Άρρηκτο κομμάτι της κοινωνικής μας ζωής τα social media έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν έναν κόσμο πλασματικό, έναν κόσμο παράλληλο σε αυτόν που ζούμε επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο την ανάπτυξη των νεότερων αλλά και την καθημερινότητα των μεγαλύτερων.
Όλοι συμφωνούμε πως το μεγάλο πλεονέκτημα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έγκειται στην ικανότητα τους να ενισχύουν τις ανθρώπινες σχέσεις. Τι συμβαίνει όμως όταν η χρήση γίνεται κατάχρηση και η νοοτροπία «always on» σε συνδυασμό με την αυτοπροβολή του κάθε χρήστη αυξάνονται δραματικά;
Η συνεχής προβολή μιας καθημερινότητας που τις περισσότερες αν όχι όλες φορές απέχει χιλιόμετρα από την πραγματικότητα είναι το αποτέλεσμα. Εικονικοί φίλοι, φωτογραφίες και ψεύτικα post είναι ελάχιστα από όσα συμπεριλαμβάνει το μέσο προφίλ στα social media. Και το παραμύθι δεν σταματάει εκεί.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ο χρήστης φτάνει σε σημείο να συγκρίνει τη ζωή του με τις εκδοχές που οι υπόλοιποι παρουσιάζουν, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι πλασματικές. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που επιδρά έντονα στην ψυχολογία κάθε χρήστη προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα του και κυρίως στη ζωή του.
Το χειρότερο όμως στην περίπτωση των social media είναι ότι παρατηρείται πως ανήλικοι χρήστες ασχολούνται συστηματικά με το προφίλ τους με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε δυσμενή θέση καθώς λόγω του νεαρού της ηλικίας τους δεν έχουν καταφέρει να θωρακιστούν απέναντι σε αρνητικές επιρροές.
Καταλήγωντας καταννοούμε πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν δημιουργήθηκαν με σκοπό να βλάψουν την καθημερινότητα των ανθρώπων. Αντιθέτως, στοχεύοντας στο κομμάτι της επικοινωνίας και των σχέσεων σκοπό είχαν και έχουν να βελτιώσουν την κοινωνική μας ζωή. Όμως όπως σε κάθε περίπτωση έτσι και στην προκειμένη η κατάχρηστη αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα.
Γι’ αυτό, λοιπόν, καλό θα ήταν η παρούσα κατάσταση να μας προβληματίσει και να μας βάλει σε σκέψεις σχετικά με τα όρια αξιοποίησης της τεχνολογίας γενικότερα και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ειδικότερα.