Η γειτονική Ιταλία είναι η χώρα που έχει πέσει το μεγαλύτερο θύμα του κορονοϊού στην Ευρώπη. Τα μέτρα που παίρνει η Ιταλική κυβέρνηση είναι ιδιαιτέρως αυστηρά με τους πολίτες να κυκλοφορούν στους δρόμους μόνο με ειδική άδεια από το κράτος, με τους παραβάτες να αντιμετωπίζουν μέχρι και ποινές φυλάκισης. Τα νοσοκομεία πλέον δεν μπορούν να δεχτούν άλλους ασθενείς και τα ξενοδοχεία μετατρέπονται σε κλινικές. Ο Ιταλός επιχειρηματίας και γνωστός φιλέλληνας Σιμόνε Αρναμπόλντι είναι κάτοικος του Κόμο και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Μιλάνο, στις περιοχές που βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό» στην Λομβαρδία. Μιλώντας στην εφημερίδα espresso περιγράφει τις δραματικές στιγμές που επικρατούν στην γειτονική χώρα, ελπίζοντας ότι δεν θα αποδειχτούν προφητικές και για την χώρα μας.
(Simone Arnaboldi)
O Iταλός επιχειρηματίας μας εξηγεί ότι τα κρούσματα στην Λομβαρδία αυξάνονται ραγδαία της στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε πλήρη καραντίνα: «Έχει βγει απόφαση της κυβέρνησης που απαγορεύει τις μετακινήσεις των πολιτών. Επιτρέπεται να βγαίνουμε μόνο από το σπίτι μας για σούπερ μάρκετ και φαρμακεία. Τα μαγαζιά είναι όλα κλειστά. Για να κυκλοφορήσουμε στους δρόμους πρέπει να έχουμε μαζί μας μια υπεύθυνη δήλωση που κατεβάζουμε από το διαδίκτυο όπου αναφέρουμε τον λόγο που βγήκαμε από τα σπίτια μας και τον προορισμό μας. Εάν μας σταματήσει η αστυνομία πρέπει να την έχουμε μαζί μας και να την παρουσιάσουμε. Επιτρέπεται να κυκλοφορούμε μόνο για να δούμε τους ηλικιωμένους γονείς μας, για ψώνια σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία και για λόγους εργασίας. Σε περίπτωση που κάποιος παραβιάσει τον λόγο που βγήκε από το σπίτι του τιμωρείται με πρόστιμο από 200 ευρώ μέχρι και ποινή φυλάκισης!» μας αναφέρει χαρακτηριστικά.
(Το έρημο Κόμο)
Η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία είναι επίσης τραγική με τους ασθενείς να μεταφέρονται σε ξενοδοχεία, μέχρι και σε εκθεσιακούς χώρους: «Στην Λομβαρδία δεν υπάρχουν θέσεις για ασθενείς στα νοσοκομεία. Ξενοδοχεία χρησιμοποιούνται ως κλινικές και ακόμη εξετάζεται το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν εκθεσιακοί χώροι, ώστε να μπούνε μέσα ασθενείς.»
Τα αποτελέσματα για την οικονομία είναι απογοητευτικά, με τις βιομηχανίες να κλείνουν και με τα αεροδρόμια να κλείνουν: «Πολλές βιομηχανίες έχουν κλείσει με ευθύνη του ιδιοκτήτη, δεν μπορείς να προμηθευτείς τίποτα. Δεν μπορούμε να βγούμε από τα σύνορα ενώ δύο μεγάλα αεροδρόμια έχουν κλείσει στο Μιλάνο και στην Ρώμη, το Milano Linate και το Roma Ciampino. Μόνο 15 πτήσεις έχει κρατήσει η Alitalia για το εσωτερικό της χώρας.»
Κλείνοντας αναφέρουμε ότι τα μέτρα στην Ιταλία θα κρατήσουν μέχρι τις 3 Απριλίου.
Πηγή: Εspresso, Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Καράλης