Πέμπτη , 25/04/2024

ΡΕΠΟΡΤΑΖ LABEL NEWS: «Ο Gay Eρωτικός Τουρισμός θα σώσει την χώρα από την Οικονομική Κρίση» – Η Gay Κοινότητα της Ελλάδας θέλει να μετατρέψει την χώρα μας σε πόλο έλξης Gay Τουριστών – Οι Gay Κρουαζιέρες και τα Στέκια στην Αθήνα

Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα για το φετινό καλοκαίρι με βάση τις προτιμήσεις των ξένων τουριστών, τυχαία διάβασα τον τίτλο ενός διεθνούς site που έγραφε: ‘’Γιατί κανείς δεν μιλά για την ευγένεια των Ελλήνων που ακόμα κι αυτές τις δύσκολες στιγμές χαμογελούν;‘’ Μου προκάλεσε ενδιαφέρον και εντύπωση και αμέσως έσπευσα να βρω πληροφορίες για το συγκεκριμένο site τουριστικών πληροφοριών. Προς έκπληξή μου διάβασα πως επρόκειτο για γραφείο πολυτελών διακοπών για gay πελάτες με κεντρική λεζάντα ‘’Gay travel – tourism’’, (γκέι τουρισμός). Κάτι που ίσως άκουγα για πρώτη φορά όπως αρκετοί Έλληνες άλλωστε, ότι υπάρχει οργανωμένος γκέι τουρισμός και μάλιστα με την Ελλάδα να αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς  παγκοσμίως.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού του Βερολίνου, ITB, η ανάπτυξη του γκέι τουρισμού τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία αναφέροντας πως πρόκειται για έναν από τους δυναμικότερους και πιο προσοδοφόρους τομείς της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς καθώς οι  κατά κεφαλήν δαπάνες των ομοφυλόφιλων πελατών στις διακοπές τους είναι κατά 57% υψηλότερες από εκείνες των ετεροφυλόφιλων. Το συγκεκριμένο είδος τουρισμού καταλαμβάνει το 10% στην πίτα του παγκόσμιου τουρισμού με τις συνολικές αφίξεις σε διάφορους προορισμούς να υπολογίζονται σε 75 εκατομμύρια σημειώνοντας πως ιδιαίτερα φιλικοί προς τους ομοφυλόφιλους προορισμοί είναι οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ισπανία και τα ελληνικά νησιά.

ΓΚΕΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Μύκονος κατ’ εξοχήν αποτελούσε τον δημοφιλέστερο ελληνικό γκέι προορισμό για τους τουρίστες κάνοντας δημοφιλές το νησί στα πέρατα του κόσμου. Μάλιστα και επισήμως ‘’το νησί των ανέμων’’, πρόπερσι χρήστηκε ως ο απόλυτος προορισμός  έχοντας για πρώτη φορά  «ροζ» περίπτερο στην διεθνή τουριστική έκθεση του Βερολίνου.

Παρ’ όλα αυτά το Βρετανικό site Day Star News αναφέρει χαρακτηριστικά: ‘’Γνωρίζετε ήδη ότι η Μύκονος είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για το γκέι κοινό. Όμως, η Ελλάδα έχει δεκάδες όμορφα νησιά που σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε και σας υπόσχονται να σας προσφέρουν μοναδικές στιγμές χαλάρωσης, ρομαντισμού και διασκέδασης’’, προβάλλοντας τα κορυφαία ελληνικά νησιά που προτιμούν οι γκέι τουρίστες: Μήλος, Φολέγανδρος, Σκιάθος, Ίος, Τήνος, Κέα, Νάξος.

 “Αντί να μας πτοεί η οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας, θα έπρεπε να επενδύσουμε στον Gay τουρισμό”

Ο κ. Κώστας Αδαμόπουλος είναι ιδιοκτήτης της πρώτης γκέι σάουνας που δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Αθήνα και στην Μύκονο. Έχει σπουδάσει τουριστικά επαγγέλματα και έχει ταξιδέψει στις Η.Π.Α αλλά και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Όπως μας λέει, εκεί παρατήρησε τον πολύ διαφορετικό τρόπο διασκέδασης, αλλά και ένα άλλο είδος τουρισμού. Διασκέδαση χωρίς ταμπού!

