Η ιστορία της ημέρας μάς ταξιδεύει στην ιερή Πάτμο και συγκεκριμένα στους Αρκούς. Ένα μικρό νησάκι με 40 κατοίκους, ανατολικά της Πάτμου, στο οποιό βρίσκεται το μικρότερο σχολείο στην Ευρώπη με μόλις έναν μαθητή…
Θα μπορούσε να πει κανείς πως σε αυτές τις περιπτώσεις, οι δασκάλοι μετατρέπονται σε ήρωες. Ήρωες που γεμίζουν με γνώσεις έναν ελάχιστο αριθμό μαθητών, που όμως είναι τόσο σημαντικό, όταν πρόκειται για περιοχές που κάποιοι τις έχουν ξεχάσει.
Τον ρόλο της ηρωίδας εδώ, τον έχει η Σίλια Δημητρακοπούλου, η δασκάλα του σχολείου, η οποία ετοιμάζει τα πράγματά της για να επιστρέψει στη βάση της μετά το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς στους Αρκούς, που, όπως λέει, χρειάστηκε να ψάξει στον χάρτη για να δει πού βρίσκονται.
Η ίδια δηλώνει πως ασκεί οκτώ περίπου χρόνια το λειτούργημα του δασκάλου και φέτος ήταν ο πρώτος χρόνος σε αυτό το νησί. “Δεν έχω ξαναδουλέψει σε τόσο μικρό σχολείο. Αυτή τη χρονιά είχα ένα μόλις μαθητή, τον μικρό Χρήστο, που θα πάει τώρα τρίτη δημοτικού και είναι οκτώ ετών”, αναφέρει η δασκάλα Σίλια και σχολιάζει λέγοντας πως οι θαλάσσιες συγκοινωνίες λειτουργούν απαγορευτικά, ενώ είναι πολλές οι δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι. Δεν υπάρχουν καταστήματα, δεν υπάρχει φούρνος, δεν υπάρχει γιατρός.
Η εκπαιδευτικός, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, περιγράφει και το μεγάλο κέρδος της από τις απαιτητικές συνθήκες διδασκαλίας στον μικρό Χρήστο, τον μοναδικό μαθητή του νησιού λέγοντας: “Παρά τις ελάχιστες προσλαβάνουσες που είχε σε σχέση με άλλα παιδιά, ανταποκρίθηκε επαρκέστατα στις αντιξοότητες. Δεν με δυσκόλεψε καθόλου, ελπίζω ούτε και εγώ, είχαμε μια πολύ όμορφη, δημιουργική χρονιά, έμαθα και εγώ πάρα πολλά πράγματα μπροστά του χωρίς αυτός να το ξέρει.”.
Μπορεί αυτή η ιστορία να φαίνεται σε πολλούς πως βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα, αλλά η Ελλάδα κατέχει το μοναδικό σχολείο στην Ευρώπη, έχοντας μόνο έναν μαθητή στο ενεργητικό του και αυτό ίσως είναι το έναυσμα για να δηλώνει η Ελλάδα περήφανη πως εκεί που γεννήθηκαν οι τέχνες και τα γράμματα, συνεχίζουν να δίνονται απλόχερα, ακόμα και στην μειονότητα.