Παρασκευή , 29/03/2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ LABEL NEWS Δημήτρης Μακαλιάς: «Οποιαδήποτε επαγγελματική επιλογή που κάνω έχει την έγκριση της Αντιγόνης, την εμπιστεύομαι πολύ»

Συνέντευξη: Γιώργος Μαντάς

Δεν είναι σαφές αν εκείνος διάλεξε την υποκριτική ή αν εκείνη τον διάλεξε. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Δημήτρης Μακαλιάς δηλώνει αφοσιωμένος στην τέχνη του.

Άλλοτε περισσότερο εξωστρεφής και άλλοτε λιγότερο, με μια όμως κοινή συνισταμένη. Την αγάπη του για την δουλειά του, για τους κοντινούς του ανθρώπους, για την ζωή γενικότερα.

Από την φύση μου είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, αλλά η κατάσταση τα τελευταία χρόνια στην δουλειά μας με ταλαιπωρεί και με απογοητεύει

«Σμύρνη μου αγαπημένη». Περίμενες ότι θα πάει και 3η χρονιά; Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;

Όταν πρωτοσυζήτησα για την παράσταση με την κ. Ντενίση δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έρθει όλη αυτή η τεράστια επιτυχία. Φανταζόμουν ότι θα πάει πολύ καλά, αλλά δεν περίμενα ότι θα είναι η επιτυχία των τελευταίων είκοσι ετών στην Ελλάδα, αυτό ήταν αδιανόητο. Το μυστικό νομίζω πως έχει να κάνει με την σωστή και καλή δουλειά που έχει γίνει. Είναι μια παράσταση που έχει φτιαχτεί με πάρα πολύ αγάπη. Έχει δουλέψει η Μιμή, έχει γράψει μετά από τεράστια έρευνα δυο ετών, έχουμε κάνει πάρα πολλές πρόβες. Αλλά και το θέμα του δηλαδή το κομμάτι της προσφυγιάς αγγίζει πάρα πολύ τον Έλληνα. Το ιστορικό κομμάτι, τα λάθη του παρελθόντος, είναι πολλά στοιχεία που μας θυμίζουν λάθη που κάναμε αλλά ταυτόχρονα προσπαθούν να μας ανεβάσουν ψυχολογικά και να μας θυμίσουν κάποιες εποχές όπου παλεύαμε για ιδανικά, που προσπαθούσαμε να σώσουμε την Ελλάδα. Παράλληλες καταστάσεις με την σημερινή εποχή.

Δεν περίμενα πως το «Σμύρνη μου αγαπημένη» θα ήταν η μεγαλύτερη Ελληνική θεατρική επιτυχία των τελευταίων είκοσι ετών

«Εφιάλτης πριν τα Χριστούγεννα». Πες μου λίγα λόγια για αυτή την πρωτότυπη μικρού μήκους ταινία.

Αυτή ήταν μια ιδέα του Λάμπρου Φισφή ο οποίος έχει αυτή την σκέψη γενικότερα, να ακολουθεί το κομμάτι των τρέιλερ ταινιών που θα έρθουν σύντομα στα σπίτια μας, στους κινηματογράφους μας, στη ζωή μας γενικότερα. Με βάση αυτό και με μια πρώτη ιδέα που είχαμε κάνει στην πρώτη μικρού μήκους ταινία μας, προέκυψε και ο «Εφιάλτης πριν τα Χριστούγεννα». Πιστεύω ότι αυτό θα συνεχιστεί και με άλλες μικρού μήκους ταινίες.

Πώς πήρες την απόφαση να επενδύσεις στο θέατρο;

Κοίταξε αυτό ήταν μια ανάγκη που είχα μαζί με τον Λάμπρο να έχουμε έναν δικό μας χώρο για να μπορούμε να στεγάζουμε τα όνειρα μας, τόσο απλά. Χρειαζόμασταν κάτι μικρό, περιποιημένο, μαζεμένο που να έχει να κάνει με τις δικές μας δυνάμεις και να πληρεί τις προϋποθέσεις που θέλουμε εμείς για να κάνουμε ό,τι έχουμε φανταστεί. Το ΑΒΑΤΟΝ ήταν ιδανικός χώρος. Γιατί το αγαπάμε πάρα πολύ, μας αρέσει η αίσθηση του, η δυναμική του, η ατμόσφαιρα του. Επομένως είναι το ιδανικό θεατράκι για να κάνουμε ακριβώς ό,τι θέλαμε. Και κάπως έτσι είπαμε δειλά δειλά να μπούμε σε αυτό. Είναι το δεύτερο σπίτι μας με τον Λάμπρο. Δεν είναι μια επένδυση που σου αποφέρει χρήματα, αλλά καλλιτεχνικά και ψυχολογικά μας καλύπτει εκατό τοις εκατό.

Είμαι άνθρωπος που αποβάλει τις κακές στιγμές

Η Αντιγόνη αποτελεί στήριγμα για σένα; Εγκρίνει τις επαγγελματικές επιλογές σου;

Γενικότερα είναι στήριγμα (γέλια). Και ελπίζω να είμαι και εγώ για εκείνη. Η αλήθεια είναι πως οτιδήποτε κι αν κάνουμε, όποια επιλογή κι αν πάρουμε είτε καλλιτεχνική είτε άλλου επιπέδου την συζητάμε πρώτα. Επομένως κάνουμε ένα μίνι οικογενειακό συμβούλιο οι δυο μας για να πάρουμε τις αποφάσεις μας (γέλια). Οπότε σίγουρα οτιδήποτε κάνουμε έχει και την έγκριση του άλλου, ακόμα κι αν διαφωνούμε.

Οποιαδήποτε επαγγελματική επιλογή μου έχει την έγκριση της Αντιγόνης

Ο έγγαμος βίος πώς σου φαίνεται;

Κοίτα, δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή στην ζωή μας. Επομένως δεν μπορώ να σου πω ότι μετά τον γάμο άλλαξε κάτι. Είναι ακριβώς ίδια όπως ήτανε πριν. Φαντάζομαι πως οι αλλαγές έρχονται με άλλα πράγματα όπως για παράδειγμα με ένα παιδί. Αλλά αυτή την στιγμή η ζωή μας είναι όπως ήτανε.

Παλαιότερα σε είχαμε δει να πρωταγωνιστείς στην «Γενιά των 592 ευρώ». Τώρα πώς βλέπεις την «γενιά των 300 ευρώ»; Πώς βλέπεις την κατάσταση της χώρας;

Όταν ξεκινούσαμε την σειρά ο τίτλος ήταν «Η Γενιά των 700 ευρώ». Μέχρι να βγει στον αέρα η σειρά πήγε 592 και όταν τελείωσε είχε ήδη κατέβει και άλλο. Και δυστυχώς η κατρακύλα έχει και συνέχεια. Το κακό είναι ότι δεν βλέπω εύκολα φως στο τούνελ αυτό που έχουμε μπει, που είμαι γενικότερα πολύ αισιόδοξος άνθρωπος. Ωστόσο έχω γίνει πολύ απαισιόδοξος με αυτή την κατάσταση γιατί δεν βλέπω πραγματικά να αλλάζει κάτι. Η μόνη αλλαγή που βλέπω είναι να μειώνονται τα εισοδήματα μας, βλέπω να γίνεται δυσκολότερη η εργασία μας. Αλλά δεν βλέπω να καταφέρνουμε να αλλάζουμε σε γενικότερο επίπεδο. Δεν βλέπω να αλλάζει η παιδεία μας, δεν βλέπω να αλλάζει η συμπεριφορά του κράτους σε σχέση με τον πολίτη και τις υποχρεώσεις του. Είμαι πολύ ταλαιπωρημένος και απογοητευμένος από τον όλη κατάσταση.

Με θυμώνει η κοροϊδία και ο δόλος των ανθρώπων

Τι είναι αυτό που σε κάνει να χαμογελάς και τι αυτό που σε κάνει να θυμώνεις;

Να χαμογελάω με κάνουν πολύ απλά πράγματα. Με κάνει ο ήλιος, ο αέρας έξω, όταν περπατάω στον δρόμο, να χαμογελάω στους ανθρώπους που βλέπω. Τα πολύ απλά πράγματα με κάνουν ευτυχισμένο. Με θυμώνουν οι συμπεριφορές των ανθρώπων. Όταν προσπαθούν να σε κοροϊδέψουν, όταν έχουν δόλο. Αυτά με πληγώνουν πολύ.

Το stand up comedy τι σημαίνει για σένα;

Είναι ένα είδος το οποίο δεν το ήξερα καθόλου και τώρα μ’ αρέσει πάρα πολύ που το παρακολουθώ. Δεν το έχω τολμήσει ποτέ να το κάνω είναι η αλήθεια. Αλλά είναι μια πολύ ωραία πρόκληση.

Η ζωή μας με την Αντιγόνη είναι ίδια όπως και πριν τον γάμο

Πιστεύεις στην δύναμη της web tv;

Η αλήθεια είναι πως ναι. Εγώ δεν είμαι πολύ άνθρωπος του υπολογιστή. Δεν καθόμουν ποτέ να δω μια σειρά στον υπολογιστή ή ταινίες. Είμαι άνθρωπος πιο πολύ του σινεμά και της τηλεόρασης, τα παρακολουθώ δηλαδή. Αλλά τον τελευταίο καιρό πραγματικά βλέπω ότι η δύναμη της web tv και του διαδικτύου είναι πάρα πολύ μεγάλη, πολύ ισχυρή. Επομένως πιστεύω ότι όντως το μέλλον είναι εκεί και ο κόσμος το ζητάει όλο και πιο πολύ.

Η τηλεόραση είναι ένα κομμάτι που αγαπάω πάρα πολύ

Θα παρουσίαζες μια δική σου ψυχαγωγική εκπομπή;

Γενικότερα μου αρέσει η τηλεόραση. Είναι ένα κομμάτι που αγαπάω πάρα πολύ και οπωσδήποτε μια εκπομπή θα ήταν μέσα στα σχέδια μου. Πάνω από όλα θα ήταν το σίριαλ να σου είμαι ειλικρινής γιατί σαν ηθοποιός λειτουργώ. Αλλά ο,τιδήποτε έχει να κάνει με αυτό το μέσο και μου ταιριάζει θα το έκανα ναι. Όταν κάτι δεν μου ταιριάζει στην αισθητική μου ή στην συμπεριφορά των ανθρώπων ή σε ο,τιδήποτε αποχωρώ.

Τα άμεσα επαγγελματικά σου σχέδια;

Αυτή την στιγμή είμαι στην «Σμύρνη μου αγαπημένη» όπου θα είμαι μέχρι τις 6 Μαρτίου. Και το επόμενο μου βήμα είναι στις 30 Ιανουαρίου όπου κάθε Δευτέρα μέχρι το Πάσχα θα είμαι στο Πειραιώς 131 όπου θα δοκιμάσω για πρώτη φορά να κάνω και κάποια βήματα στο stand up comedy. Η παράσταση θα λέγεται «Ό,τι τι» του Γιώργου Γιαννακόπουλου και θα βρίσκομαι μαζί με την Αντιγόνη Ψυχράμη. Θα κάνουμε μια σατιρική κωμωδία για την καθημερινότητα των Ελλήνων σήμερα.

Δείτε επίσης

Κάρλος Καρβαλιάλ: Αυτό είναι το στέκι του προπονητή του Ολυμπιακού για φαγητό στο Κουκάκι

Ανάμεσα στις υποχρεώσεις που έχει με την ομάδα του Ολυμπιακού, ο Κάρλος Καρβαλιάλ βρήκε λίγες …

Αφήστε μια απάντηση