Ο κ. Αδαμόπουλος ξεκαθαρίζει πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συγχέουμε τον γκέι τουρισμό με τον σεξοτουρισμό καθώς έτσι θα πέφταμε στην παγίδα να τον παρομοιάζαμε με τον τουρισμό που οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας των νοτιοανατολικών ασιατικών χωρών με τα πολλά ”κακώς κείμενα” που συμβαίνουν εκεί ή θα τον συγχέαμε με τον σεξοτουρισμό των βορειοδυτικών Ευρωπαϊκών χωρών με τους ”δρόμους με τις βιτρίνες”.

Έτσι επιμένει στον τίτλο ‘’γκέι τουρισμός’’ και από  τους πρωτοπόρους στην χώρα μας όσον αφορά αυτό το εναλλακτικό είδος τουρισμού δηλώνει στο Label News:

‘’Αντί να μας πτοεί η οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας, θα έπρεπε να επενδύσουμε στον Gay τουρισμό. Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, με τα πολύ δημοφιλή νησιά της, αλλά και με πόλεις που έχουν υποδομή (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλος κτλ), θα μπορούσε να είναι η αυτοκρατορία για αυτό το ραγδαία αναπτυσσόμενο είδος τουρισμού. Μιλάμε για ένα είδος τουρισμού που ήδη υπάρχει χωρίς το κράτος να έχει δαπανήσει χρήματα για προώθηση ή διαφήμιση, αλλά και χωρίς καν να έχει δημιουργήσει ένα φιλικό κλίμα. Ένα είδος τουρισμού που βρίσκεται ακόμα σε καλή μορφωτική και οικονομική κατάσταση και που ζει με την ψευδαίσθηση ότι θα συναντήσει μια φιλόξενη, δημοκρατική και ανεκτική Ελλάδα. Θα έπρεπε να είναι κοινός στόχος  όλων μας η προσέλκυση αυτού του τουρισμού. Ιδιαίτερα μέσω των περιοδικών (που κρίνονται λίαν επιεικώς ανεπαρκή), αλλά και όλων των μέσων ενημέρωσης, ειδικά της τηλεόρασης που ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζει την ομοφυλοφιλία πολύ υποτιμητικά, παρόλο που στους κόλπους της συναντά κανείς πολύ συχνά gay κόσμο.’’

ΓΚΕΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ

Η γκέι κρουαζιέρα που έγινε στο Αιγαίο στις 15 Αυγούστου με αφετηρία την Νάπολι της Ιταλίας έχοντας ως προορισμούς την Σαντορίνη και την Μύκονο συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας καθώς εκεί φιλοξενήθηκαν πάνω από 2.800 γκέι επισκέπτες από 53 χώρες προσφέροντας διασκέδαση με έντονα πάρτι που διοργάνωσαν διάσημοι djs και γνωστοί καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά στην χώρα μας οι γκέι κρουαζιέρες δεν είναι διαδεδομένες καθώς δεν υπάρχουν εταιρίες οι οποίες διοργανώνουν ταξίδια για το γκέι κοινό.

Όσες φορές μάλιστα επιχειρήθηκε να γίνει κάτι τέτοιο τα ΜΜΕ αντιμετώπισαν ως ταμπού το συγκεκριμένο είδος τουρισμού όπως μας εξηγεί ο κ. Αδαμόπουλος: ‘’ Ένα άλλο είδος τουρισμού που ούτε καν υπάρχει στο μυαλό αυτών που ασχολούνται με τον τουρισμό, αλλά δυστυχώς ούτε η προβολή και η προσοχή που θα του άξιζε. Και αντί να γίνεται κάποια προσπάθεια να προσεγγίσουμε αυτές τις κρουαζιέρες  βλέπουμε, πριν από μερικές μέρες, την στρεβλή άποψη ορισμένων δημοσιογράφων με τίτλους:

2.707 ομοφυλόφιλοι στο Αιγαίο

( λες και έγινε η απόβαση στην Νορμανδία στον Β΄ πόλεμο ή λες και μολύνθηκε η Άγια Θάλασσα μας!)

