Παρασκευή , 22/11/2024

Οι ψυχοφθόρες συναισθηματικές επιπτώσεις όταν χάνεις την δουλειά σου – Πώς να αντιμετωπίσεις την κατάσταση ώστε να καταφέρεις να σταθείς και πάλι στα πόδια σου …

Η ζωή μας είναι η καθημερινότητα μας και η εργασία καλύπτει ,για τους περισσότερους, ένα μεγάλο κομμάτι αυτής. Διαμορφώνει το ποιοί είμαστε τώρα αλλά και το μετά, από τη στιγμή που επηρεάζει τα μελλοντικά μας σχέδια τόσο για την ζωή γενικότερα όσο και για την επαγγελματική μας καριέρα ειδικότερα. Κι αυτό γιατί ο επαγγελματικός μας χώρος αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας στην οποία ζούμε καθώς μας δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουμε πέρα από τις επαγγελματικές σχέσεις, κοινωνικά δίκτυα μέσα στα οποία επικοινωνούμε σε καθημερινή βάση.

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, η απώλεια εργασίας θεωρείται και είναι σύνηθες φαινόμενο, από τη στιγμή που οι θέσεις εργασίας και η ζήτηση προς αυτές έχει αυξηθεί σημαντικά. Η παραμονή σε ένα επάγγελμα μέχρι την συνταξιοδότηση φαντάζει πλέον κάτι το ακατόρθωτο, γεγονός που φέρνει τους εργαζόμενους κάθε άλλο παρά λίγες φορές αντιμέτωπους με την απόλυση ή άλλους λόγους που οδηγούν στην απώλεια εργασίας.

Εξαιρώντας την παραίτηση, η αιφνίδια απώλεια εργασίας μπορεί να δημιουργήσει στο άτομο πολλαπλές συναισθηματικές επιπτώσεις και να το κρατήσει μακριά από τους στόχους και τα όνειρα του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτό ,μάλιστα, συμβάλλει και η γενικότερη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, δημιουργώντας ένα επιπλέον βάρος καθώς είναι γνωστό το τι ακριβώς συμβαίνει στην αγορά εργασίας.

Κάθε άτομο διαχειρίζεται διαφορετικά την απώλεια εργασίας, ανάλογα με τον χαρακτήρα του και ίσως αντίστοιχες εμπειρίες του παρελθόντος. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, βιώνουν μεγάλη εσωτερική σύγκρουση καθώς η απόλυση πέρα από το γεγονός ότι μπορεί να φέρει στην επιφάνεια οικονομικά προβλήματα, είναι ικανή να δημιουργήσει στο άτομο συναισθήματα απόρριψης και απογοήτευσης όσον αφορά τον κοινωνικό του κύκλο. Ένας άνθρωπος που σταματάει να εργάζεται, παύει να βλέπει καθημερινά τους συναδέλφους του, που μπορεί να ήταν και φίλοι.

Επιπλέον, μπορεί εύκολα να αποπροσανατολιστεί και να χάσει τους επαγγελματικούς στόχους που είχε θέσει στο παρελθόν. Η έντονη απογοήτευση και η αβεβαιότητα για το μέλλον σε συνδυασμό πολλές φορές με οικονομικά προβλήματα κόβουν τα φτερά του ατόμου που έχει χάσει την εργασία του με αποτέλεσμα να το οδηγούν στην απομόνωση, ακόμη και στην κατάθλιψη.

Λέξη κλειδί στην περίπτωση απώλειας εργασίας είναι ο χρόνος. Απαιτείται χρόνος για ανασυγκρότηση και φυσικά προσαρμογή στα νέα δεδομένα της πραγματικότητας. Άλλοι χρειάζονται περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Το σημαντικό όμως σε κάθε περίπτωση είναι ο αναλογισμός των κεκτημένων του παρελθόντος και η άντληση δύναμης από αυτά με σκοπό να δράσουμε και να διεκδικήσουμε το καλύτερο για εμάς.

 

Δείτε επίσης

Ελίνα Παπαχριστοπούλου Υποψήφια δημοτική σύμβουλος – Αιγάλεω: «Η πόλη μας πιο σύγχρονη και φιλική απέναντι στους ανθρώπους της και στο περιβάλλον»

Οι εκλογές της 8ης Οκτωβρίου πλησιάζουν και οι υποψήφιοι δίνουν τον δικό τους αγώνα για …