που ποτέ δεν έγινε αυτό, έρχονται εκ των υστέρων να μας πουν ότι είναι κάτι πάρα πολύ καλό. Από αυτά που έχουμε διαβάσει δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που τώρα υποστηρίζει την σύμβαση, το 2014 την είχε καταψηφίσει στο κοινοβούλιο ως ετεροβαρής προς όφελος της εταιρείας και γιατί ήταν αντιπεριβαλλοντικό έργο.

Επιβαρύνεται και η ψυχολογία μας

Εμείς ζούμε σε ένα μέρος στο δάσος. Βλέπουμε συνέχεια συνεργεία, γεωτρύπανα, εκρηκτικά. Μας αγχώνει όλο αυτό που γίνεται στα 90 μέτρα από το σπίτι μας σ’ όλο το Δήμο Ζίτσας.”

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …