Τετάρτη , 24/04/2024

Τα καλύτερα ορειβατικά καταφύγια στην Ελλάδα για εναλλακτικό Τουρισμό

Οι εκδρομές στην ορεινή Ελλάδα είναι για εκείνους τους λίγο πιο τολμηρούς, που θα επιλέξουν να αφήσουν κάποιες ανέσεις για να ανταμειφτούν με νέες ανακαλύψεις και μοναδικά τοπία άγριας ομορφιάς.

Καλές είναι οι μονοήμερες ορεινές εκδρομές όμως πάντα θα πιέζονται από τον χρόνο. Η διανυκτέρευση στο βουνό είναι μια επιλογή που θα σας βγάλει από το άγχος του χρόνου, την κούραση από τις μεγάλες διαδρομές , θα σας βάλει στο «κλίμα του βουνού» και θα σας χαρίσει μια ολοκληρωμένη ορεινή εμπειρία.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχουν εκτός από τα ξενοδοχεία, τα ορειβατικά καταφύγια, μια εναλλακτική και πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή με τις δικές της ιδιαιτερότητες. Τα ορειβατικά καταφύγια προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως το χαμηλό κόστος διαμονής, το ότι το επόμενο πρωί θα ξυπνήσετε στο απόλυτο χειμερινό τοπίο και θα βρίσκεστε ένα βήμα από τις χιονοδρομικές πίστες γλιτώνοντας επικίνδυνες διαδρομές με το αυτοκίνητο λόγω του πρωινού πάγου, ενώ ακόμη θα νιώσετε το αίσθημα της συναδελφικότητας με τους υπόλοιπους guests  και, γιατί όχι, θα περάσετε το Σαββατοκύριακο σαν μια μεγάλη παρέα. Ωστόσο, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι πως δεν θα βρείτε πάντα πολυτέλειες ξενοδοχείου και ακόμη θα χρειαστεί να ακολουθείτε ορισμένους κανονισμούς ορειβατικής ιδεολογίας. Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 60 ορεινά καταφύγια, με κορυφαία τα ακόλουθα:

Μιχάλης Δέφνερ, Παρνασσός

Λίγο παραπέρα από τα πολυτελή ξενοδοχεία του, ο Παρνασσός έχει ένα πολύ οργανωμένο καταφύγιο, το Μιχάλης Δέφνερ σε υψόμετρο 1.820 μέτρων. Εκεί, χάρη στο τζάκι και τη κεντρική θέρμανση θα βρείτε τη ζεστασιά που χρειάζεστε μετά από μια μέρα στα χιόνια, ενώ επίσης διαθέτει οργανωμένη κουζίνα και δίνει τη δυνατότητα νοικιάσετε εξοπλισμό για σκι και έλκηθρα.

Φλαμπούρι & Μπάφι, Πάρνηθα

Με μόλις 10 ευρώ τη βραδιά, το καταφύγιο Φλαμπούρι αποτελεί αγαπημένη επιλογή του ορειβατικού κοινού. Σε υψόμετρο 1.158 μέτρων θα συνδυάσετε την όμορφη θέα με ευχάριστες δραστηριότητες που οργανώνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Αχαρνών, όπως τοξοβολία ή πεζοπορία. Το επίσης διάσημο Μπάφι, προσφέρει περισσότερες ανέσεις και οργανώνει ενδιαφέρουσες δραστηριότητες όπως ποδήλατο βουνού και σπηλαιολογία.

Καταφύγιο Βάλια Κάλντα, Ανατολικό Ζαγόρι

Με τρία ευρύχωρα δωμάτια που διαθέτουν 50 κουκέτες στο σύνολο, το καταφύγιο Βάλια Κάλντα τείνει να μοιάζει με hostel του βουνού. Η θέρμανση και το τζάκι θα σας κρατήσουν ζεστούς ενώ θα απολαμβάνετε τα γεύματα του εστιατορίου του.

Καταφύγιο της Πετρόστρουγκας, Όλυμπος

Ο Όλυμπος διαθέτει εννιά καταφύγια, οργανωμένα και έκτακτης ανάγκης, το ευκολότερα προσβάσιμο από αυτά είναι το Καταφύγιο της Πετρόστρουγκας, εννοώντας πως για να ανεβείτε σε αυτό θα χρειαστεί να ακολουθήσετε σηματοδοτημένο μονοπάτι και θα χρειαστείτε από δύο έως τρεις ώρες για να φτάσετε. Τότε πια θα βρίσκεστε σε υψόμετρο 1.940 μέτρων να απολαμβάνετε τη θέα και την φιλοξενία του καταφυγίου.

Όποια επιλογή καταφυγίου και να κάνετε πάντα θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τους υπευθύνους καθώς καλό είναι και να έρθετε σε επικοινωνία με τους συλλόγους που μπορούν να σας κατευθύνουν σε αρκετά σχετικά θέματα.

Δείτε επίσης

Εντυπωσιακά γενέθλια για το μοντέλο Γλυκερία Τσολπίδου με θέμα το «Dubai»

Εντυπωσιακά γενέθλια για το μοντέλο Γλυκερία Τσολπίδου που γιόρτασε τα 21 της χρόνια. Το θέμα …