Για περισσότερο από έναν χρόνο, οι εφημερίδες Observer και New York Times ερευνούσαν την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica για τον ύποπτο ρόλο της στην εκστρατεία υπέρ του Brexit και στις αμερικανικές εκλογές που οδήγησαν στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Στο επίκεντρο του ρεπορτάζ και των δύο εφημερίδων υπήρχε ένας νεαρός άνδρας, που λύνοντας τη σιωπή του βοήθησε στο να αποκαλυφθεί μία από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις δεδομένων στο Facebook, σε ένα σκάνδαλο που έχει συγκλονίσει τα τελευταία 24ωρα τιςΗΠΑ και όχι μόνο.
Όπως αποκάλυψε στις δύο εφημερίδες ο Κρίστοφερ Γουάιλι, ένας 28χρονος γκέι Καναδός που εργαζόταν για λογαριασμό της Cambridge Analytica όταν τη διοικούσε ο Στιβ Μπάνον (μετέπειτα σύμβουλος του Τραμπ), ο ίδιος είχε συμβάλλει καίρια στην δημιουργία ενός ισχυρού προγράμματος λογισμικού, που αντλούσε δεδομένα από εκατομμύρια προφίλ Αμερικανών χρηστών. Αυτά τα δεδομένα στη συνέχεια χρησιμοποιούνταν από τα «αφεντικά» του – χωρίς τη συγκατάθεση των χρηστών – για να προβλέψουν και να επηρεάσουν τις επιλογές τους στην κάλπη.
Πάνω από 50 εκατομμύρια προφίλ ψηφοφόρων είχαν «παραβιαστεί» με αυτόν τον τρόπο, αποκάλυψε εχθές – για πρώτη φορά ανοιχτά – ο whistleblower των δύο εφημερίδων, ο οποιος μόλις στα 24 χρόνια του είχε την αρχική ιδέα, πάνω στην οποία βασίστηκε αυτό το «όπλο» ψυχολογικής επιρροής.
«Χρησιμοποιούσαμε το Facebook για να “τρυγήσουμε” εκατομμύρια προφίλ ανθρώπων. Στη συνέχεια, χτίζαμε μοντέλα που μας επέτρεπαν να εκμεταλλευόμαστε όσα γνωρίζαμε για αυτούς και να βάζουμε στο στόχαστρο του “εσωτερικούς τους δαίμονες”. Αυτό ήταν το κόνσεπτ στο οποίο στηριζόταν ολόκληρη η εταιρεία», είπε ο Γουάιλι στον Observer.
Οι επενδυτές «σφυροκοπούν» την μετοχή του Facebook στη πρώτη συνεδρίαση της Wall Street μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου διαρροής δεδομένων. Η μετοχή της εταιρείας υποχωρεί κατά 5% μειώνοντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας κατά 25 δισ. ευρώ.