Παρασκευή , 29/03/2024

Ρεπορτάζ LABEL NEWS: Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας – Την στιγμή που γιορτάζεται από Έλληνες της Ιταλίας, στην Ελλάδα «κολλάει» η καθιέρωσή της για λόγους γραφειοκρατίας

Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας. Όσο όμορφο και συγκινητικό ακούγεται να υφίσταται μια τέτοια μέρα άλλο τόσο απογοητευτικό είναι να ανακαλύπτεις πως δεν γιορτάζεται καν στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια, 20 Μαϊου 2016, διεξάχθηκε στη Νάπολη, αναγνωρισμένη πόλη του διαχρονικού Ελληνισμού, με μία σειρά σημαντικών εκδηλώσεων από την ομογένεια και την παρουσία εκπροσώπων της Βουλής.

Κι ενώ στην Ιταλία οι διαδικασίες για μια ημέρα πολιτισμού έχουν ολοκληρωθεί στην Ελλάδα δεν έχουν καν αρχίσει καθώς το αντίστοιχο Νομοσχέδιο που καθορίζει τα σχετικά με την ανακήρυξη της 20ης Μαΐου ως Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού βρίσκεται σε εξέλιξη υπο την διαδικασία συλλογής υπογραφών των συναρμοδίων υπουργών.

Αλήθεια, πόσο λυπηρό είναι για μια χώρα όπως η Ελλάδα, που κουβαλάει πολιτισμό χιλιάδων χρόνων, να μην έχει την ικανότητα –και όχι δυνατότητα- να καθιερώσει μια μέρα για να τιμήσει το αξιοθαύμαστο παρελθόν της; Πόσο άσχημο είναι η μητέρα της ελληνικής γλώσσας να μην συμβάλλει στην διάδοση της;

Σε αυτήν, λοιπόν, την περίπτωση όταν ο κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα για μια ακόμη φορά κόβει τα φτερά κάθε Έλληνα που ζει στην πατρίδα του, τα ηνία της υπόθεσης, ευτυχώς, αναλαμβάνουν οι Έλληνες της διασποράς και πιο συγκεκριμένα η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού. Για την ακρίβεια η πρωτοβουλία ανήκει στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ).

Για πόσο όμως ακόμη θα αντέξει ο ελληνισμός να στηρίζεται μονάχα από την Ομογένεια και κυρίως για πόσο ακόμη θα το δέχονται αυτό οι Έλληνες; Πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθούμε ότι η ιστορία της Ελλάδας είναι ένα πολύτιμο δώρο για εμάς και οφείλουμε να την διαφυλάξουμε με οποιονδήποτε τρόπο και κάθε κόστος.

Όχι μόνο λόγω σεβασμού και προς τιμήν των προγόνων μας, αλλά και γιατί ο Ελληνισμός έχει προσφέρει από την δημιουργία του και συνεχίζει να προσφέρει στον Παγκόσμιο Πολιτισμό το ,ομολογουμένως, αδιάσπαστο ιστορικό του παρελθόν, παρόν και φυσικά μέλλον.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Μονή Κηπίνας – Το εντυπωσιακό Μοναστήρι που είναι χτισμένο μέσα σε βράχους!

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Φωτογραφία: Xάρης Πετρίδης, Θοδωρής Μπίτσας Το Label News ταξίδεψε στα …

Αφήστε μια απάντηση