Παρασκευή , 29/03/2024

Σήμερα 12 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο – Μάθε όλα τα δικαιώματα που έχεις για ελεύθερη χρήση και έκφραση στο internet

Το διαδίκτυο είναι ένας χώρος ελεύθερος, μέσα στον οποίο καθένας μπορεί ελεύθερα να εκφράζει τη γνώμη του… θεωρητικά, γιατί στη πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς.

Ανάμεσα στο ελεύθερο αυτό μέσο και στο αναφαίρετο δικαίωμα της έκφρασης βρίσκεται η λογοκρισία. Το αποτέλεσμα είναι να στερούνται οι χρήστες ένα κομμάτι της ενημέρωσης, ενώ παράλληλα να περιορίζονται ως προς το περιεχόμενο που θέλουν να δημοσιεύσουν.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο έρχεται κάθε χρόνο να μας το υπενθυμίσει αυτό. Τη μέρα αυτή καθιέρωσαν από το 2009 με δική τους πρωτοβουλία οι ‘Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα’, μια γαλλική Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Reportes Sans Frontieres-RSF) και γιορτάζεται έκτοτε κάθε  12η Μαρτίου.

Μάλιστα, δημοσιεύουν κάθε χρόνο κατάλογο με τις χώρες που ακολουθούν πρακτικές λογοκρισίας. Εκείνο που είναι ανησυχητικό είναι ο ρυθμός με τον οποίο μεγαλώνει αυτός ο κατάλογος.

Ανάμεσά στις χώρες με υψηλό βαθμό κρατικής παρέμβασης βρίσκουμε μέχρι στιγμής τη Κίνα, τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν, το Βιετνάμ, τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία, το Λάος, την Ινδία, την Κούβα, το Τουρκμενιστάν, τη Μιανμάρ και τη Λευκορωσία.

Μαζί με τις χώρες προστίθενται και μια σειρά ιταλικών εγκληματικών οργανώσεων, καθώς και ο ισραηλινός στρατός.

Οι πρακτικές λογοκρισίας ποικίλουν, με κυριότερη το ‘κατέβασμα’ και άρα τον αποκλεισμό περιεχομένου που ασκεί πολιτική κριτική ή την απαγόρευση πρόσβασης σε ολόκληρες ιστοσελίδες. Δεν είναι αυτό όμως καταπάτηση της ελευθερίας έκφρασης, της προσωπικής άποψης και της ενημέρωσης;

Όταν θίγεται η ‘εξουσία’ φαίνεται πως τα δικαιώματα αυτά ‘ακυρώνονται’. Φυσικά δεν λείπουν και οι ακραίες αντιδράσεις  εκ μέρους της, με φυλακίσεις και διώξεις χρηστών του internet που άσκησαν το δικαίωμά τους αυτό ή το υπερασπίστηκαν μετέπειτα.

Την έλλειψη δημοκρατίας και την έλλειψη δικαιοσύνης στον κυβερνοχώρο προσπαθούν να καταπολεμήσουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα, ωστόσο όσο αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν στον πραγματικό χώρο θα βρίσκονται αναπόφευκτο εμπόδιο στο δρόμο για την υλοποίηση του σκοπού τους, ενός διαδικτύου απαλλαγμένου από τη λογοκρισία.

Δείτε επίσης

Βαγγέλης Καράλης: «Θα δώσουμε μάχη κατά των νέων Lockdown του Χαρδαλιά» Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος, «Μάχη για την Αττική»

Ο Βαγγέλης Καράλης είναι δημοσιογράφος και απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ. Έχει …

Αφήστε μια απάντηση