Παρασκευή , 29/03/2024

Τι χρώμα να βάψετε το σπίτι σας; Τι σημαίνει το κάθε χρώμα και πώς επιδράει στην ψυχολογία μας;

Η επιλογή του κατάλληλου χρώματος που θα ντύσει το εσωτερικό του κάθε χώρου σε ένα σπίτι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της τελικής του εικόνας. Διαλέγοντας από το χρωματολόγιο έχουμε υπόψη μας, βέβαια, ποιο χρώμα μας αρέσει, αλλά και τον χώρο στον οποίο θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε και τον φωτισμό, φυσικό ή τεχνητό με τον οποίο θα το συνδυάσουμε.

Ανάμεσα στα ψυχρά, τα θερμά και τα ουδέτερα χρώματα οι επιλογές φαίνονται άπειρες. Τι ζητάμε όμως από το χρώμα;

Τα ψυχρά χρώματα,  όπως το μπλε και το πράσινο προσφέρουν ηρεμία. Για αυτό μπορεί να είναι ιδανικά για κάποιους χώρους, αντενδείκνυνται όμως για άλλους. Το μπλε αποτελεί το χρώμα της χαλάρωσης και της γαλήνης και μαζί με το πράσινο που συμβάλλει στη ξεκούραση των ματιών και την αίσθηση πως βρισκόμαστε πιο κοντά με τη φύση αποτελούν ιδανικές επιλογές για το υπνοδωμάτιο ή το σαλόνι. Συνήθως αποφεύγεται στο χώρο του γραφείου ακριβώς για τους παραπάνω λόγους.

Τα θερμά χρώματα όπως το κόκκινο, το ροζ, το πορτοκαλί και το κίτρινο είναι εκείνα που ξυπνούν ανάμεικτα συναισθήματα. Το κόκκινο και οι αποχρώσεις του προτιμώνται για χώρους που προορίζονται για μελέτη και συγκέντρωση, αφού ανεβάζει την ένταση και την αφύπνιση, πράγμα που τελικά βοηθάει στην καλή απόδοση.

Το ροζ, θεωρείται το χρώμα της αθωότητας και έχει συνδυαστεί με το παιδικό δωμάτιο. Είναι ένα χρώμα που δύσκολα θα το βάλει κανείς σε κάποιο άλλο χώρο. Το πορτοκαλί αντιπροσωπεύει την ζωντάνια και την όρεξη. Αποτελεί μια καλή επιλογή για την τραπεζαρία και την κουζίνα ή για λεπτομέρειες στο χώρο του σαλονιού.

Ακόμη, το κίτρινο, ένα χρώμα που προκαλεί από τη μια ζωντάνια μέσα στον χώρο και από την άλλη εκνευρισμό. Είναι ένα πρακτικό χρώμα για μικρούς χώρους κάνοντάς τους να φαίνονται μεγαλύτεροι, σε μεγαλύτερες επιφάνειες είναι πάντως ‘παρακινδυνευμένο’. Το τελευταίο ισχύει και για το μαύρο που επίσης ανήκει στα  θερμά χρώματα και το οποίο θεωρείται το χρώμα της πολυτέλειας.

Τέλος, τα ουδέτερα χρώματα, δηλαδή το λευκό, το γκρι το μπεζ και οι αποχρώσεις τους αποτελούν μια ασφαλή και πολύ καλή βάση ώστε να αναδειχθούν πάνω τους τα πιο έντονα χρώματα. Είναι τα χρώματα της φρεσκάδας, της ανανέωσης και του μινιμαλισμού. Δίνουν μια ευχάριστη αίσθηση και κάνουν το χώρο να φαίνεται πιο φωτεινός και καθαρός.

Δείτε επίσης

Ρουστίκ: Η νέα τάση στην διακόσμηση που ταιριάζει απόλυτα σε μία business woman

Του Άκη Τσακίρη  Το αιώνιο πρόβλημα μίας επιτυχημένης γυναίκας. Η διακόσμηση. Και πιο συγκεκριμένα, η …