και :

Απίστευτη χλιδή σε γκέι κρουαζιέρα

( λες και αν το κοινό ήταν straight δεν θα υπήρχε τόση χλιδή, αλλά θα κυκλοφορούσαν ρακένδυτοι για να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα και για να ταιριάζει με την μιζέρια που διακατέχει ορισμένους στην χώρα μας )’’

Ο ιδιοκτήτης της γκέι σάουνας συνεχίζει δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

‘’Εύχομαι πολύ σύντομα να βλέπουμε Ελληνικά χλιδάτα κρουαζιερόπλοια να υποδέχονται με την αρμόζουσα Ελληνική φιλοξενία το gay κοινό και να οργώνουν το αγαπημένο μας Αιγαίο και να αποβιβάζουν τον τόσο πολύτιμο αυτό τουρισμό από την Γαύδο μέχρι την Σαμοθράκη και από την Κέρκυρα μέχρι την Ρόδο….και γιατί όχι, μέχρι το Καστελόριζο!’’

ΓΚΕΙ ΣΤΕΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η Αθήνα μπορεί εύκολα πλέον να αναγνωριστεί ως μια gay friendly πόλη, ακολουθώντας  το δρόμο που χάραξαν άλλες πόλεις της Ευρώπης. Σε αυτό οφείλεται και το πλήθος των μαγαζιών που άνοιξαν τα τελευταία χρόνια και απευθύνονται κυρίως σε gay πελάτες, κάνοντας την Αθήνα να αποκτήσει τις δικές της ‘’ροζ’’ περιοχές.

Ο κ. Νίκος Σοφιανός είναι διευθυντής του Gay Guide.gr του ελληνικού site το οποίο έχει ως αντικείμενο την  αναζήτηση διαμονής, μετακίνησης και διασκέδασης στην Ελλάδα για τον gay τουρισμό.

Ο κ. Σοφιανός μιλάει στο  Label News για τα πιο πολυσύχναστα γκέι στέκια στην Αθήνα:

 ΓΚΑΖΙ

‘’Στο Γκάζι χτυπά η καρδιά του ελληνικού gay lifestyle και της gay διασκέδασης. Με εύκολη πρόσβαση, αφού το μετρό σταματά εκεί, ο καθένας μπορεί να απολαύσει ένα “φιλικό” ποτό σε γνωστά γκέι bar της περιοχής ή ένα απολαυστικά “φιλικό” γεύμα στα εστιατόρια με μεσογειακή ή μεξικάνικη κουζίνα. Μετά από ένα καλό φαγητό μπορεί να χαλαρώσει στην πιο γνωστή σάουνα της πόλης και να ξεναγηθεί στους εφτά ‘’υγρούς’’ ορόφους  της. Το Gay Athens Βy Νight επιβάλλει ατελείωτες ώρες χορού και εδώ τα gay club της περιοχής κάνουν παιχνίδι χωρίς ταμπού μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.’’

 ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

‘’Αρκετούς gay θαμώνες θα συναντήσετε και στην περιοχή του Μοναστηρακίου. Χαρακτηριστικό είναι πως η πλατεία της Αγίας Ειρήνης στο Μοναστηράκι συναγωνίζεται επάξια για τον τίτλο της πιο gay πλατείας στην Αθήνα, με αυτή του Κεραμεικού. Περνώντας λοιπόν από την πλατεία της Αγίας Ειρήνης μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας , να απολαύσετε το γεύμα σας ή να πιείτε χαλαρά το ποτό σας. Αυτό βέβαια αφού έχετε περάσει από το γνωστό gay friendly κατάστημα της περιοχής για το απαραίτητο shopping therapy.’’

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …