Παρασκευή , 29/03/2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ LABEL NEWS: Το ΚΕΚ Άκμων Θεσ/νίκης δίνει λύση στην ανεργία της πόλης

 

Βαγγέλης Καράλης

Συνέντευξη με τον προϊστάμενο του ΚΕΚ Άκμων Θεσσαλονίκης κ. Αλέξανδρο Διαμαντόπουλο 

Από το 2013 εργάζεστε στον χώρο της εκπαίδευσης ως προϊστάμενος του ΚΕΚ Άκμων στην Θεσσαλονίκη. Περιγράψτε μας σύντομα τις λειτουργίες και τις παροχές του ΚΕΚ.

Ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός ΑΚΜΩΝ Α.Ε. δραστηριοποιείται στον χώρο της εκπαίδευσης ενηλίκων, περισσότερο από 20 χρόνια έχοντας εφτά παραρτήματα ανά την χώρα, με αυτό της Θεσσαλονίκης να λειτουργεί τα τελευταία τέσσερα. Τα βασικότερα προγράμματα αφορούν επιδοτούμενη κατάρτιση ανέργων σε συνδυασμό με πρακτική σε ιδιωτικές επιχειρήσεις,ενώ υπάρχουν και άλλα, όπως ευέλικτα σεμινάρια  για όσους ενδιαφέρονται να εξειδικευτούν γρήγορα και ποιοτικά σε βασικούς κλάδους εργασίας που υπάρχει ζήτηση. Την φετινή χρονιά ξεκινήσαμε την λειτουργία μας και ως Ιδιωτικό Ι.Ε.Κ. με υλοποίηση τμημάτων στους κλάδους αιχμής ,με προοπτική αυτό το εξάμηνο να εντάξουμε και διάφορες ακόμη ειδικότητες.

Μέσα σε τρία μόλις χρόνια το ΚΕΚ Άκμων Θεσσαλονίκης έχει βοηθήσει πολλούς νέους άνεργους να βρουν δουλειά αλλά και να προσανατολιστούν κατάλληλα επαγγελματικά. Θα έλεγε κανείς, πώς το ΚΕΚ  Άκμων Θεσσαλονίκης και εσείς προσωπικά κάνετε λειτούργημα.

Στο ιστορικό μας καταγράφονται 1.650 προγράμματα κατάρτισης ενώ έχουμε εκπαιδεύσει περισσότερα από 34.000 άτομα. Συνεπώς δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική η δράση μας και στην Θεσσαλονίκη. Μια από τις επιτυχίες του ΑΚΜΩΝ, όπως αναφέρατε, είναι  η ορθή σύζευξη των ωφελουμένων με τις επιχειρήσεις πρακτικής, που έχει ως αποτέλεσμα την μετέπειτα  πρόσληψη τους στις ίδιες , μέσα από τα επιδοτούμενα αυτά προγράμματα. Ένα τέτοιο πρόγραμμα υλοποιούμαι και αυτή την περίοδο, και είναι  το voucher ανέργων για ηλικίες από 29 έως 64 ετών. Η φιλοδοξία μας είναι να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς προς όφελος των ανέργων.

 Τα προγράμματα voucher και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του  ΕΣΠΑ, μπορούν να δώσουν λύσεις για την ανεργία στην Ελλάδα της κρίσης;

Τα συγκεκριμένα προγράμματα επιδοτούμενης κατάρτισης και πρακτικής ,τα voucher δηλαδή, προάγονται ως λύση του προβλήματος της ανεργίας και ειδικά των νέων, στην Ελλάδα και την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Αποτυπώνονται στις οδηγίες της Ε.Ε. και εντάσσονται στον Ευρωπαικό προυπολογισμό καθώς αποτελούν,αποτέλεσμα πολιτικής για την αντιμετώπιση της ανεργίας από τους ηγέτες της Ε.Ε. Σίγουρα για εμάς τους Έλληνες δεν αποτελούν την πεπατημένη, για τον ευρύτερο όρο της εργασίας ,αλλά σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον όλοι μας γνωρίζουμε πως δεν απέμεινε τίποτα ίδιο. Σε ότι αφορά τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα, οπωσδήποτε είναι πολύ χρήσιμα και δίνουν πνοή στην οικονομία καθώς είναι τα μοναδικά χρήματα που μπορούν να κινήσουν την αγορά αυτή την στιγμή. Χρίζουν όμως βελτίωσης, καθώς με την μη χρηματοδότηση των τραπεζών,δεν δίνουν την δυνατότητα χρησιμοποίησης τους από τους οικονομικά αδύναμους.

 Δραστηριοποιείστε πολιτικά στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας. Μπορεί να παραχθεί έργο όσον αφορά την εύρεση εργασίας σε Περιφέρεια και Δήμους ανεξάρτητα από την Κεντρική Εξουσία;

Ασφαλώς μπορεί και πρέπει να είναι το υψηλότερο θέμα στην ατζέντα της εκάστοτε περιφέρειας και του εκάστοτε δήμου. Υπάρχουν Ευρωπαικά προγράμματα που μπορεί κανείς να αντλήσει πόρους για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στα όρια της περιφέρειας του, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα συλλογικά ή ατομικά με καινοτομίες αλλά και εκμεταλλευόμενος την όποια δυναμική παραγωγή μπορεί να έχει η περιοχή του. Για εμένα είναι βαρύνουσας σημασίας η δημιουργία γραφείου εξειδικευμένων τεχνοκρατών, με παρουσία στα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης, σε κάθε οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού. Πέρασε η εποχή του ¨δώσε και εμένα υπουργέ μου¨.

Ως ενεργός πολίτης της Θεσσαλονίκης θα συνεχίσετε να αγωνίζεστε για τα δικαιώματα των νέων στην εργασία μέσα από τους θεσμικούς σας ρόλους;

Όσο οι πολίτες με τιμούν,με εμπιστεύονται και μου δίνουν το δικαίωμα να τους εκπροσωπώ,θα αποτελεί υποχρέωση μου, η παροχή των υπηρεσιών μου στην κοινωνία και τους πολίτες, από όποιον ρόλο και όποια θέση βρίσκομαι.

 Που μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για τα προγράμματα και τις δραστηριότητες του ΚΕΚ Άκμων Θεσσαλονίκης

Τα γραφεία μας βρίσκονται στην Δυτική Θεσσαλονίκη στην οδό Οικονόμου 5, στην περιοχή Γιαννιτσών, ενώ μπορεί κανείς να μας αναζητήσει διαδικτυακά στην διεύθυνση:

http://www.akmon.edu.gr

Δείτε επίσης

Notaras Dental Clinic: Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της νέας γενιάς οδοντιάτρων ανοίγει τις πόρτες του

Βαγγέλης Καράλης Από τον: Βαγγέλη Καράλη  Το Notaras Dental Clinic ανοίγει τις πόρτες του και …

Αφήστε μια απάντηση