Τετάρτη , 24/04/2024

Η ζωή, η δράση και ο αγώνας του Πατριάρχη Αγίου Αλεξάνδρου κατά των αιρετικών, που γιορτάζει αύριο στις 30 Αυγούστου

Η μνήμη του Αγίου Αλεξάνδρου εορτάζεται και τιμάται  στις 30 Αυγούστου . Ο Άγιος Αλέξανδρος, γεννημένος το 239 , αποτελεί ένα παράδειγμα αφοσίωσης στον Χριστιανισμό και ο ίδιος υπήρξε αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως. Δεν ανήκει σους αγίους που βασανίστηκαν για τη πίστη τους, παρότι έζησε μεγάλους διωγμούς και κυνηγήθηκε  όταν ήταν μικρότερος, αλλά ο ίδιος έφυγε ειρηνικά από τη ζωή στα 98 του χρόνια.

Ό Άγιος υπηρετούσε Πρωτοπρεσβύτερος στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως όταν Πατριάρχης ήταν ο ηλικιωμένος και άρρωστος πια Άγιος Μητροφάνης, που του ανέθετε όλες τις σημαντικές αποστολές. Το πνεύμα του διακρινόταν για την ευσέβειά του και για τον ζήλο του να διατηρήσει ανόθευτη τη σώζουσα διδασκαλία της Εκκλησίας. Για αυτό έδωσε βάση στην αντίκρουση των αιρέσεων που βρίσκονταν τότε σε έξαρση εκφωνώντας λόγους κατά των αιρετικών.  

Όταν ο Άγιος ήταν 63 ετών έκανε την εμφάνισή της η αίρεση του αρειανισμού από τον αιρεσιάρχη  Άρειο, ο οποίος μάλιστα ήταν Πρεσβύτερος της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας και δίδασκε βλάσφημα δόγματα, που αρνούνταν τη θεότητα του Ιησού Χριστού.

Ο Άγιος Αλέξανδρος απεσταλμένος από τον Πατριάρχη Μητροφάνη ως αντιπρόσωπος στην Α΄ Οικουμενική  Σύνοδο του 325 για την αντιμετώπιση της αίρεσης, αγωνίστηκε κατά της και υπέρ της Ορθοδοξίας και μαζί με άλλους Ορθόδοξους Πατέρες κατατρόπωσαν τον Άρειο, γυρνώντας πίσω στον Μητροφάνη με χαρμόσυνα νέα.

Ήταν λίγο αργότερα που ο Πατριάρχης ζήτησε από τον Άγιο να τον διαδεχθεί στον θρόνο του θεωρώντας τον άξιο διάδοχό του. Ο Άγιος Αλέξανδρος δέχθηκε ταπεινά χωρίς να τον παρασύρει ποτέ η λαμπρότητα της εξουσίας, παρά συνεχίζοντας το έργο του, να κάνει φιλανθρωπίες, να διδάσκει και φυσικά να καταπολεμά τις αιρέσεις.

 

Δείτε επίσης

Νεφέλη Αγκυρίδου: Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη Ραφήνα με την παράταξη «Δύναμη Ανάπτυξης»

Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel Νεφέλη Αγκυρίδου κατεβαίνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη …