Πέμπτη , 28/03/2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ LABEL NEWS Δημήτρης Τσούκας: O διακεκριμένος ορθοπεδικός που χρησιμοποιεί μοντέρνες τεχνικές αρθροπλαστικής με βλαστοκύτταρα

Συνέντευξη: Ήρια Καρποδίνη

Η απαιτητική καθημερινότητα  καθώς και ο χρόνος που περνάει από πάνω μας οδηγούν συχνά σε προβλήματα υγείας των μυοσκελετικών οστών. Η εξέλιξη της ιατρικής βρίσκεται τότε εκεί για να μας δώσει τη καλύτερη δυνατή λύση. Ο διακεκριμένος ορθοπεδικός  χειρουργός, Δημήτρης Τσούκας, που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τόσο του κόσμου όσο και σημαντικών ονομάτων από τον χώρο του αθλητισμού, μας μιλά αποκλειστικά στο LabelNews.gr για προβλήματα όπως η αρθρίτιδα, τα προβλήματα χόνδρου μεγάλων αρθρώσεων και συγκεκριμένα του γόνατου και του ώμου. Οι μοντέρνες τεχνικές αρθροπλαστικής που χρησιμοποιεί είναι ελάχιστα επεμβατικές, καθώς ακόμη σημαντικό ρόλο στη διαδικασία παίζει η χρήση βλαστοκυττάρων, όπως μας εξηγεί αναλυτικότερα ο ίδιος.

Μιλήστε μας λίγο για τον τομέα στον οποίο εξειδικεύεστε ιατρικά.

Τομείς εξειδίκευσής μου είναι η αρθροσκοπική χειρουργική , η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, η χειρουργική γόνατος, ώμου και αθλητικών κακώσεων, οι προηγμένες χειρουργικές τεχνικές για προβλήματα χόνδρου και αρθρίτιδας μεγάλων αρθρώσεων και οι ορθοβιολογικές θεραπείες όπως τα βλαστοκύτταρα.

Τι εννοούμε με τον όρο Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική;

Ελάχιστα επεμβατική είναι η χειρουργική η οποία επιτελείται  είτε μέσω οπών , όπως η αρθροσκοπική χειρουργική, είτε μέσω ατραυματικών χειρουργικών προσπελάσεων με ελάχιστο τραυματισμό των ιστών, μικρότερη απώλεια αίματος, λιγότερο πόνο, συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο και γρηγορότερη αποκατάσταση.Εχοντας αντιληφθεί από χρόνια την τόσο χρήσιμη αυτή χειρουργική τάση οι συνεργάτες μου κι εγώ δημιουργήσαμε από το 2006  το πρώτο Κέντρο Ελάχιστα Επεμβατικής Ορθοπαιδικής και Αθλητιατρικής Χειρουργικής στην Ελλάδα MIOSMED.Σήμερα το κέντρο αυτό είναι παγκόσμιο εκπαιδευτικό κέντρο δύο από τις σπουδαιότερες ορθοπαιδικές –αθλητιατρικές επιστημονικές εταιρείες των ICRS και ISAKOS.

  Η χρήση βλαστικών κυττάρων παρουσιάζεται ως μέθοδος που υπόσχεται να λύσει προβλήματα των μυοσκελετικών ιστών. Τι είναι όμως τα βλαστοκύτταρα, από πού συλλέγονται και πως μπορούν να χρησιμεύσουν;

Βλαστοκύτταρα είναι αρχέγονα πολυδύναμα μεσεγχυματικά κύτταρα του οργανισμού μας  που αναπαράγονται και εξελίσσονται σε διαφοροποιημένες κυτταρικές σειρές, χόνδρου, οστού κ.α, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο τοποθετούνται.Βρίσκονται στα νεογνά ενώ στους ενήλικες βρίσκονται στο λίπος, στο μυελό των οστών και στο αίμα κυρίως.Χρησιμοποιώ κυρίως βλαστοκύτταρα λίπους γιατί είναι πολύ περισσότερα και πιο ενεργά.Εχουν εφαρμογή σε αρθρίτιδες μεγάλων αρθρώσεων, ελλείμματα χόνδρου, ψευδαρθρώσεις οστών, δισκοπάθειες. Η εφαρμογή τους απαιτεί αυστηρούς κανόνες όπως ελάχιστους χειρισμούς, καθόλου πολλαπλασιασμό και παραμονή του βιολογικού υλικού από το οποίο θα απομονωθούν τα βλαστοκύτταρα μέσα στο νοσοκομείο καθ’όλη τη διαδικασία μέχρι την έγχυση των βλαστοκυττάρων στην πάσχουσα περιοχή.

Αρθροπλαστική γόνατος και βλαστοκύτταρα για αρθρίτιδα γόνατος. Μιλήστε μας για τις δύο αυτές διαδικασίες.

