Παρασκευή , 19/04/2024

Τι είναι η συναισθηματική ανωριμότητα και που οφείλεται;

Αναφερόμενοι στην συναισθηματική ανωριμότητα θα ήταν άστοχο να εστιάσουμε στην ηλικία καθώς όσο περίεργο και αν φαίνεται δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με την συγκεκριμένη ψυχική κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, κάποιο άτομο χαρακτηρίζεται συναισθηματικά ανώριμο όταν προσκολλάται στις ψυχικές ανάγκες μιας προηγούμενης ηλικίας με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται στις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Για την ακρίβεια η δυσκολία στο να εκφραστεί γενικότερα δημιουργεί προβλήματα στο να ελέγξει τα συναισθήματα του. Παράλληλα, η αποφυγή ευθυνών και η ανάληψη πρωτοβουλιών και αποφάσεων αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό που έχει σαφώς να κάνει με την δυσκολία που αντιμετωπίζει στην προσαρμογή των αναγκών του σε σχέση με τις ανάγκες του περίγυρου του αλλά και της κοινωνίας.

Μάλιστα, τα άτομα με συναισθηματική ανωριμότητα λόγω της δυσκολίας ως προς τον έλεγχο των συναισθημάτων τους αλλά και της δυσκολίας στην κατανόηση και διαχείρηση των συναισθημάτων των άλλων αισθάνονται ασφαλή μόνο σε σχέσεις εξάρτησης όπου δεν χρειάζεται να αποφασίζουν και να σκέφτονται οι ίδιοι για την σχέση τους.

Κι αν αναρωτιέστε που μπορεί να οφείλεται μια τέτοια συμπεριφορά, η απάντηση βρίσκεται στην παιδική ηλικία του ατόμου. Τα ψυχολογικά τραύματα της παιδικής ηλικίας, καθώς και σε οικογενειακά περιβάλλοντα, τα οποία, είτε υπεροπροστατεύουν το μικρό παιδί είτε το αγνοούν παντελώς είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν την συγκεκριμένη ψυχική δυσλειτουργία.

Να που και εδώ οι ακρότητες διαμορφώνουν παθολογική συμπεριφορά και το παρελθόν όσον αφορά το οικογενειακό περιβάλλον ενός ατόμου μπορεί εύκολα να πυροδοτεί το μέλλον του ίδιου όταν δεν υφίστανται τα σωστά πρότυπα καθώς και η υπευθυνότητα που οφείλουν να προβάλλουν αυτά.

Δείτε επίσης

Νεφέλη Αγκυρίδου: Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη Ραφήνα με την παράταξη «Δύναμη Ανάπτυξης»

Η διευθύντρια των διαδικτυακών μέσων του Star Channel Νεφέλη Αγκυρίδου κατεβαίνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη …