Παρασκευή , 29/03/2024

Ποιες περιοχές της Ελλάδας είναι στις πρώτες επιλογές των ξένων επενδυτών και γιατί;

Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν χώρα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και συνεχίζει να είναι παρά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, η επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας προέρχεται κατά κύριο λόγο από εταιρείες σημαντικών αγορών, όπως της ΕΕ, με τη Γερμανία να αποτελεί την πρώτη χώρα προέλευσης επενδυτικών κεφαλαίων και τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο και την Ολλανδία να ακολουθούν.

Στην πρώτη δεκάδα των χωρών που επενδύουν στην Ελλάδα ανήκουν επίσης οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, με τις χώρες αυτές να έχουν αυξήσει την επενδυτική τους παρουσία στη χώρα ειδικά τα τελευταία χρόνια. Οι ξένοι επενδυτές έχουν, δύο κατηγορίες κριτηρίων για να επιλέξουν την χώρα και την συγκεκριμένη επένδυση: ελάχιστες απαιτήσεις και προσδοκίες απόδοσης.

Όσον αφορά τα ακίνητα στα οποία επιλέγουν να επενδύσουν οι αγοραστές ο Θεολόγος Μπόσδας, Διευθυντής Πωλήσεων της KENSINGTON Finest Properties International στην Ελλάδα τονίζει πως το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών στρέφεται προς τα παράλια ακίνητα της ελληνικής κτηματαγοράς, τόσο στο τμήμα της Αθηναϊκής Ριβιέρας όσο και στα νησιά και τα παράλια της ηπειρωτικής Ελλάδας. «Η έμφαση αυτή έχει εντοπισθεί κυρίως λόγω της “καταλυτικής” δράσης ξένων υποψήφιων αγοραστών. Σημαντικό στοιχείο έρευνας της Kensington International αποτελεί το γεγονός ότι τόσο η προσφορά όσο και η ζήτηση στα Νότια Προάστια έναντι των Βορείων Προαστίων της πρωτεύουσας αγγίζει ποσοστό που φτάνει το 35-50% ανά περιοχή».

Επιπλέον, ο ίδιος προσθέτει πως Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί αποτελούν το ευρωπαϊκό «μπλοκ» που ενδιαφέρεται για ελληνικά ακίνητα, ενώ οι τρίτες χώρες αντιπροσωπεύονται από πολλές αραβικές εθνικότητες , μεταξύ των οποίων ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, και Ιορδανία, ενώ δυνατός παίχτης θεωρείται και η Κίνα.

Τέλος, αναφορικά με τις συνολικές (ακαθάριστες) εισροές κεφαλαίων στη χώρα  επισημαίνεται πως ανήλθαν σε  σχεδόν 3,5 δις ευρώ, αυξημένες κατά 82% σε σχέση με το 2015 και 14% σε σχέση με το 2014. Οι καθαρές εισροές έφθασαν τα 2,8 δις ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί από το 2008, πριν την έναρξη της κρίσης.

Δείτε επίσης

Notaras Dental Clinic: Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της νέας γενιάς οδοντιάτρων ανοίγει τις πόρτες του

Βαγγέλης Καράλης Από τον: Βαγγέλη Καράλη  Το Notaras Dental Clinic ανοίγει τις πόρτες του και …