 Αρθρίτιδα είναι η φθορά της άρθρωσης λόγω τραυματισμού, ηλικίας, πλεονάζοντος βάρους και άλλων φλεγμονωδών αιτίων. Όταν η φθορά είναι σε αρχικά στάδια συνιστούμε απώλεια βάρους, φυσικοθεραπείες, ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης και διατάσεων, συμπληρώματα διατροφής με χονδροιτίνη, γλυκοζαμίνη,κολλαγόνο και υαλουρονικό με τη μορφή υπερτροφών η ενέσεις μεσα στην άρθρωση πλάσματος PRP η/και  υαλουρονικού οξέως. Σε μεσαίες επώδυνες αρθρίτιδες που δεν βελτιώνονται με τα παραπάνω μέσα κάνουμε ένεση βλαστοκυττάρων. Αυτά προέρχονται από το λίπος της κοιλιάς μέσω μίας ανώδυνης ατραυματικής λιποαναρρόφησης. Τα βλαστοκύτταρα διαχωρίζονται από το λίπος χωρίς ενζυματική επεξεργασία στον ίδιο χρόνο και τελικά χορηγούνται με ένεση στην πάσχουσα περιοχή. Ολη η διαδικασία διαρκεί μισή ώρα, ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο συνολικά δύο ώρες και εξέρχεται περπατώντας κανονικά. Αξίζει να αναφέρω ότι στην παραπάνω διαδικασία είμαι εκπαιδευτής για όλη την Ευρώπη της κορυφαίας εταιρείας βλαστοκυττάρων Harvest Terumo. Τέλος, αν η αρθρίτιδα είναι τελικού σταδίου αντικαθιστούμε με προηγμένες τεχνικές είτε την μισή είτε ολόκληρη την άρθρωση κάνοντας δηλαδή μονοδιαμερισματική η ολική αρθροπλαστική γόνατος.Ταυτόχρονη ολική αρθροπλαστική και στα δύο γόνατα μπορεί να γίνει αν ο ασθενής είναι σε καλή γενική κατάσταση χωρίς σοβαρά συνοδά προβλήματα υγείας και υπάρχει η δυνατότητα ολοκληρωμένης αποκατάστασης.

 Γνωρίζουμε ότι ειδικεύεστε και στα προβλήματα ώμου. Ποιές μοντέρνες τεχνικές χρησιμοποιείτε;

Τα βασικότερα προβλήματα του ώμου αφορούν ρήξεις τενόντων, αστάθεια της αρθρωσης και αρθρίτιδα.Τα περισσότερα χειρουργεία γίνονται αρθροσκοπικά μέσω μικρών οπών. Γίνεται συρραφή του υπερακανθίου τένοντα, αποκατάσταση του εξαρθρήματος και συρραφή του επιχειλίου χόνδρου. Σε βαρειές αρθρίτιδες εφαρμόζεται ολική αρθροπλαστική ενώ σε ελαφρύτερες χρησιμοποιούμε βλαστοκύτταρα. Συγχρονη τεχνική που εφαρμόζουμε είναι ένα ειδικό μπαλόνι που μπαίνει αρθροσκοπικά στο χώρο ανάμεσα στον υπερακάνθιο τένοντα και το ακρώμιο προστατεύοντας έτσι συρραφές η δίνοντας λύση σε μαζικές μη επιδιορθούμενες ρήξεις . Απαλλάσει από τον πόνο του ώμου, εύκολα γρήγορα και με γρήγορη αποκατάσταση.

 Εκτός από τα ατυχήματα, η σύγχρονη απλή καθημερινότητα κρύβει κινδύνους για την υγεία των οστών του ανθρώπου; Τι πρέπει να προσέχουμε;

 Σημαντικά προβλήματα είναι η οστεοπόρωση, η υποβιταμίνωση D που υπάρχει και στη χώρα μας και τα προβλήματα χόνδρου λόγω παχυσαρκίας και έλλειψης η κακής άσκησης.

 Που μπορεί να σας βρει κάποιος ασθενής που επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί σας;

Είμαι Διευθυντής Ορθοπαιδικής και Κλινικής Αθλητικών Κακώσεων του Ομίλου ΥΓΕΙΑ και Διευθυντής του MIOSMED CENTER.

Τηλ. Γραφείου: 2106867637  Κινητό: 6908388015

Email: info@tsoukas-ortho.gr

URL:  www.drtsoukas.gr         www.miosmedcenter.gr

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Μονή Κηπίνας – Το εντυπωσιακό Μοναστήρι που είναι χτισμένο μέσα σε βράχους!

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Φωτογραφία: Xάρης Πετρίδης, Θοδωρής Μπίτσας Το Label News ταξίδεψε στα …