Παρασκευή , 26/04/2024

Ανασκόπηση 2017 – Τα σημαντικότερα γεγονότα που στιγμάτισαν τον Κόσμο (VIDEO)

Το 2017 φεύγει και είναι η κατάλληλη στιγμή για μια ανασκόπηση στις στιγμές που το στιγμάτισαν, στα παγκόσμια γεγονότα και φαινόμενα που αν μας ρωτούσαν για το πώς κύλησε το «2017» μετά από χρόνια δικαίως θα μας έρχονταν στο μυαλό.

Η εκλογή του Ντοναλντ Τραμπ

Πρώτη θέση στη λίστα των πολυσυζητημένων γεγονότων και μια εκλογή που τάραξε παγκοσμίως τα δεδομένα ήταν αυτή του Ντόναλντ Τραμπ ως Πρόεδρος των ΗΠΑ. Στις 20 Ιανουαρίου ο ίδιος ορκίζεται Πρόεδρος και έρχεται να καταρρίψει όσα δεδομένα έφερε η προηγούμενη προεδρία και να προκαλέσει αντιδράσεις με τις αλλαγές του.

Η έναρξη του Brexit

Εννέα μήνες μετά το δημοψήφισμα που δίχασε τη Βρετανία, το Λονδίνο ξεκινά στις 29 Μαρτίου τη διαδικασία εξόδου του από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Εμανουέλ Μακρόν και τα δύο μεγάλα κόμματα

7 Μαΐου και ο κεντρώος φιλοευρωπαϊκός Εμανουέλ Μακρόν κερδίζει τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και στη συνέχεια διώχνει από το Μέγαρο Ηλυσίων τα δύο μεγαλύτερα κόμματα: τους Les Republicains και το Σοσιαλιστικό.

Βαλλιστικοί πύραυλοι στη Β.Κορέα

Τον Σεπτέμβριο η Πιονγκγιάνγκ, μετά τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, διεξάγει και την ισχυρότερη πυρηνική της δοκιμή. Τον Νοέμβριο πια ο Κιμ Γιονκγ-Ουν ανακοινώνει πως η χώρα του έχει τέτοια πυρηνική δύναμη για να πλήξει τις ΗΠΑ με τη χρήση νέου τύπου πυραύλου. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αντεπιτίθεται απειλώντας τη Βόρεια Κορέα με ολοσχερή καταστροφή.

Εθνοκάθαρση των Ροχίνγκια

Μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις του στρατού της Μιανμάρ εναντίον των Ροχίνγκια και την αναγκαία φυγή των τελευταίων προς το Μπαγκλαντές για να σωθούν, Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την εθνοκάθαρση των Ροχίνγκια και ο Ύπατος Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρεται σε «στοιχεία γενοκτονίας».

Το ζήτημα της Καταλονίας

Στις 27 Οκτωβρίου το καταλανικό κοινοβούλιο κηρύσσει μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Η Καταλονία τίθεται υπό τη κηδεμονία της Μαδρίτης, η οποία καθαιρεί τη περιφερειακή κυβέρνηση και διαλύει το κοινοβούλιο με σκοπό να κηρύξει νέες εκλογές στα μέσα του Δεκεμβρίου.

Το Ισλαμικό Κράτος

Αν και το Ισλαμικό Κράτος έχασε το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που κατείχε στη Συρία, δεν εξαλείφθηκε. Φέτος εξαπέλυσε νέες τρομοκρατικές επιθέσεις σε πολλές χώρες.

Κλιματικές αλλαγές

Μια από τις τρεις πιο ζεστές χρονιές που έχουν καταγραφεί ποτέ είναι το 2017 σε κλιματικούς όρους, πράγμα που οφείλεται στην επιδείνωση του ήδη βεβαρυμμένου. Κλίματος παγκοσμίως. Ακόμη, σειρά καταστροφών, από πλημμύρες και πυρκαγιές μέχρι κυκλώνες σημειώθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες προκαλώντας μεγάλη ανησυχία για το κλιματικό μέλλον.

Πέραν αυτών των σημείων-σταθμών του έτους, στη διάρκεια του συνέβησαν πολλά ακόμη. Η Google δημοσίευσε και φέτος το ετήσιο βίντεο- αναδρομή της στους τελευταίους 12 μήνες. Ως αφιέρωμα στο 2017, συγκεντρώνει στο ίδιο βίντεο τόσο τα χαρούμενα όσο και πιο σοβαρά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη διάρκειά του και έγιναν αντικείμενο συζήτησης και φυσικά αναζήτησης στο Google search.

Δείτε επίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ LABEL NEWS Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο: Γνωρίστε την άγρια ομορφιά, το μυστήριο και τον ρομαντισμό των Τζουμέρκων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Βαγγέλης Καράλης Ρεπορτάζ: Bαγγέλης Καράλης Kάμερα – Μοντάζ: Θοδωρής Μπίτσας Φωτογραφία: Χάρης Πετρίδης Αποστολή Label …