Παρασκευή , 26/04/2024

Οι θεατρικές παραστάσεις που εντυπωσίασαν στην Επίδαυρο έρχονται στην Αθήνα – Οι αρχαίες τραγωδίες που δεν πρέπει να χάσεις

«Αγαμέμνων»

Η παράσταση του Τσέζαρις Γκραουζίνις σηματοδότησε μία από τις πιο ηχηρές ενάρξεις στην ιστορία των Επιδαυρίων. Χαρακτηρίστηκε θρίαμβος από άποψη απήχησης και ανεξάρτητα από το βαθμό ικανοποίησης που προσέφερε η προσέγγιση στο έργο του Αισχύλου, το ζεύγος Αγαμέμνων (Γιάννης Στάνκογλου) – Κλυταιμνήστρα (Μαρία Πρωτόππα) τράβηξε τα βλέμματα. Θα την δούμε ξανά στο Ηρώδειο (31/8), στο Βεάκειο (5/9), στο Δημοτικό Αμφιθέατρο «Θανάσης Βέγγος» (18/9) και στο Δημοτικό Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής» (19/9).

«Ηλέκτρα»

Όσο παραξένεψε άλλο τόσο εντυπωσίασε το γεωμετρικό εικαστικό περιβάλλον στο οποίο εκτυλίχθηκε η τραγωδία του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο. Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου δουλεύει με έναν θίασο δυνατοτήτων, όπως η Μαρία Ναυπλιώτου, ο Χρήστος Λούλης, ο Νίκος Χατζόπουλος και η Αλεξία Καλτσίκη στον ομώνυμο ρόλο, η οποία με το πάθος την είδαμε να σαρώνει τη σκηνή στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Θα την δούμε ξανά στοΠαλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας (10/9), στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» (14/9) και στο Κηποθέατρο Παπάγου (19/9).

«Ορέστης»

«Τα επόμενα χρόνια θα μιλάμε για τον Χρίστο Στυλιανού και την Ιωάννα Κολλιοπούλου πολύ συχνά», πιστεύει ο Γιάννης Αναστασάκης για τους πρωταγωνιστές της παράστασης του ΚΘΒΕ. Ο σκηνοθέτης αναζητεί τη θέση της τραγωδίας του Ευριπίδη στο σήμερα πατώντας πάνω στη σύγχρονη μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και στη μουσική σύνθεση του Μπάμπη Παπαδόπουλου που ηλέκτρισε την ατμόσφαιρα στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Θα την δούμε ξανά στό Κηποθέατρο Παπάγου (31 Αυγούστου), στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» (2/9), στο Δημοτικό Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής» (5/9), στο Άλσος Βεϊκου ( 7/9) και στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας (29/9).

«Προμηθέας Δεσμώτης»

Στον λόγο και στη ρυθμική και μελωδική απόδοση του κειμένου εστίασε η Μάρθα Φριντζήλα διαβάζοντας το έργο του Αισχύλου. Οι ηθοποιοί Νίκος Καραθάνος, Κόρα Καρβούνη, Κώστας Βασαρδάνης κ.ά. ακολουθούν μια μουσική και κινησιολογική παρτιτούρα και μέλη του συγκροτήματος Fonέs, όπως διαπιστώσαμε στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, αποτελούν τον πολύ επιτυχημένο Χορό των Ωκεανίδων. Θα την δούμε ξανά στην Ελευσίνα, την Δευτέρα 27 Αυγούστου.

«Χοηφόρες»

Μια από τις πρωτοπόρες του devised theatre στην Ελλάδα, η Αργυρώ Χιώτη προσέγγισε την τραγωδία του Αισχύλου εστιάζοντας στη βαρυσήμαντη συλλογική φωνή, για να επισημάνει πως είναι αυτή που «παρατηρεί, κατευθύνει και τελικά εξουσιάζει τα πάντα. Ο Χορός, λοιπόν, δέσποσε με ενεργητικό τρόπο στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, καθώς οι Τρωαδίτισσες αιχμάλωτες συνδράμουν αποφασιστικά εμψυχώνοντας και ενθαρρύνοντας τον Ορέστη στην πράξη της μητροκτονίας και της δολοφονίας του Αίγισθου. Θα την δούμε ξανά στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Αθηνόραμα

Δείτε επίσης

Διάλεξη, Ομιλία του Φιλόσοφου, Ζωγράφου Βασίλειου Αράπη – Παρουσιάζει η ηθοποιός Μαριάννα Καστανία

Λαμβάνοντας υπ όψιν την ΑΔΙΑΣΕΙΣΤΗ θεώρηση, ότι το ανθρώπινο Βασίλειο, όπως και τα πάντα Συνπαντικά, …